13 °C Budapest

Rég látott csapás érte a magyar melósokat: ez biztosan meglátszik a bérpapíron

2020. július 14. 14:01

2019 utolsó negyedévéhez képest, 2020 első negyedévére jócskán lecsökkent az EU-ban a ténylegesen ledolgozott munkaóra index. Ez ráadásul Magyarországot is brutálisan érintette, bőven az EU-s élbolyban voltunk a ledolgozott munkaidő visszaesése tekintetében. Ebből ráadásul a magyar férfiak érezték a legtöbbet, ugyanis az unióban egyedülálló módon, arányait tekintve majd 10-szer akkora visszaesést szenvedtek el ebben az időszakban, mint a magyar nők.

2020. első negyedévére jócskán lecsökkent az összes ténylegesen ledolgozott munkaóra index az EU-ban. 2019. utolsó negyedévéhez képest például 5,1 indexpontot esett, hiszen még korábban 101,9 százalékon állt a mutató, addig most már csak 96,8 százalékon áll - áll az Eurostat legfrissebb jelentésében. - Erről az indexről azt kell tudni, hogy a referencia értéke 2006-ból származik, azt akkori adatot jelölik 100-al, így a változás az egyes negyedévekben ahhoz a számhoz mérendők. -

Nem nagy meglepetésre azok közül az EU-s országok közül, akiknek elérhetőek már a 2020-as statisztikái - kivétel Finnország - egytől egyig csökkent a ténylegesen ledolgozott munkaóra indexe 2019. 4. negyedévéhez képest. A legnagyobb zuhanás Máltán következett be 10,4 százalékos zakóval, amit Olaszország következett, itt 9,7 százalékkal csökkent a ténylegesen ledolgozott munkaórák száma. Ezután következett Szlovákia 8,7 százalékkal, majd Görögország és Ausztria 7,9 százalékos zuhanással.

Ahogy a statisztikákból látszik, a nagyot zuhanó ország között bizony Magyarország is szerepel. Egészen pontosan a teljes EU-s listán a 9. legnagyobb ténylegesen ledolgozott munkaóra-esést produkáltuk. Ez 5,4 százalékos zuhanást jelent, ami 0,3 százalékkal magasabb volt az EU-s átlagnál is. 

A környező országok közül csak Ausztriában volt ennél is nagyobb a visszaesés, Horvátországban, Romániában és Szlovéniában viszont jóval kevésbé esett vissza a munkairam. Külön érdekesség, hogy Finnországban, az EU-ban egyedüliként, még nőtt is a ténylegesen ledolgozott munkaóra indexe. Igaz, csupán 0,2 százalékkal. 

A magyar férfiak megszívták

Érdekes a számokat a nemek tekintetében is megvizsgálni, ugyanis az EU-s statisztikák szerint a nők átlagosan nagyobb munkaóra csökkenést szenvedtek el, mint a férfiak. Előbbiek 5,2 százalékost, utóbbiak 4,9-et. 

A nők leginkább Olaszországban, Szlovákiában, Görögországban, Ausztriában, illetve Portugáliában veszítettek munkaóráikból, sorrendben

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 10,3;
  • 10,2;
  • 8,3;
  • 7,8;
  • illetve 6,3 százalékot.

Ezzel szemben voltak olyan országok is, ahol a férfiaknál jóval markánsabb munkaóra csökkenés volt megfigyelhető, mint a nőknél. Ezek közül is 

a legbrutálisabb különbség éppen Magyarországon jött létre.

Ugyanis míg hazánkban a nőknek 2020. 1. negyedévére 0,8 százalékot bukott a ledolgozott munkaóra indexe 2019. 4. negyedévéhez viszonyítva, addig a férfiak esetében ez a zuhanás nem kevesebb mint 7,9 százalékos volt. 

Ez pedig majdnem tízszeres különbség.

Ráadásul ez a szám, mármint a férfiak esetében megfigyelt munkaóra zuhanás az egész EU-ban is a harmadik legnagyobb volt. Ennél nagyobbat csak Olaszországban és Ausztriában lehetett tapasztalni. Ezekben az országokban azonban a nőknél is hatalmas esés volt megfigyelhető, Olaszországban például magasabb is, mint a férfiak esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem