2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Jöhet a négynapos munkahét? Súlyos árat fizethetünk érte


A három napos hosszú hétvége után talán sokan kipihentebben, nyugodtabban tértek vissza dolgozni kedden. Több olyan cég van világszerte, amely már bevezette a rövid munkahetet, van olyan vállalat is, ahol viszont egy év után visszatértek a hagyományos, heti 40 órás munkaidőre. De vajon mi lehet a gond a rövidebb munkahéttel?

A hosszú hétvége után bizonyára sokan kipihentebben, nyugodtabban mentek vissza dolgozni kedden. Három nap pihenés, három nap a családra, három nap, amikor találkozhatunk a barátiankkal, kirándulhatunk, pihenhetünk, elvégezhetjük a szükséges házimunkát, és még pihenésre is marad idő. Milyen jó lenne, ha minden héten lenne három szabadnapunk és csak négy napon kellene dolgozni!

Van olyan kutatás, amely szerint a négy napos munkahét nem csak a dolgozókra, hanem környezetünkre is jótékony hatással lehet, hiszen a rövidebb munakhét kevesebb energiafogyasztással járna, és így kevesebb lenne a szén-dioxid kibocsátás is. Sok olyan tanulmány is született az elmúlt években, amely szerint a négy napos munkahét során javul a munkatársak munkához való hozzáállása és elégedettebbek is a munkájukkal. Nem késnek, nem indulnak haza korábban és nem tartanak munkaidő alatt hosszabb szüneteket sem. Ezt tapasztalta például Andrew Barnes, a Perpetual Guardian alapkezelő cég vezetője.

Van viszont, aki szerint a dolog nem működik. Ryan Carson, a Treehouse nevű cég vezetője 2015-ben jelentette be, hogy áttérnek a négy napos munkahétre. Egy évig dolgoztak így, azonban 2016-ban úgy döntött, mégis visszatér a hagyományos munkarendhez.

Kemény munka nélkül nem megy

Kevesebb volt a munka, szó szerint hiányzott a munkamorál

 - idézi Carsont a Business Insider. "Úgy voltam vele, hogy hagyjuk a 40 órás munkahetet. 32 órát fogunk dolgozni, hiszen ki mondhatná azt, hogy ezt nem tehetjük? Mi írjuk a szabályokat" - idézi fel a 2015-ös elhatározást. Csakhogy a dolgok nem úgy alakultak, ahogy várta. Tapasztalata szerint nem lehet megspórolni a munakórákat.

Bizonyos mennyiségű kemény munkára szükség van. (...) Azt gondolom, hogy lehet okosabban dolgozni, de nem hiszem, hogy ki lehet hagyni a kemény munkát. Mind a kettőre szükség van

-mondta az úgynevezett "work smarter not harder" mozgalomra utalva, amely szerint a lényeg az, hogyan dolgozunk, hogyan osztjuk be az időnket, hogyan szervezzük a munkát.

Vagyis hogy okosan kell dolgozni, nem keményen. Carson az Oregon Live-nak azt írta, az egy évig tartó 4 napos munkahét komoly károkat okozott a cégnek.

A munkavállalók megértették, hogy nem rúghattunk ki embereket, majd mondhattuk a többinek, hogy oké, péntekenként nem dolgozunk.

Vagyis azért, hogy a cég nyereséges maradjon, lépéseket kellett tenni: vagy csökkenteni kellett volna a dolgozók számát, vagy pedig visszaállni a heti 5 napos munkarednre. carson az utóbbi mellett döntött.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked