2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka
HR Centrum

Angliai magyarok a koronavírus-járványról: délre nincs zöldség, bedől a vendéglátás


Két, Angliában élő magyarral beszélgetett a Pénzcentrum, ők miként élik meg az új koronavírus-járvány okozta csapásokat. Interjúalanyainktól egyfelől megtudtuk azt, hogy a kiskereskedelemben olyan napok vannak, amik az eladásokat tekintve erősebbek a karácsonyi dömpingnél, másfelől a vendéglátás akkora zuhanásban van, amit még sose láttak. Ezen felül London legforgalmasabb közterületei gyakorlatilag kiürültek, más városokban pedig olyan az élet, mintha mindig szombat vagy vasárnap lenne.

A WHO március 11-én jelentette be, hogy az új koronavírus-járvány világjárvánnyá, más néven pandémiává duzzadt. A gyilkos kór terjedésében tehát nem ismer országhatárokat, mindenhol a világon embereket, emberek tömegét fertőzi meg. Nincs ez máshogy Magyarországon sem, és nincs ez máshogy azokban az országokban sem, ahol rendkívül magas a magyar vendégmunkások, dolgozók száma.

A kivándorlási statisztikák és becsült adatok szerint jelenleg Nagy-Britanniában él és dolgozik a legtöbb Magyarországról elvándorolt magyar. Számuk egyes becslések szerint több mint 250 ezer fő. Joggal merülhet fel tehát bárkiben a kérdés, mi lehet most velük? Ők hogyan élik meg külföldön a jelenlegi helyzetet, mi van a munkahelyeikkel? Fosztogatják-e a boltokat, ot mi a helyzet a vendéglátással?

Mi is ezekre voltunk kíváncsiak, ezért két, Angilában élő magyarral is beszélgettünk, ők miként élik meg az országokon átívelő, kaotikus járványhelyzetet.

"5 napja nem láttam zöldséget, pedig ott dolgozom"

B. Bringhtonban él, és a London Road-i Aldiban dolgozik. A városban a diszkontlánc három bolttal van jelen, azok közül ez a legnagyobb. 

Az utóbbi napokra akkorára duzzadt a pánik országszerte, annyian rohamozták meg az Aldikat, hogy a lánc vásárlási limitet vezetett be. Egy adott termékből egyszerre mindenki csak négy darabot vásárolhat. De még így is annyi ember van a boltban, hogy nem győzzük a munkát

- mondta el a Pénzcentrumnak a diszkontban dolgozó alkalmazott, aki beszélgetésünkkor azt is elmesélte, hogy hetedik napja dolgozik zsinórban, és bár az interjúnk napján szabadnapja volt, többször hívták a munkahelyéről, hogy ha tud, menjen be aznap is.


Kifosztott Aldi Brightonban.

B. a vásárlási limittel kapcsolatban elmondta azt is, hogy amíg az nem került bevezetésre, voltak olyan vásárlók, aki 20-40 csomaggal pakolták be a kosarukba a 2,5 kilós krumplit. Mások 20 csomag tésztát vittek magukkal. Mára egyébként odáig fajult a helyzet - a limiten túl -, hogy a diszkont teletapétázta az áruházat olyan üzenetekkel, hogy szükségtelen a pánikvásárlás, megfelelő készletekkel rendelkeznek, és hogy minden nap nyitvatartanak. 

Én azt veszem észre az embereken, hogy sokan nem értik, ami körülöttük zajlik. Rengetegen azt hiszik, hogy a mostani helyzetben holnapra már minden zárva lesz, nem jöhetnek majd ki az utcára, ezért mindenki pánikból vásárol. Volt olyan vevő, aki azért vett több tíz csomag vécépapírt mert azt hitte, hogy az új koronavírus fertőzés heveny hasmenéssel jár

- mesélte B., akit arról is kérdeztük, milyen felszerelésben dolgoznak mostanság. Elmondása szerint maszk senkin nincs, de rengeteg kesztyűt kaptak a napokban, igaz ez korábban is az aldis felszerelésük rész volt. A pánikhangulatot egyébként az is jól jelzi, hogy a nő elmondása szerint

ezekben a napokban magasabb forgalmat csinálunk, mint karácsonykor. Ezen a héten 2-3 napunk is volt, ami meghaladta a karácsonyi dömpinget. Szóval el lehet képzelni, mi van itt. Én 5 napja nem láttam zöldséget, pedig itt dolgozom. A héten délre jártam munkába, addigra már nem maradt semmi, egyik nap sem

- ismertette a brightoni helyzetet az alkalmazott. B. azt is elmondta lapunknak, hogy az utcán egyébként nem tapasztal különösebb mozgolódást, a boltban van mindig nagy jövés menés. A város utcáit nagyjából úgy írta le, mintha minden nap szombat vagy vasárnap lenne. 

"Akkora lett a visszaesés hirtelen, hogy várhatóan bezárunk"

A járványhelyzetet egészen más szemszögből látja Á., aki London egyik exkluzív klubjában dolgozik. Á. feladata a bárrészlegek ellátása, ő az italok beszerzéséért felelős menedzser. A férfi elmondása szerint 

a 10. hétről a 11-re bődületesen visszaesett az italforgalmunk, egy hét alatt 46 ezer fonttal értékesítettünk kevesebbet, az átszámítva 17,5 millió forint. És az igazi feketeleves még csak most jön, a 12-ik hétre ugynis úgy számolunk, hogy 80 százalékos lesz a visszaesés.

Csakhogy értsük a klubban található bárok heti forgalma a 11. hetet megelőző 5 hétben átlagosan majd 140 000 ezer font volt, átszámítva több mint 53 millió forint. Ez ráadásul kiegyensúlyozott forgalom volt, alig hetenkénti pár ezer fontos eltéréssel. Igaz a 8-9, és a 9-10 hét között már tízezer fonttal kevesebb volt az értékesített ital mennyisége, de ami a 11. héten jött, az mindenkit arcon csapott. És még nem látni a végét.

A férfi mindehhez hozzátette, hogy a költségeikhez képest még most is pluszban vannak, de a következő hetekben ez már biztosan nem lesz így, úgyhogy tervben van az is, hogy egy időre bezárjanak.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy sokak átlagos fizetésének a 45 százaléka elmegy lakbérre, úgyhogy ha hosszú ideig elhúzódik, ami most van, rengetegen bajba kerülhetnek

- vélekedett Á., aki egyébként nem rég tért vissza Londonba egy hetes indiai útjáról. Az utazásáról elmesélte, hogy Abu-Dzabin keresztül repült haza Mumbaiból. És bár az Egyesült Arab Emírségek fővárosában addig a gépre sem szálhatott föl, amíg kis tapogató papírral mintát nem vettek az öltözékéről, majd valamilyen szkennerrel le nem ellenőrizték azt. Addig Londonban, a Heathrow-i repülőtéren semmilyen ellenőrzést nem kapott.


Central London kiüresedett.

Á. beszámolója szerint egyébként London eszméletlenül belassult. Érezhetően sokkal komótosabb lett a tempó, sokkal kevesebben vannak az utcákon. Central Londo, illetve a legnevezetesebb városrészek is teljesen kiürültek, ilyen a China Town, a Soho vagy éppen a Trafalgar Square. Ezen felül pedig a metróban és a tömegközlekedési eszközökön is jóval kevesebben vannak.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 04. 06. 09:00
Céltartalék képzése a végkielégítés miatt várható kötelezettségekre

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 15.§ (8) bekezdése szerint: „Nem lehet eredményt...

vezetoi-coaching
2020. 04. 05. 14:00
Egy post csak cinéphileknek!

Előhang: ez a post ezen a blog-flow-n off-topic, filmkészítőkről szól, nagyjából, akiket érdekelnek...

schrammelivett
2020. 04. 04. 18:09
Online Mindfulness Tréning

Néha az élet rákényszerít, hogy megálljunk a már – már megszokottá vált rohanásban és befelé...

legacykft
2020. 04. 03. 09:00
Hogyan legyél pálma?

Dél-Amerikában létezik egy olyan pálmafa, amely a talaj erodálására reagálva szépen lassan vándorol...

hrdoktor
2020. 04. 03. 08:45
Ne engedje, hogy az ülőmunka tönkre tegye a derekát! – Tanácsok home office idejére is

A világjárvány okozta szigorító biztonsági intézkedések – részben a munkahelyek kényszerű...

hrbonbon
2020. 04. 02. 21:51
Home office vagy iroda? Valóban jó otthonról dolgozni?

Kazup Annamária vagyok, Researcherként dolgozom irodánkban. Munkámban, mint sokakéban, nagyon fontos...

jobangel
2020. 04. 01. 09:00
Álláskeresés válságban: könnyebb lesz, mint 2008-ban volt!

A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta...

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk