2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika
HR Centrum

Tömeges leépítés jön Magyarországon: vajon te biztonságban vagy?


Mit hoz a jövő 5-10 év múlva? Milyen munkák tűnnek el és alakulnak ki? Kik vannak biztonságban és mit érdemes tanulnia az utánunk jövő generációnak? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ neves szakemberek egy október 3-i eseményen.

Kétségtelen, hogy komoly és fontos változások szemtanúi vagyunk ezekben az években, hiszen a mesterséges intelligencia, melytől sokan még tartanak, alapjában változtatja meg a munkaerőpiacot. Lesznek szakmák melyek eltűnnek, de sok új születik helyette  - derült ki a Codecool tegnap esti eseményén. Az este legfontosabb tanulsága, hogy

a robot jó társa az embernek, csak meg kell tanulnunk kommunikálni vele.

"Pár éven belül minden cég IT céggé alakul, egy kis ízzel: biztosítási íz, banki íz, stb." - kezdte előadását Kurtisz Krisztián, az Uniqa Biztosító vezérigazgatója. Saját példájukon keresztül mutatta be, hogyan lehet és kell felkészülni a változásra, a piac átrendeződésére. 2016-ban újragondolták a biztosítást, cégen belül kultúrát váltottak. Az addigi 200 különböző termékük számát 40-re csökkentették, az ügyfelet állították a középpontba, és a középvezetőik háromnegyedétől megváltak az átrendezés során, ők azok, akik nem tudtak vagy nem akartak alkalmazkodni a változáshoz.

Humán értékesítőkre, mosogatókra, ügyfélszolgálatosokra, sofőrökre, hematológusokra, radiológusokra, adatelemzőkre egészen biztosan nem lesz szükség - idézte fel Kurtisz Krisztián Kai-Fu Lee 2018-áprilisi TED előadását, melyben a tajvani-amerikai mérnök és AI kutató konkrétan elmondta mely munkák fognak eltűnni 5-15 éven belül. Csupán csak a komplex és kreatív munkakörök vannak biztonságban, mint például a közgazdász, tudós vagy a művész. Ennek viszonylag egyszerű oka van: a mesterséges intelligencia optimalizálni tud, de alkotni nem.

Csupán rutinmunkákat vesz át az MI, de ahogy alkotni, úgy érezni sem képes. Éppen ezért a világhírű tudós szerint az empátiát igénylő munkákat sem tudja soha elvégezni majd. Így tanárokra, szociális munkásoka és például esküvőszervezőkre még biztosan sokáig szüksége lesz az emberiségnek.

Vajon a bankok és a bankárok biztonságban vannak?

A bankszektor sokáig ellenállt a digitalizációnak, aztán rájöttek, hogy csak úgy tudják megtartani az ügyfeleket, ha lépnek - kezdete Hetényi Márk, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese. Véleménye szerint kifejezetten jót tett a fintech-vihar a bakszektornak, mely őket is lépésre késztette. A jövő a nyílt bankolásé, tehát a pénzintézetek nem ülhetnek továbbra is a tranzakciós adatokon, hanem azt meg kell osztani mindenkivel. Így ezek segítségével a fintech cégek egyre jobb és jobb szolgáltatásokat tudnak kifejleszteni. Hiszen mindenki tudja, az adat az új olaj.

Elsősorban a közvetítőszerep fog eltűnni a következő 5-10 évben, vagy legalábbis komoly támadás alatt áll majd, hiszen ez nem egy fenntartható jellegű szakma, és hamarosan kiváltható lesz. Veszélyben vannak még a sales-esek is, mivel a mesterséges intelligencia sokkal könnyebben és hamarabb tud az ügyfél igényre reagálni. A gondolkodók és a szervezők azonban szerinte is biztonságban vannak.
Az egyetlen probléma azonban az lehet, hogy a kieső munkaerőkből nem lesz automatikusan IT szakember, így a bemeneteli oldalon egy hatalmas vákuum keletkezik - ami már most is érzékelhető.

Mit tanuljunk akkor?

Amikor benne vagyunk a változásban akkor hajlamosak vagyunk nagyon radikálisan látni a helyzetet és főleg a jövőnket. 30 évvel ezelőtt például biztosak voltak abban, hogy a robotok átveszik a helyünket, így heti 4 napot, és napi 6 órát fogunk csak dolgozni. Ehhez képest sosem dolgozott még annyit az emberiség, mint napjainkban.

Teljesen mást kell tanulni, mint 10 éve, sőt az is előfordulhat a jövőben, hogy egy 3 vagy 5 éves képzés végén teljesen máshol fog tartani a világ, mint az elején. Erre fel kell készülni. Az informatikán és az angol nyelven kívül a legfontosabb, hogy tanulni és kommunikálni tanuljon meg a soron következő generáció - hangzott el az előadások utáni kerekasztalbszélgetésen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

legacykft
2020. 07. 31. 09:00
A delegálás 5 szintje

Egy tanulságos történet arról, hogy hogyan adhatunk bizalmat vagy áshatjuk alá a motivációt egy...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

vezetoi-coaching
2020. 07. 21. 13:19
“10-et letagadhatnál!”, “50 az új 30”, “70 az új 50”...

Nézzünk egy kicsit ezek mögé... “a letagadhatnál X évet”, ezt én magam is hallottam néha...

laskainelli
2020. 07. 19. 19:38
Bízhatok még benne, ha már egyszer megcsalt?

A tartós párkapcsolatokban gyakran előfordul, hogy a két fél sérüléseket szerez egymástól....

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos