12 °C Budapest

Hova tedd a pénzed? - Van segítség!

Pénzcentrum
2006. február 8. 12:40

A egyre élesedő piaci verseny arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy a módosabb ügyfeleiknek nyújtott extra szolgáltatások (Private Banking) egy részét elérhetővé tegyék, kevésbé tehetős lakossági ügyfeleik számára is.

A  egyre élesedő piaci verseny arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy a módosabb ügyfeleiknek nyújtott extra szolgáltatások (Private Banking) egy részét elérhetővé tegyék, kevésbé tehetős lakossági ügyfeleik számára is.
 
Ezen törekvések legkézzelfoghatóbb bizonyítéka az ügyfeleknek nyújtott befektetéstervezési, vagy pénzügytervezési szolgáltatás. A szolgáltatás röviden abból ál, hogy az ügyfél és a banki tanácsadó közösen határozzák meg a pénzügyi célokat, melynek alapján a tanácsadó javaslatot készít a pénzügyi eszközök optimális összetételére.
Mivel az igények és a lehetőségek egyaránt bővülnek, az ügyfeleknek így szakértő segítségre van szükségük pénzügyi döntéseik meghozatalában. Azonban a hétköznapi bankolás során az elvárások pontos feltérképezésére és egy komplex portfolió kidolgozására nincs sem idő, sem mód. Ezért egyre több bank kíván ezen az általános gyakorlaton változtatni.
A K&H Bank befektetéstervezésének alapja az ügyféllel folytatott személyes beszélgetés és a program, amelynek segítségével megszületik a javaslat. A beszélgetés során a banki tanácsadó felméri az ügyfél jövedelmi és a pénzeszközökben meglévő vagyoni helyzetét, várható kiadásait, valamint kockázatviselési hajlandóságát. Az információk alapján a banki tanácsadó összeállítja a javaslatot, amely befektetési és megtakarítási termékekből áll. Végül az ügyfél, miután a javaslatot átbeszélte a tanácsadójával, dönt arról, hogy a gazdag befektetési, megtakarítási termékpalettából mely befektetési termékeket választja.
A tanácsadó által elkészített javaslat egy elérhető legmegfelelőbb konstrukciót tartalmaz az ügyfél számára. Mivel az emberrel néhány év alatt sok minden történhet, a K&H befektetéstervezési javaslat minden esetben egy biztonsági tartalék elkülönítésével kezdődik. Ezt a tartalékot – amely általában a háztartás 6 havi kiadásának összege, - a leginkább likvid formákba érdemes befektetni, hogy szükség esetén bármikor hozzá lehessen férni. A javasolt 6 hónap természetesen az ügyféllel való egyeztetés alapján növelhető vagy csökkenthető is.
Magyarországon az ügyfelek átlagosan 3 évre tudnak előre tervezni. A K&H befektetéstervezés ezért az ügyfél következő 3 évben várható kiadási terveit tekinti át úgy, hogy a megtakarított összeg elhelyezésére rövid, maximum 3 év ajánlott befektetési időtávú befektetési eszközökből álló portfoliót javasol. A biztonsági tartalék és a 3 éven belüli tervek fedezése után kerül sor a közép-(5-7) illetve hosszú távú (10-max 20 év) befektetési eszközök javaslatára, lehetőség szerint oly módon, hogy az az adókedvezmények optimális kihasználását biztosítsa.
A K&H Bank mellett természetesen más pénzintézetek is kínálnak hasonló szolgáltatást ügyfeleik számára. Így az Erste Bank is bevezette fiókjaiban az úgynevezett Privát Pénzügyi Tanácsadást, amely országszerte díjmentesen elérhető. A szolgáltatás itt is hasonlóan működik. A banki tanácsadó felméri az ügyfél vagyoni helyzetét és megtakarítási szokásait, majd ezután összeállít egy komplett befektetési és biztosítási termékekből álló portfóliót.

Ezek a szolgáltatások igen időigényesek. Tehát aki igénybe veszi őket az készüljön fel rá, hogy néhány órát el kell töltenie a bankfiókban.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?