2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia
HR Centrum

Jön a nagy munkanélküliségi hullám? Aggasztó trendek látszanak


Bár jelenleg még moderáltak a munkanélküliségi számok, a munkaerőhiány luxusa megszűnt. Ez pedig előrevetíthet egy komoly kockázatot a munkanélküliség és a jövedelmek terén - a moratórium és az adósságfék azonban mérsékli ezeket.

12 milliárdos adózás utáni nyereséggel fejezte be az év első kilenc hónapját az Erste Bank, bár idei bevételük csökkent a kamatvisszaesések és a moratórium miatt, emellett a cég működési költségei is nőttek - mondta el a bank mai sajtótájékoztatóján Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója Bár a járvány alatt lassult a hitelek kihelyezése, de a hitelállomány így is 13%-kal nőtt. Ez utóbbi egyik jelentős oka a babaváró hitel népszerűsége, amely sokszor más termékek felvételét is maga után hozza. A személyi kölcsönöket a járvány visszavetette, ahogyan a mikro hiteleket is, bár ez utóbbi növelésére a bank kampányt indított, amely elmondásuk szerint még nem látszik az adatokban.


Forrás: Erste Bank

A megtakarítások terén nincs jelentős visszaesés, sőt, nőttek is 22 százalékkal az ügyfélbetétek - ez köszönhető a hitelmoratóriumnak és a visszafogott költekezésnek is. A lakossági területen az első kilenc hónapban az új kihelyezések értéke több mint 3 százalékkal haladta meg a tavalyit, ezen belül az első negyedév még 83 százalékos bővülést mutatott éves összevetésben, míg a második negyedévben a növekedés üteme 30 százalékra lassult, a harmadik negyedév viszont 37 százalékos visszaesést hozott - ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az adatok egyébként egybecsengenek az OTP öngondoskodási indexéről tegnap ismertetettekkel.

E szerint az emberek sokszor nem tudnak többet félretenni, de szeretnének.

Bizonytalan helyzetekben ugyanis a társadalom jelentős része fordul a megtakarítások növelése felé. Ezt mutatja, hogy az Erste megkérdezett ügyfelei között a korábbinál jóval többen akadnak, akik ha 200 ezerrel többet keresnének, mint most, akkor azt teljes egészében félretennék.

Bérkockázat várható

Egyelőre moderáltak a munkanélküliségi adatok, ugyanakkor aggodalomra okot adó folyamatok is látszanak - hangzott el. Akorábbi gazdasági növekedést jelző munkaerőhiány jelentősen visszaesett.

Ez pedig egy jelzés arra, hogy a munkanélküliség és a bérjövedelmek csökkenése komolyabb kockázat lehet a jövőben.

Ugyanakkor az, hogy jelenleg nincsenek devizahitelek, hanem a kamatok fixek, illetve jobbak a jövedelemarányos törlesztések, mérsékli ezt. Emellett a moratórium és a jegybank adósságfék intézkedése is tompíthatja az ilyen sérüléseket.

A hiteltörlesztési moratórium következő szakasza rászorultság alapján egy szűkebb szegmenst érint. Ide az ember bármikor beléphet, ha jogosult, akkor a nemfizetés önmagában is már kezdeményezi ezt. A Pénzcentrum kérdésére elsősorban ezzel indokolták, hogy nem jelentős kockázat, hogy az ügyfelek egy része túlzottan optimista lesz a fizetési kötelezettség megszűnésével.

Előtör a mobilbank

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - befektetés és betét - egy év alatt 18 százalékkal, 3435 milliárd forintra nőtt szeptember végére, ezen belül a befektetések aránya 58 százalék volt. A növekedéshez jelentős mértékben járult hozzá, hogy a fizetési moratórium bevezetése, valamint az, hogy a pandémiás helyzetben visszafogott fogyasztás következtében jelentősen, historikusan magas szintre bővültek a betétállományok.

A vagyonból már 2000 milliárdot értékapapírban tartanak, amelynek népszerűsége nem csak az állampapírhoz képest nőtt, de általánosan jellemzőbb, hogy az emberek többféle eszközbe fektetnek. Érdekes adat, hogy az egy kisvállalkozásra jutó számlaforgalom nem csökkent. Ez az elhangzottak szerint köszönhető az alkalmazkodóképességüknek, illetve, hogy a pénz egyre nagyobb része jelenik meg számlán készpénz helyett a pandémia következményeként. Emellett az állami programok is segítették ezt a kedvező folyamatot.

A járvány magával hozta azt is, hogy egyre többen bankolnak digitálisan. A statisztika szerint az ügyfelek 70%-a használ elektronikus bankkivonatot, illetve a tavalyi évhez hasonlóan nőtt a digitálisan aktív ügyfelek száma. Az igazán érdekes nem is ez azonban.

Harminc százalék ma már csak mobilbankot használ, asztali gépen nem is intézi a pénzügyeit.

A kártyatranzakciók az áprilisi súlyos mélypont után szintén visszapattantak.

Lassulva bővülő hitelállomány

A vállalati üzletágban az új kihelyezések volumene idén az első kilenc hónapban 39 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, a hitelállomány azonban még így is 8 százalékkal bővült egy év alatt és elérte a 790 milliárd forintot. Az Erste az NHP Hajrá programban szeptember végéig 52 milliárd forintot folyósított.

A nagyvállalatok és önkormányzatok hitelállománya egy év alatt 3 százalékkal nőtt, míg az új hitelek volumene 18 százalékkal maradt el a tavalyi első kilenc hónap eredményétől. A kereskedelmi célú ingatlanoknál a hitelállomány 9 százalékkal volt magasabb szeptember végén, mint egy évvel korábban, míg a kihelyezés 70 százalékkal esett vissza 2019 első kilenc hónapjához képest. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitelállomány egy év alatt 10 százalékkal gyarapodott, az új kihelyezés azonban 21 százalékkal csökkent.

Orbán Viktor bejelentésére a járványügyi szigorításokról az hangzott el, hogy a bank hétfőtől teljes home office-ra tér át.

Mint hozzátették: eddig is a korábbi 1800-2000 helyett csak 2-300 ember dolgozott személyesen az irodájukban, de a jövő héttől ők sem fognak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

perfekt
2021. 01. 15. 08:23
Ilyen lesz a mérlegképes képzés!

2020. év augusztusában írtunk egy cikket: „Mérlegképes könyvelő szeretnék lenni!” címmel...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrdoktor
2021. 01. 11. 04:59
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek: melyik mire jó?

Azt mindannyian tudjuk, hogy a szervezetünknek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

vezetoi-coaching
2020. 12. 17. 08:18
A flow, ami “csak úgy jön”...

Nem tudom, minek kapcsán, talán ilyesmiről álmodtam (?), arra ébredtem, hogy valahogy néha felületesen...

NÉPSZERŰ
FRISS