14 °C Budapest

Itt az elemzők jóslata: komoly fordulat jöhet itthon a munkaerőpiacon

2020. augusztus 28. 12:35

A KSH friss jelentése szerint 4,8 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta Magyarországon, a munkanélküliek átlagos száma 224 ezer volt a május-júliusi időszakban. A folyamatokról a a legismertebb hazai makrogazdasági elemzők nyilatkoztak a Pénzcentrumnak.

Németh Dávid, vezető makrogazdasági elemző, K&H Bank

"A járvány kedvezőtlen hatásai miatt 4,8 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak száma is mérséklődött. Bár most még bizonytalan a helyzet, a munkaerőpiacon hosszabb távon újra visszatérhet a járvány előtti munkaerőhiány. A munkanélküliek átlagos száma 224 ezer volt a május-júliusi időszakban, ami 4,8 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg, szemben az egy évvel korábbi 3,4 százalékkal. A foglalkoztatottak száma is csökkent, 1,7 százalékkal 4,439 millióra.

A munkanélküliségi ráta a múlt év utolsó negyedévében mért 3,3 százalékos szintről kezdett fokozatos emelkedésbe, a járvány magyarországi megjelenése után pedig megugrott a mutató. A járványhatás a nőket érinti érzékenyebben, a nők munkanélküliségi rátája ugyanis 5 százalék fölé került. A munkanélküliség jövőbeni alakulása egyelőre bizonytalan, mivel egyelőre nem lehet látni, hogyan alakul a járvány és milyen hatást gyakorol a gazdaságra és a munkaerőpiacra a második hullám. 

Hosszabb távon, azaz, ha véget ér a járvány és újra emelkedőre kerül a magyar gazdaság, akkor visszatérhet a pandémia előtti munkaerőhiányos helyzet Magyarországon. Egyelőre ugyanis a magyar demográfiai helyzet nem változik, a munkaképesek táborából évente több 10 ezer ember esik ki. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a járvány utáni fellendüléshez nem biztos, hogy lesz elegendő munkaerő. Ráadásul, ha a koronavírus-járvány hatására a globális beszállítói láncok átalakulnak és nagyobb szerepet kapnak a helyi vállalatok, akkor extra munkaerő-keresletet jelenhet meg számos országban, így a magyar piacon is."

Suppan Gergely, vezető elemző, Takarékbank

"2020. május-júliusi időszak átlagában 4439 ezer főre emelkedett a foglalkoztatottak száma az előző háromhavi átlagos 4408,2 ezerről, azonban így is 79 ezerrel marad el az egy évvel ezelőttihez képest, ami már jelentős javulás az április-június között mért 103 erez fős csökkenéshez képest. Egy év alatt az elsődleges munkaerőpiacon közel 34 ezerrel, a közfoglalkoztatásban 25 ezerrel, a hazai háztartások külföldön dolgozó tagjai körében pedig 20 erez fővel csökkent a foglalkoztatottak száma, így az elsődleges munkaerőpiacon jóval kisebb mértékben csökkent a foglalkoztatás.

A munkaerőpiac javulását a havi adatok még jobban megerősítik, mivel júliusban 4460 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma, ami mintegy 92 ezerrel magasabb az áprilisi 4368 ezer fős mélyponthoz képest. A foglalkoztatottak száma még mindig közel 65 ezer fővel marad el az egy évvel ezelőttihez képest, azonban már szignifikáns javulás az áprilisi 156 ezer fős visszaeséshez képest. A 10 évvel ezelőttihez képest azonban igen meredeken, 697 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak létszáma. A 20-64 év közöttiek foglalkoztatási rátája 74,4% volt, ami alig marad el az EU által kitűzött 75%-tól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A munkanélküliek száma (a magukat munkanélkülinek vallók, ami eltér a regisztrált munkanélküliek számától) 2020. május-júliusban 10 ezerrel 224 ezer főre emelkedett az előző háromhavi 214 ezerről, így jóval többen jelentek meg a munkaerőpiacon, amivel párhuzamosan 41 ezer fővel emelkedett a gazdaságilag aktívak, ill. csökkent az inaktívak száma. Az egy évvel ezelőttihez képest 66 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, így a munkanélküliségi ráta 3,4%-ról 4,8%-ra emelkedett. Júliusban azonban már 23 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma a júniusihoz képest, azonban így is 52 ezerrel magasabb az egy évvel ezelőttihez képest.

A gazdaság újranyitása, az egyes ágazatok élénkülése mellett a szezonális munkák és a kirobbanó belföldi turizmus is hozzájárulhatott a munkaerőpiac markáns fordulatához. A hazai munkaerőpiac a vártnál sokkal kevésbé szenvedte meg a járvány negatív hatásait, amit részben a járvány előtti munkaerőhiányos gazdaság felszívó hatása, részben pedig a kormány bértámogatási, valamint munkahely teremtési programjai támogattak.

A támogatások kifutásával egyes érintett ágazatokban megszűnhetnek még munkahelyek, más ágazatok magához térése azonban tovább javíthatja a foglalkoztatást, így a következő hónapokban a foglalkozatottak száma fokozatosan tovább emelkedhet, míg a munkanélküliek száma csökkenhet, azonban a munkaerőpiac teljes helyreállása csak a jövő év második felére várható, mivel egyes, döntően az idegenforgalomhoz és rendezvényszervezéshez kapcsolódó szolgáltatások a vakcina tömeges alkalmazásáig nem jöhetnek helyre. A munkanélküliségi ráta az év végéig 4,1%-ra süllyedhet, így idén az átlagos munkanélküliség 4,2% lehet a tavalyi 3,4% után, míg jövőre 3,9%-ra csökkenhet."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem