6 °C Budapest

Hol kösd le a pénzed? - Nézzük a kamatokat!

Pénzcentrum
2006. március 16. 06:55

Időről-időre érdemes futni egy kört a lekötött betétek piacán, az ajánlatok között szemezgetve ugyanis az érdekes változások mellett mindig találhatunk olyan konstrukciókat, amikre nem árt odafigyelni. Összességében persze akadnak jövedelmezőbb megtakarítási formák a piacon, a teljesen kockázatkerülők, illetve pénzük egy részét betétben tartók azonban böngésszék bátran az alábbi informatív táblázatokat!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nézzük, mit adnak!

 

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

 

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

 

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés március 14-én történt.)

 

800 ezer forint lekötésénél a korábbi ajánlatokhoz képest főként a Raiffeisen 3 hónapos, 6%-os kamatot kínáló konstrukciójára kaphatjuk fel a fejünket. Lássuk a legjobb ajánlatokat!

 

Játsszunk nagyobb pénzzel!

Amennyiben 3 milliót szeretnénk elhelyezni, elvileg magasabb kamatra számíthatnánk, mint az előző esetben, a Raiffeisen és a HVB azonban kibérelte a 3, illetve a 12 hónapos időtávot, melyekre standard 6%-ot nyújt.

 

A különböző időtávokon a legjobb ajánlatok a következők:

 

Érdekes, hogy január végén még magabiztosan uralta (mindhárom összegnél) a CIB a 12 hónapos távot, az Erste Bank pedig 3 havi lekötés esetén bizonyult verhetetlennek, mostanra viszont kiütötték őket a nyeregből.

 

Lássuk az összesítést!

8 millió forint lekötése esetén gyakorlatilag csaknem minden távon 6%-os éves kamatra számíthatunk.

Összességében a 3 és 8 milliós összegnél egyértelmű kamatemelkedésről számolhatunk be a január végi állapothoz képest, de beszéljenek magukért az időbeli változást bemutató ábrák!


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?