2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
HR Centrum

Rég látott csapás érte a magyar melósokat: ez biztosan meglátszik a bérpapíron


2019 utolsó negyedévéhez képest, 2020 első negyedévére jócskán lecsökkent az EU-ban a ténylegesen ledolgozott munkaóra index. Ez ráadásul Magyarországot is brutálisan érintette, bőven az EU-s élbolyban voltunk a ledolgozott munkaidő visszaesése tekintetében. Ebből ráadásul a magyar férfiak érezték a legtöbbet, ugyanis az unióban egyedülálló módon, arányait tekintve majd 10-szer akkora visszaesést szenvedtek el ebben az időszakban, mint a magyar nők.

2020. első negyedévére jócskán lecsökkent az összes ténylegesen ledolgozott munkaóra index az EU-ban. 2019. utolsó negyedévéhez képest például 5,1 indexpontot esett, hiszen még korábban 101,9 százalékon állt a mutató, addig most már csak 96,8 százalékon áll - áll az Eurostat legfrissebb jelentésében. - Erről az indexről azt kell tudni, hogy a referencia értéke 2006-ból származik, azt akkori adatot jelölik 100-al, így a változás az egyes negyedévekben ahhoz a számhoz mérendők. -

Nem nagy meglepetésre azok közül az EU-s országok közül, akiknek elérhetőek már a 2020-as statisztikái - kivétel Finnország - egytől egyig csökkent a ténylegesen ledolgozott munkaóra indexe 2019. 4. negyedévéhez képest. A legnagyobb zuhanás Máltán következett be 10,4 százalékos zakóval, amit Olaszország következett, itt 9,7 százalékkal csökkent a ténylegesen ledolgozott munkaórák száma. Ezután következett Szlovákia 8,7 százalékkal, majd Görögország és Ausztria 7,9 százalékos zuhanással.

Ahogy a statisztikákból látszik, a nagyot zuhanó ország között bizony Magyarország is szerepel. Egészen pontosan a teljes EU-s listán a 9. legnagyobb ténylegesen ledolgozott munkaóra-esést produkáltuk. Ez 5,4 százalékos zuhanást jelent, ami 0,3 százalékkal magasabb volt az EU-s átlagnál is. 

A környező országok közül csak Ausztriában volt ennél is nagyobb a visszaesés, Horvátországban, Romániában és Szlovéniában viszont jóval kevésbé esett vissza a munkairam. Külön érdekesség, hogy Finnországban, az EU-ban egyedüliként, még nőtt is a ténylegesen ledolgozott munkaóra indexe. Igaz, csupán 0,2 százalékkal. 

A magyar férfiak megszívták

Érdekes a számokat a nemek tekintetében is megvizsgálni, ugyanis az EU-s statisztikák szerint a nők átlagosan nagyobb munkaóra csökkenést szenvedtek el, mint a férfiak. Előbbiek 5,2 százalékost, utóbbiak 4,9-et. 

A nők leginkább Olaszországban, Szlovákiában, Görögországban, Ausztriában, illetve Portugáliában veszítettek munkaóráikból, sorrendben

  • 10,3;
  • 10,2;
  • 8,3;
  • 7,8;
  • illetve 6,3 százalékot.

Ezzel szemben voltak olyan országok is, ahol a férfiaknál jóval markánsabb munkaóra csökkenés volt megfigyelhető, mint a nőknél. Ezek közül is 

a legbrutálisabb különbség éppen Magyarországon jött létre.

Ugyanis míg hazánkban a nőknek 2020. 1. negyedévére 0,8 százalékot bukott a ledolgozott munkaóra indexe 2019. 4. negyedévéhez viszonyítva, addig a férfiak esetében ez a zuhanás nem kevesebb mint 7,9 százalékos volt. 

Ez pedig majdnem tízszeres különbség.

Ráadásul ez a szám, mármint a férfiak esetében megfigyelt munkaóra zuhanás az egész EU-ban is a harmadik legnagyobb volt. Ennél nagyobbat csak Olaszországban és Ausztriában lehetett tapasztalni. Ezekben az országokban azonban a nőknél is hatalmas esés volt megfigyelhető, Olaszországban például magasabb is, mint a férfiak esetében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

perfekt
2020. 08. 10. 07:20
A saját tőke emelése, ha nem kötelező

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

vezetoi-coaching
2020. 08. 09. 12:30
Mikor lesz már rend?

Ezen - hogy mikor lesz már rend, igazság - mostanában sokat gondolkozom. Egy kis videó-clipből származik...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.