25 °C Budapest

Mire gyűjt a magyar ?

Pénzcentrum
2005. november 3. 12:38

A teljes lakosságon belül kis mértékben csökkent a megtakarításokkal rendelkezők aránya- állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, októberi Pénzügypiaci Adatszolgáltatása. A jelentés szerint legtöbben a váratlan kiadások fedezetére gyűjtenek.

 
A teljes lakosságon belül kis mértékben csökkent a megtakarításokkal rendelkezők aránya– állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, októberi Pénzügypiaci Adatszolgáltatása. A jelentés szerint legtöbben a váratlan kiadások fedezetére gyűjtenek.
A legfrissebb, 64. számú Jelentés adatainak tanúsága szerint a megtakarításokkal rendelkezők aránya a szeptember-október időszakban csökkent az augusztusban mérthez képest. A lakosságnak mintegy harmada (32 százalék) rendelkezik – a havi rendszeres kiadások fedezése után fennmaradó – pénztartalékokkal (augusztusban: 36 százalék), azaz megtakarításokkal. Banki megtakarításokkal 72 százalékuk, míg nem banki megtakarításokkal 48%-uk rendelkezik.
A megtakarítással rendelkezők több mint kétötöde (62 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy megtakarításait forintbetétben tartja. Továbbra is népszerűnek mondható a készpénz, mint megtakarítási forma, hiszen a megtakarítással rendelkezők 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tartalékainak őrzéséről ily módon maga gondoskodik. A megkérdezettek ugyanezen csoportjának 16 százaléka az életbiztosítást, 12 százaléka pedig az értékpapírokat részesíti előnyben.
Azok, akiknek van megtakarításuk, a legnagyobb arányban (50 százalék) a váratlan kiadások fedezésére való felkészülést említik a megtakarítási célok között. Közülük minden ötödik (19 százalék) számára ez az elsődleges, a legfontosabb megtakarítási cél. A válaszok alapján második legfontosabb cél a gyermekek jövőjére való pénzgyűjtés: a megtakarítással rendelkezők 33 százaléka említi, és 18 százalékuknál szerepel elsődleges célként. A ház-/lakás-felújítást és lakberendezést megtakarítási célként említők aránya 23 százalék, ezt követi a sorban a nyugdíjas évekre való tartalékolás, amit a megkérdezettek 22 százaléka említett.
Mire gyűjt Ön? A legfőbb megtakarítási célok. (az adatok a megtakarítással rendelkező válaszadók százalékában kifejezve)
Lakásvásárlásra, ingatlan vásárlásra
13
Autóvásárlásra
5
A nyugdíjas évekre
8
A gyermekek jövőjére
18
Nagyobb értékű műszaki cikk vásárlására
1
Utazásra, üdülésre
4
Vállalkozás indítására
2
Váratlan kiadásokra
19
Temetésre, sírkőre
8
Ház-/lakás-felújításra, lakberendezésre
9
Egyéb
5
Nincs konkrét cél
9
Forrás: GfK Pénzügypiaci Adatszolgáltatás, 2005. szeptember-október
A kutatók a felmérés keretében arra a kérdésre is kitértek, vajon a megkérdezettek milyen banki szolgáltatásokat szándékoznak igénybe venni az elkövetkező egy éven belül. Az adatok tanúsága szerint a banki kapcsolattal rendelkezők közel fele – 48 százalék – (lakossági) forint folyószámla nyitását tervezi, 39 százalékuk pedig bankkártyát kíván majd igényelni. Lakáscélú hitel felvételét 8 százalékuk fontolgatja, míg folyószámla-hitelkeret nyitását, illetve hitelkártya igénylést 6-6 százalékuk tervez. A banki kapcsolattal rendelkezők közel harmada nem szándékozik más banki szolgáltatást is igénybe venni a következő egy éven belül, illetve nem döntött még ilyen irányú terveiről.

A felmérést a GfK Piackutató Intézet, Magyarország vezető piackutató vállalata végezte.

NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41