2 °C Budapest

Mire gyűjt a magyar ?

Pénzcentrum
2005. november 3. 12:38

A teljes lakosságon belül kis mértékben csökkent a megtakarításokkal rendelkezők aránya- állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, októberi Pénzügypiaci Adatszolgáltatása. A jelentés szerint legtöbben a váratlan kiadások fedezetére gyűjtenek.

 
A teljes lakosságon belül kis mértékben csökkent a megtakarításokkal rendelkezők aránya– állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, októberi Pénzügypiaci Adatszolgáltatása. A jelentés szerint legtöbben a váratlan kiadások fedezetére gyűjtenek.
A legfrissebb, 64. számú Jelentés adatainak tanúsága szerint a megtakarításokkal rendelkezők aránya a szeptember-október időszakban csökkent az augusztusban mérthez képest. A lakosságnak mintegy harmada (32 százalék) rendelkezik – a havi rendszeres kiadások fedezése után fennmaradó – pénztartalékokkal (augusztusban: 36 százalék), azaz megtakarításokkal. Banki megtakarításokkal 72 százalékuk, míg nem banki megtakarításokkal 48%-uk rendelkezik.
A megtakarítással rendelkezők több mint kétötöde (62 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy megtakarításait forintbetétben tartja. Továbbra is népszerűnek mondható a készpénz, mint megtakarítási forma, hiszen a megtakarítással rendelkezők 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tartalékainak őrzéséről ily módon maga gondoskodik. A megkérdezettek ugyanezen csoportjának 16 százaléka az életbiztosítást, 12 százaléka pedig az értékpapírokat részesíti előnyben.
Azok, akiknek van megtakarításuk, a legnagyobb arányban (50 százalék) a váratlan kiadások fedezésére való felkészülést említik a megtakarítási célok között. Közülük minden ötödik (19 százalék) számára ez az elsődleges, a legfontosabb megtakarítási cél. A válaszok alapján második legfontosabb cél a gyermekek jövőjére való pénzgyűjtés: a megtakarítással rendelkezők 33 százaléka említi, és 18 százalékuknál szerepel elsődleges célként. A ház-/lakás-felújítást és lakberendezést megtakarítási célként említők aránya 23 százalék, ezt követi a sorban a nyugdíjas évekre való tartalékolás, amit a megkérdezettek 22 százaléka említett.
Mire gyűjt Ön? A legfőbb megtakarítási célok. (az adatok a megtakarítással rendelkező válaszadók százalékában kifejezve)
Lakásvásárlásra, ingatlan vásárlásra
13
Autóvásárlásra
5
A nyugdíjas évekre
8
A gyermekek jövőjére
18
Nagyobb értékű műszaki cikk vásárlására
1
Utazásra, üdülésre
4
Vállalkozás indítására
2
Váratlan kiadásokra
19
Temetésre, sírkőre
8
Ház-/lakás-felújításra, lakberendezésre
9
Egyéb
5
Nincs konkrét cél
9
Forrás: GfK Pénzügypiaci Adatszolgáltatás, 2005. szeptember-október
A kutatók a felmérés keretében arra a kérdésre is kitértek, vajon a megkérdezettek milyen banki szolgáltatásokat szándékoznak igénybe venni az elkövetkező egy éven belül. Az adatok tanúsága szerint a banki kapcsolattal rendelkezők közel fele – 48 százalék – (lakossági) forint folyószámla nyitását tervezi, 39 százalékuk pedig bankkártyát kíván majd igényelni. Lakáscélú hitel felvételét 8 százalékuk fontolgatja, míg folyószámla-hitelkeret nyitását, illetve hitelkártya igénylést 6-6 százalékuk tervez. A banki kapcsolattal rendelkezők közel harmada nem szándékozik más banki szolgáltatást is igénybe venni a következő egy éven belül, illetve nem döntött még ilyen irányú terveiről.

A felmérést a GfK Piackutató Intézet, Magyarország vezető piackutató vállalata végezte.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem