Romokban a családi kassza: súlyos adatok érkeztek a magyarokról

2020. november 4. 09:55

Bár az öngondoskodási index évek óta először növekedni kezdett, a járvány rányomta a bélyegét a megtakarításokra. Ritka, aki most tud többet félretenni, sokaknak pedig hozzá kellett nyúlniuk eddig eltett pénzükhöz.

2011 óta méri a lakosság öngondoskodási szokásait az OTP Bank, 2016 óta csökken az ezt megmutató index. 1500 bankszámlával rendelkező embert kérdeztek meg, az adatok reprezentatívak, az adatokra jelentősen rányomta a bélyegét az adatokra - vezette fel a prezentációt Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a bank ma reggeli sajtótájékoztatóján. A válaszadók 35%-ának romlott az anyagi helyzete a pandémia kapcsán, 8 százalék pedig elveszítette az állását.

A legkomolyabb változás, hogy a száz elemből álló öngondoskodási csökkenő tendenciája idén egy pontos növekedéssel sok év után megfordult.

Így jelenleg 35 ponton van, noha a takarékossági kedv csökkent: 40 százaléknak van a megkérdezettek közül megtakarítása a 16 kiemelten kezelt típus valamelyikében.A friss felmérésben a pénzpiaci termékkel nem rendelkezők 8 százaléka mondta azt, hogy a háztartása anyagi helyzete megengedné, hogy valamilyen összeget rendszeresen félretegyen, vagyis a többségüknek nincs erre lehetőségük. Az iskolázottabbaknak és a vagyonosabbaknak továbbra is több félretett javuk van, a fiataloknak az átlagnál 20 százalékkal kevesebb megtakarítása van, mint az átlagnak.

Arra a kérdésre, hogy mindezek mellett hogyan növekedhetett egy ponttal az összesített index, azt felelte: a megtakarítások fontossága javult, azaz egyre többen érzik a jelentősségét, emellett egyre többen váltják valóra.

Nem meglepő módon a járvány kapcsán mindössze kilenc százalék kezdett el többet félretenni. A legtöbben - 42% - szerint most többet kéne tartalékolni, de ezt nem tudják megtenni. Sokaknak hozzá kellett nyúlnia a megtakarításaihoz, a többség ezt a félretett készpénzével tette meg, de voltak, akik a lekötött összegeik egy részét is felhasználták. Elhangzott, hogy a felmérés szerint az emberek 47 százaléka otthon is tart megtakarított pénzt, közel negyedük pedig kizárólag a párnacihában bízik. A többség ennek okaként azt jelölte meg, hogy azonnal kéznél legyen az összeg, esetleg az túl kicsi, vagy a közeljövőben fel kívánja használni. Persze sokan elindultak a befektetési alapok és állampírok preferálása felé.

Kovács Antal felhívta a figyelmet az évek óta jelentős nyugdíjparadoxonra, amely némi elmozdulás mellett idén is szilárd. E szerint bár a válaszadók kis híján háromnegyede szerint kizárólag az államé a feladat, hogy gondoskodjon időskori ellátásukról, 65 százalékuk szerint az adóforintokból finanszírozott nyugdíj nem lesz elegendő. Ehhez kapcsolódó adat, hogy a felmértek mindössze 25 százaléka vállalná, hogy félretesz 71 éves koráig havonta. Összesítésben beszédes adat: annak a hatvan százaléknak a közel háromnegyede, akinek nincs banki megtakarítása, úgy nyilatkozott: nem is lenne lehetősége rá, hogy legyen, még kis összegben sem.


Forrás: OTP Bank

Ha a gyerekeket már fiatal korukban arra nevelik, hogy tegyék félre a zsebpénzüket, az segíthet, hogy ebben szocializálódjanak, jobban tudjanak önkontrollt gyakorolni - mondta el Mihály Nikolett gazdaságpszichológus, az ELTE egyetemi docense. A bankvezető által elmondott információra, miszerint javult a pénzintézetekkel kapcsolatos bizalom, hozzátette: ez ennek ellenére sem erős, emellett önmagunkkal kapcsolatban sem. Sokan szoronganak attól, hogy nem tudják megfelelően kezelni az anyagiakat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzátette, mindezek javítására a pénzügyi intelligenciát szükséges fejleszteni, amely szerinte egyaránt feladata a kormánynak és a bankszektornak. E szerint fontos elérni, hogy azon túl, hogy meg tudjuk keresni a számunkra szükséges összeget, meg tudjuk védeni magunkat a pénzügyi ragadozóktól - például egy olyan szomszédtól vagy kollégától, aki kölcsön kér, de nem adja vissza. Ezek azonban mi is lehetünk, ha például impulzus vásárlások során annyit költünk, hogy nem tudunk félrerakni eleget.

A szakértő ugyanakkor hozzátette: egy olyan krízis után, mint a mostani, általában többen kezdenek el takarékoskodni.

Emellett elhangzott, hogy bár ahol régebb óta működik piacgazdaság, mint nálunk, ott általában tudatosabbak az emberek az anyagiakat illetően, abból a 12 országból, ahol az OTP jelen van, Magyarország áll a legjobban. Emellett egy év alatt 45-ről 49 százalékra nőtt a rövid és hosszabb távra pénzügyi tervet készítők aránya. Nálunk a bank egészére vonatkozóan az átlagos megtakarított összeg havonta ugyanis 37-38 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem