poor Asian woman hand open empty purse looking for money having problem  bankrupt broke after credit card payday

Fájó leépítések indultak Magyarországon: ezt már kevesen bírják, sok dolgozót rúghatnak ki

2023. január 6. 17:30

Az extrém infláció mellett immár az ár-bér spirál felbukkanása is megroppanthatja a magyar gazdaságot - ráadásul a bérek reálértéke lassan azon a szinten van, amitől már több magyar munkavállaló is egyre szegényebbnek érezheti magát, hiszen nem ér annyit a fizetése, mint akár egy évvel ezelőtt. Szakértők elemzései alapján megpróbáljuk kitalálni, mi lehet a megoldás a helyzetre, de azt is bemutatjuk, hogy a béremelésnek miért van negatív hatása az inflációra - vagyis végső soron miért hasonlít a jelenlegi helyzet egy saját farkába harapó kígyóra.

Sok tekintetben nem tekinthetjük lezártnak az óévet: jó pár statisztika és átlag megjelenését várjuk még 2022-ből. Ide tartoznak az átlagbérekkel kapcsolatos adatok is, melyeket az inflációval ellentétben nem havonta, hanem kéthónapos elcsúszással közül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).Így a tegnap megjelent októberi adatok szerint folytatódott a negatív trend: korrekciók ide vagy oda, a brutális infláció miatt most már érezhetően csökkent a magyar fizetések vásárlóereje.

2022 októberében a bruttó átlagkereset 510 500 forint volt, míg a nettó átlagbér kedvezmények nélkül 339 ezer forintot tett ki. Ez alapján az előző év azonos időszakához képest a bruttó és a nettó átlagfizetés is 18,4%-kal nőtt. Ugyan elsőre ez magas emelkedésnek tűnhet, azonban tavaly októberben az infláció mértéke meghaladta a 20%-ot, vagyis 2022 szeptember után megint csökkent a hazai fizetések vásárlóértéke.

Elszegényedünk?

Az utóbbi fél év során tapasztalt horrordrágulás miatt lehet, sokan már nem is emlékeznek rá, de 2022 nagyon jól indult a különböző emelések és bevételek szempontjából: 20%-kal több lett a minimálbér, a gyermeket nevelők visszakapták a SZJA-t, de visszavezették a 13. havi nyugdíjat is. Ezek a megnövekedett bevételek a munkaerőpiac más területein is feljebb húzták a béreket, azonban nem sokáig örülhettünk a megszokottnál jóval magasabb korrekcióknak: a brutálisan elszálló infláció még a 20%-os béremeléseket is bőven elvitte. Az, hogy az alapvető termékek ilyen mértékű inflációt tapasztalhattunk, olyan fajta drágulást jelent, amit rengeteg magyar vásárló tapasztal a saját pénztárcáján. Lassan luxustermékké válik a trappista sajt, a tejföl, de a pékáruknál is brutális volt a drágulás.

Azt pedig, hogy ezeket a termékeket egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, nehéz bárhogy máshogy értelmezni, mint az életszínvonal kézzelfogható csökkenéseként.

Mit tesznek most a munkavállalók?

Ebben a helyzetben joggal merülhet fel a kérdés, hogy it csináljanak a dolgozók annak érdekében, hogy a jövedelmük reálértéke megmaradjon. Megkérdeztük Dénes Rajmundot, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökét, hogy értékelje a kialakult helyzetet.

Egyértelműen látszik, hogy mikor régen nagyobb mozgás volt a munkaerőpiacon, sokkal több volt a munkabér miatt munkahelyet váltó dolgozó. Ez a jelenlegi, súlyosan bizonytalan gazdasági helyzetben már nincs így: a munkavállalók sokkal türelmesebbek, sokkal kevésbé hamar váltanak abban az esetben, ha a saját jövőjük nem száz százalékosan biztos egy esetleges új helyen. Természetesen maguk a munkaadók is igyekeznek megtartani a dolgozóikat: egyre nagyobb évközi bónusszal vagy akár sűrűbb béremeléssel igyekeznek megtartani a munkaerőt, hiszen nem biztos, hogy azonnal találnának más, akár olcsóbb munkaerőt a piacon. Én magam is azt tanácsolnám, hogy a bizonytalanság miatt ha megfizetnek, megbecsülnek minket a jelenlegi helyen, akkor ne nagyon váltsunk

- fogalmazott Dénes Rajmund.

Lecsap a spirál

A béremeléseknek azonban van egy hátülütője is, mégpedig egy inflációnövelő hatás. Hornyák József, a Portfolio elemzője a Portfolio Checklist tegnapi adásában úgy fogalmazott: a munkaerőpiac már a tavalyi év eleje óta feszes, ami ugyan a béreknek jót tesz, az inflációnak azonban nem - a szükségszerű béremelések ugyanis a fogyasztói árakban is megjelennek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tavalyi év elején már feszes volt a munkaerőpiac, alacsony volt a munkanélküliségi ráta, magas volt a betöltetlen állások száma, és még a covid előtti időkhöz képest is nagy volt a munkaerőhiány. Ez a helyzet már önmagában is el tud indítani egy ár-bér spirált, mert a munkaerőhiány miatt a munkavállalók helyzete erősödik, és elérhetik, hogy magasabb bérért alkalmazzák őket. A cégeknek pedig emiatt növelni kell az áraikat, ami viszont az inflációt löki magasabb szintekre

- fogalmazott Hornyák József elemző.

És mégis mozog?

Némileg máshogyan látja a helyzetet Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Ő a gyorselemzésében arra mutatott rá, hogy bár valóban igyekeznek megtartani a munkavállalókat a cégek, többen csak a létszámleépítésben gondolkodhatnak - ez pedig tovább ronthatja a foglalkoztatási statisztikákat.

Egyre magabiztosabban kijelenthető, hogy a nyári csúcsot követően folyamatosan zajlik a foglalkoztatás lemorzsolódása. A vállalatok szépen lassan elkezdtek alkalmazkodni az emelkedő költségekhez, és egyre többen a létszámleépítésben látják a megoldást. Emellett pedig egyre többen dönthetnek úgy, hogy aktív álláskeresésbe fognak, hogy javítsák saját élethelyzetüket

- írta elemzésében Virovácz Péter.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05