2021. március 2. kedd Lujza
HR Centrum

Óriási a jelentkezési dömping: 520 ezres kezdő fizu várja, aki ide menne dolgozni


Lezárult a felvételi eljárás a februárban induló keresztféléves képzésekre. Mint már évek óta mindig, idén is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME) nyert felvételt a legtöbb hallgató, miközben a felvettek átlagos pontszáma egyes szakokon növekedett. Növekszik a Műegyetemre érkező külföldi diákok száma is és a külföldi részképzéseket, valamint a BME vezető nemzetközi egyetemekkel közös, diplomát kínáló szakjait is évente több száz hallgató választja.

Veszprémi Károly, a Műegyetem oktatási rektorhelyettese a keresztféléves jelentkezésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: "A BME a keresztféléves felvételire csak mesterképzéseket hirdetett meg. A 2021 februárjában induló mesterképzésekre országosan 4623 főt vettek fel a felsőoktatási intézmények, ebből a legtöbb hallgató, 1138 fő a BME-n kezdheti meg tanulmányait. Országos összehasonlításban ez kiemelkedő adat, hiszen az összes felvett negyede a Műegyetemre jutott be." A rektorhelyettes hozzátette: "Túlnyomó részük, 1116 fő állami ösztöndíjas, teljes idejű nappali képzésben kezdi meg tanulmányait. Jelentős siker az is, hogy BME-n alapképzésben végzettek többsége mesterképzésben folytatja tanulmányait - írja közleményében az egyetem.

Elégedettségre adhat okot, hogy az évek óta növekvő magas létszám mellett a hallgatói kiválóság is a korábbi magas szinten maradt, mivel a felvettek átlagos pontszáma nem csökkent, sőt egyes szakokon növekedett." A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műszaki, informatikai, gazdaságtudományi és természettudományi képzési területen több, mint harminc különböző mesterszakon - több esetében angol nyelven - nyújt képzési lehetőséget.

Nagy Balázs Vince, a BME nemzetközi rektorhelyettese a BME képzéseinek nemzetközi kapcsolódásairól a bme.hu-nak nyilatkozva elmondta: "A Műegyetem képzései a magyar hallgatók számára kaput nyitnak számos külföldi egyetemre és egyben a világ minden tájáról érkeznek a BME-re hallgatók az idegen nyelvű képzésekre. A BME diákjai 75 ország egyetemein tanulhatnak részképzéseken és számos egyetemen szerezhetnek kettős diplomát. A diákok 39 szakon az alap-, mesterképzést és a doktori képzési kurzusokat is elérhetik angol nyelven a Műegyetemen."

Nagy Balázs Vince rektorhelyettes hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt két évben tovább nőtt az egyetem népszerűsége nemzetközi hallgatók körében: a teljes hallgatói létszám több mint 12 százalékát külföldi diákok teszik ki, jelenleg csaknem 2400 külföldi diák tanul a BME-n. Hozzátette: a BME 2020-tól nyolc másik nívós európai egyetemmel szövetséget kötve, az EELISA konzorcium keretében dolgozik közös képzéseken és kutatásokon. Az együttműködés keretében a BME hallgatók Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid, Bukarest egyetemein tanulhatnak.

A nemzetközi összehasonlításban versenyképes műegyetemi végzettség értékét a hazai munkaerőpiac is visszaigazolja és a mesterszakos végzettséget szerzett pályakezdők fizetése jelentősen meghaladja a csak alapszakos oklevéllel rendelkezőkét a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) adatai alapján. A DPR adatai rámutatnak, hogy minden szakterületen gyors lendületet vesznek a karrierkezdéskor a BME-n végzettek. Az adatok azt mutatják, hogy a BME fő profilját adó műszaki képzési területen a mesterképzésben végzettek az országos átlagot meghaladó bruttó jövedelmet érnek el: a havi átlagos jövedelem a végzés után 1-2 évvel, azaz pályakezdőként 522 600 Ft, míg 8-9 évvel a végzés után már 792 000 Ft. 

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 03. 01. 06:56
ZÁRJUK AZ ÜZLETI ÉVET – CÉLTARTALÉK KÉPZÉS

A céltartalék képzési kötelezettség az összemérés és az óvatosság számviteli alapelvekből...

hrdoktor
2021. 03. 01. 06:19
Így teszi tönkre az ülőmunka a testünket

Egyre többen vannak azok, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol kizárólag ülniük kell. Az Európai...

legacykft
2021. 02. 26. 08:55
A konfliktusok hét bugyra

Ha nem is hét, mint a pokolban, de legalább négy, és ha nem is pokolra kell menni a jó csapatműködésért...

coachco
2021. 02. 24. 20:28
Séta a mádi főutcán 2.

Játsszunk egy kis időutazást, ugorjunk vissze több mint száz évet, és nézzünk be újra a mádi...

hrbonbon
2021. 02. 12. 17:15
Felmérés - tapasztalatok a kiválasztási folyamatok pandémia miatti változásaival kapcsolatban

A válaszokat kommentben várjuk!   A vírushelyzet hatására a kiválasztás milyen módon zajlik?...

ajovomunkahelye
2021. 02. 12. 09:29
A válság egyik hatása: megállt a munkavállalói elkötelezettség csökkenése Magyarországon

A járvány és a gazdasági válság hatása a munkavállalói elkötelezettségben is éreztette hatását:...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked