32 °C Budapest

Hova tedd a pénzed? - Van segítség!

Pénzcentrum
2006. február 8. 12:40

A egyre élesedő piaci verseny arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy a módosabb ügyfeleiknek nyújtott extra szolgáltatások (Private Banking) egy részét elérhetővé tegyék, kevésbé tehetős lakossági ügyfeleik számára is.

A  egyre élesedő piaci verseny arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy a módosabb ügyfeleiknek nyújtott extra szolgáltatások (Private Banking) egy részét elérhetővé tegyék, kevésbé tehetős lakossági ügyfeleik számára is.
 
Ezen törekvések legkézzelfoghatóbb bizonyítéka az ügyfeleknek nyújtott befektetéstervezési, vagy pénzügytervezési szolgáltatás. A szolgáltatás röviden abból ál, hogy az ügyfél és a banki tanácsadó közösen határozzák meg a pénzügyi célokat, melynek alapján a tanácsadó javaslatot készít a pénzügyi eszközök optimális összetételére.
Mivel az igények és a lehetőségek egyaránt bővülnek, az ügyfeleknek így szakértő segítségre van szükségük pénzügyi döntéseik meghozatalában. Azonban a hétköznapi bankolás során az elvárások pontos feltérképezésére és egy komplex portfolió kidolgozására nincs sem idő, sem mód. Ezért egyre több bank kíván ezen az általános gyakorlaton változtatni.
A K&H Bank befektetéstervezésének alapja az ügyféllel folytatott személyes beszélgetés és a program, amelynek segítségével megszületik a javaslat. A beszélgetés során a banki tanácsadó felméri az ügyfél jövedelmi és a pénzeszközökben meglévő vagyoni helyzetét, várható kiadásait, valamint kockázatviselési hajlandóságát. Az információk alapján a banki tanácsadó összeállítja a javaslatot, amely befektetési és megtakarítási termékekből áll. Végül az ügyfél, miután a javaslatot átbeszélte a tanácsadójával, dönt arról, hogy a gazdag befektetési, megtakarítási termékpalettából mely befektetési termékeket választja.
A tanácsadó által elkészített javaslat egy elérhető legmegfelelőbb konstrukciót tartalmaz az ügyfél számára. Mivel az emberrel néhány év alatt sok minden történhet, a K&H befektetéstervezési javaslat minden esetben egy biztonsági tartalék elkülönítésével kezdődik. Ezt a tartalékot – amely általában a háztartás 6 havi kiadásának összege, - a leginkább likvid formákba érdemes befektetni, hogy szükség esetén bármikor hozzá lehessen férni. A javasolt 6 hónap természetesen az ügyféllel való egyeztetés alapján növelhető vagy csökkenthető is.
Magyarországon az ügyfelek átlagosan 3 évre tudnak előre tervezni. A K&H befektetéstervezés ezért az ügyfél következő 3 évben várható kiadási terveit tekinti át úgy, hogy a megtakarított összeg elhelyezésére rövid, maximum 3 év ajánlott befektetési időtávú befektetési eszközökből álló portfoliót javasol. A biztonsági tartalék és a 3 éven belüli tervek fedezése után kerül sor a közép-(5-7) illetve hosszú távú (10-max 20 év) befektetési eszközök javaslatára, lehetőség szerint oly módon, hogy az az adókedvezmények optimális kihasználását biztosítsa.
A K&H Bank mellett természetesen más pénzintézetek is kínálnak hasonló szolgáltatást ügyfeleik számára. Így az Erste Bank is bevezette fiókjaiban az úgynevezett Privát Pénzügyi Tanácsadást, amely országszerte díjmentesen elérhető. A szolgáltatás itt is hasonlóan működik. A banki tanácsadó felméri az ügyfél vagyoni helyzetét és megtakarítási szokásait, majd ezután összeállít egy komplett befektetési és biztosítási termékekből álló portfóliót.

Ezek a szolgáltatások igen időigényesek. Tehát aki igénybe veszi őket az készüljön fel rá, hogy néhány órát el kell töltenie a bankfiókban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 12:09
Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Csoport igazgatósági elnöke egy most megjelent lapinter...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04