2018. október 21. vasárnap Orsolya
HR Centrum

Tömeges leépítés jön Magyarországon: vajon te biztonságban vagy?


Mit hoz a jövő 5-10 év múlva? Milyen munkák tűnnek el és alakulnak ki? Kik vannak biztonságban és mit érdemes tanulnia az utánunk jövő generációnak? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ neves szakemberek egy október 3-i eseményen.

Kétségtelen, hogy komoly és fontos változások szemtanúi vagyunk ezekben az években, hiszen a mesterséges intelligencia, melytől sokan még tartanak, alapjában változtatja meg a munkaerőpiacot. Lesznek szakmák melyek eltűnnek, de sok új születik helyette  - derült ki a Codecool tegnap esti eseményén. Az este legfontosabb tanulsága, hogy

a robot jó társa az embernek, csak meg kell tanulnunk kommunikálni vele.

"Pár éven belül minden cég IT céggé alakul, egy kis ízzel: biztosítási íz, banki íz, stb." - kezdte előadását Kurtisz Krisztián, az Uniqa Biztosító vezérigazgatója. Saját példájukon keresztül mutatta be, hogyan lehet és kell felkészülni a változásra, a piac átrendeződésére. 2016-ban újragondolták a biztosítást, cégen belül kultúrát váltottak. Az addigi 200 különböző termékük számát 40-re csökkentették, az ügyfelet állították a középpontba, és a középvezetőik háromnegyedétől megváltak az átrendezés során, ők azok, akik nem tudtak vagy nem akartak alkalmazkodni a változáshoz.

Humán értékesítőkre, mosogatókra, ügyfélszolgálatosokra, sofőrökre, hematológusokra, radiológusokra, adatelemzőkre egészen biztosan nem lesz szükség - idézte fel Kurtisz Krisztián Kai-Fu Lee 2018-áprilisi TED előadását, melyben a tajvani-amerikai mérnök és AI kutató konkrétan elmondta mely munkák fognak eltűnni 5-15 éven belül. Csupán csak a komplex és kreatív munkakörök vannak biztonságban, mint például a közgazdász, tudós vagy a művész. Ennek viszonylag egyszerű oka van: a mesterséges intelligencia optimalizálni tud, de alkotni nem.

Csupán rutinmunkákat vesz át az MI, de ahogy alkotni, úgy érezni sem képes. Éppen ezért a világhírű tudós szerint az empátiát igénylő munkákat sem tudja soha elvégezni majd. Így tanárokra, szociális munkásoka és például esküvőszervezőkre még biztosan sokáig szüksége lesz az emberiségnek.

Vajon a bankok és a bankárok biztonságban vannak?

A bankszektor sokáig ellenállt a digitalizációnak, aztán rájöttek, hogy csak úgy tudják megtartani az ügyfeleket, ha lépnek - kezdete Hetényi Márk, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese. Véleménye szerint kifejezetten jót tett a fintech-vihar a bakszektornak, mely őket is lépésre késztette. A jövő a nyílt bankolásé, tehát a pénzintézetek nem ülhetnek továbbra is a tranzakciós adatokon, hanem azt meg kell osztani mindenkivel. Így ezek segítségével a fintech cégek egyre jobb és jobb szolgáltatásokat tudnak kifejleszteni. Hiszen mindenki tudja, az adat az új olaj.

Elsősorban a közvetítőszerep fog eltűnni a következő 5-10 évben, vagy legalábbis komoly támadás alatt áll majd, hiszen ez nem egy fenntartható jellegű szakma, és hamarosan kiváltható lesz. Veszélyben vannak még a sales-esek is, mivel a mesterséges intelligencia sokkal könnyebben és hamarabb tud az ügyfél igényre reagálni. A gondolkodók és a szervezők azonban szerinte is biztonságban vannak.
Az egyetlen probléma azonban az lehet, hogy a kieső munkaerőkből nem lesz automatikusan IT szakember, így a bemeneteli oldalon egy hatalmas vákuum keletkezik - ami már most is érzékelhető.

Mit tanuljunk akkor?

Amikor benne vagyunk a változásban akkor hajlamosak vagyunk nagyon radikálisan látni a helyzetet és főleg a jövőnket. 30 évvel ezelőtt például biztosak voltak abban, hogy a robotok átveszik a helyünket, így heti 4 napot, és napi 6 órát fogunk csak dolgozni. Ehhez képest sosem dolgozott még annyit az emberiség, mint napjainkban.

Teljesen mást kell tanulni, mint 10 éve, sőt az is előfordulhat a jövőben, hogy egy 3 vagy 5 éves képzés végén teljesen máshol fog tartani a világ, mint az elején. Erre fel kell készülni. Az informatikán és az angol nyelven kívül a legfontosabb, hogy tanulni és kommunikálni tanuljon meg a soron következő generáció - hangzott el az előadások utáni kerekasztalbszélgetésen.

Kihúzna a bajból 1 000 000 forint?

Padlón vannak a kamatok, most fillérekért vehetsz fel személyi kölcsönt. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is – ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ezeket a használt autókat veszik a legtöbben 3 millió alatt
Mutatjuk azt is, mire figyelj nagyon a kereskedőnél.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
laskainelli
2018. 10. 19. 09:07
Jó tanácsok a hűtlen fél számára

A jó párkapcsolatokban is előfordul hűtlenség. Hogy is van ez? Az alábbi cikk azoknak szól, akik...

legacykft
2018. 10. 19. 09:00
5 dolog, amivel tönkretesszük a mentor programunkat

Az, hogy a szervezetekben miért van szükség mentorokra, miért meghatározó a szerepük az új kollégák...

perfekt
2018. 10. 17. 09:01
Értékcsökkenés megváltoztatásának szabályai 1. rész

Számviteli törvény alapján: A továbbképzéseken sokan teszik fel az előadóknak azt a kérdést...

hrdoktor
2018. 10. 15. 07:34
Sok a dolga? Növelje hatékonyságát!

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor az egész napot munkával töltjük ugyan, de a dolgok mégsem...

coachyourself
2018. 10. 14. 10:37
A múltadon rágódsz, a jövőd miatt aggódsz?

Sokszor eszedbe jutott már, mi az amit másképp kellett volna csinálnod, hogy a jelenlegi életed...

schrammelivett
2018. 10. 14. 09:12
Befogadás és elengedés – Az élet ritmusa

    Mit veszünk magunkhoz a világból? Hogyan változtathatunk szokásainkon?  A légzés olyan...

jobangel
2018. 10. 12. 06:00
Szexista robot választ az álláskeresők közül?

A robotinterjú előnyeiről HR-es körökben halljuk a „hivatalos”, már-már propagandába illő...

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Tesco

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos