13 °C Budapest

Hova tedd a pénzed? - Van segítség!

Pénzcentrum
2006. február 8. 12:40

A egyre élesedő piaci verseny arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy a módosabb ügyfeleiknek nyújtott extra szolgáltatások (Private Banking) egy részét elérhetővé tegyék, kevésbé tehetős lakossági ügyfeleik számára is.

A  egyre élesedő piaci verseny arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy a módosabb ügyfeleiknek nyújtott extra szolgáltatások (Private Banking) egy részét elérhetővé tegyék, kevésbé tehetős lakossági ügyfeleik számára is.
 
Ezen törekvések legkézzelfoghatóbb bizonyítéka az ügyfeleknek nyújtott befektetéstervezési, vagy pénzügytervezési szolgáltatás. A szolgáltatás röviden abból ál, hogy az ügyfél és a banki tanácsadó közösen határozzák meg a pénzügyi célokat, melynek alapján a tanácsadó javaslatot készít a pénzügyi eszközök optimális összetételére.
Mivel az igények és a lehetőségek egyaránt bővülnek, az ügyfeleknek így szakértő segítségre van szükségük pénzügyi döntéseik meghozatalában. Azonban a hétköznapi bankolás során az elvárások pontos feltérképezésére és egy komplex portfolió kidolgozására nincs sem idő, sem mód. Ezért egyre több bank kíván ezen az általános gyakorlaton változtatni.
A K&H Bank befektetéstervezésének alapja az ügyféllel folytatott személyes beszélgetés és a program, amelynek segítségével megszületik a javaslat. A beszélgetés során a banki tanácsadó felméri az ügyfél jövedelmi és a pénzeszközökben meglévő vagyoni helyzetét, várható kiadásait, valamint kockázatviselési hajlandóságát. Az információk alapján a banki tanácsadó összeállítja a javaslatot, amely befektetési és megtakarítási termékekből áll. Végül az ügyfél, miután a javaslatot átbeszélte a tanácsadójával, dönt arról, hogy a gazdag befektetési, megtakarítási termékpalettából mely befektetési termékeket választja.
A tanácsadó által elkészített javaslat egy elérhető legmegfelelőbb konstrukciót tartalmaz az ügyfél számára. Mivel az emberrel néhány év alatt sok minden történhet, a K&H befektetéstervezési javaslat minden esetben egy biztonsági tartalék elkülönítésével kezdődik. Ezt a tartalékot – amely általában a háztartás 6 havi kiadásának összege, - a leginkább likvid formákba érdemes befektetni, hogy szükség esetén bármikor hozzá lehessen férni. A javasolt 6 hónap természetesen az ügyféllel való egyeztetés alapján növelhető vagy csökkenthető is.
Magyarországon az ügyfelek átlagosan 3 évre tudnak előre tervezni. A K&H befektetéstervezés ezért az ügyfél következő 3 évben várható kiadási terveit tekinti át úgy, hogy a megtakarított összeg elhelyezésére rövid, maximum 3 év ajánlott befektetési időtávú befektetési eszközökből álló portfoliót javasol. A biztonsági tartalék és a 3 éven belüli tervek fedezése után kerül sor a közép-(5-7) illetve hosszú távú (10-max 20 év) befektetési eszközök javaslatára, lehetőség szerint oly módon, hogy az az adókedvezmények optimális kihasználását biztosítsa.
A K&H Bank mellett természetesen más pénzintézetek is kínálnak hasonló szolgáltatást ügyfeleik számára. Így az Erste Bank is bevezette fiókjaiban az úgynevezett Privát Pénzügyi Tanácsadást, amely országszerte díjmentesen elérhető. A szolgáltatás itt is hasonlóan működik. A banki tanácsadó felméri az ügyfél vagyoni helyzetét és megtakarítási szokásait, majd ezután összeállít egy komplett befektetési és biztosítási termékekből álló portfóliót.

Ezek a szolgáltatások igen időigényesek. Tehát aki igénybe veszi őket az készüljön fel rá, hogy néhány órát el kell töltenie a bankfiókban.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem