16 °C Budapest
Father working in home office with  young daughter on shoulders

Ennyit a távmunkáról: ezek a dolgozók ősztől biztosan visszatérnek az irodába

2022. augusztus 19. 19:06

A koronavírus-járvány az egyik legnagyobb változást a munkahelyeken hozta, még pedig a távmunka széles körű elterjedésével. Idén tavasszal szinte az összes járványügyi korlátozást feloldotta a kormány, így elhárultak az akadályok az irodai visszatérés elől. Bár még továbbra is rengetesen dolgoznak otthonról, mégis sok munkaadó szeretné, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvágásba, a dolgozók pedig az irodába. Mennyi esélye van, hogy hosszú távon is bevett gyakorlat marad home office? Számolhatunk-e tömeges irodai visszatérésre szeptembertől?

Sokak számára vált megszokottá az utóbbi két és fél évben, hogy tartósan otthonról dolgoznak. A koronavírus-járvány idén erősen csillapodott, már a Covid miatti veszélyhelyzetet is visszavonta a kormány, így papíron semmi akadálya annak, hogy mindenki újra naponta bejárjon a munkahelyére. Ugyan munkaadók nagy része ezt szeretné elérni, azonban a munkavállalók jó része nem tervez visszatérni a járvány előtti mindennapokhoz. Az utóbbi egy év során ráadásul a munkavállalók voltak előnyben, hiszen a munkaerőhiány miatt komoly verseny alakult ki a cégek között a legjobb jelentkezőkért. Most viszont könnyen lehet, hogy fordul a kocka, ennek az okait szedtük össze a CNN cikke alapján.

Van, amit nem lehet otthonról

A pandémia alatt sok munkahelyen elkerülhetetlen volt, hogy teljes mértékig digitális működésre álljanak át, azonban a 100%-ig virtuális munkavégzés egyszerűen nem ugyanaz, mint a hagyományos, fizikai jelenlét.

Olyan fontos üzleti mutatók csökkenhetnek a teljes távmunka hatására, mint a teljesítmény, a produktivitás vagy a növekedés, ezek pedig kulcsfontosságú szempontok egy globális gazdasági válság küszöbén.

Home office mellett egyszerűen nem lehet úgy személyes kapcsolatokat építeni, ahogy azt a cégvezetők elvárnák a sikeres munkahelyi együttműködéshez, a kreatív munkához és az általános jó légkörhöz. Nem helyettesíthető a közvetlen kommunikáció és a gyors reagálás, problémamegoldás, amit a munkahelyi jelenlétnél egyébként természetesen veszünk, mindez pedig elengedhetetlen a komplex és innovatív munkavégzéshez.

Pontosan az előbb említett problémamegoldás és ötletelés nélkül képtelenek lesznek a cégek megfelelően reagálni a piaci változásokra, a gazdasági kihívásokra és az új ötletekre. Az ilyen meetingeket sokkal praktikusabb személyesen lebonyolítani, ilyenkor könnyebb egymásra reagálva ötletelni, közösen megtervezni egy projektet a tárgyalóasztal mellett, mint Teams-en vagy Zoomon. Ezzel szemben távmunkában könnyebben elterelődik az ember figyelme, otthon hamarabb esik ki az ember a beszélgetés folyamából. Azonban nem csak az ad pluszértéket a személyes megbeszéléseknek, milyen munka zajlik ott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Eltűnhet a távmunka teljesen?

A munkaadók és a munkavállalók is nehéz döntés előtt állnak a következő hetekben. Nyilván a munkáltatók kötelességüknek érzik, hogy empatikusak legyenek az alkalmazottaik igényeivel kapcsolatban, valamint szem előtt tartsák az ott dolgozók egészségét és biztonságát, mikor átgondolják, milyen szabályokat kell betartani a fertőzésvezsély minimalizálásához. A valóságban viszont lesznek olyan munkavállalók, akik továbbra is teljesen otthonról szeretnének dolgozni, ami egy adott cég érdekeivel ütközhet. Ugyanúgy, ahogy a munkavállalók olyan helyet keresnek, mely legjobban megfelel az igényeiknek, úgy a cégek is igyekeznek azokat az emebreket megtalálni, akik a legjobban illeszkednek a kultúrájukhoz. Ha ez azt jelenti, hogy el kell engedni azokat, akik nem hajlandóak visszatérni az irodai munkavégzéshez, akkor annak szomorú vége lehet. A panaszkodó, elégedetlen kollégák, akik nem értenek egyet a vállalati döntésekkel könnyen megmérgezhetik a munkahelyi légkört.

Kétségtelenül lesznek olyanok, akik nem értenek együtt valamilyen munkahelyi döntéssel, de a vezetők feladata, hogy olyan együttműködést építsenek ki az alkalmazottaikkal, hogy továbbra is működni és nőni tudjon egy cég. Szintén az ő kötelességük olyan megoldást találni, mely nem csak a tulajdosoknak, hanem a munkavállalóik számára is megfelel: egyszerre kell nyereséget produkálniuk, és biztos munkahelyet nyújtaniuk. A járvány alatt elsajátított rugalmasságnak mindkét fél felé jelen kell lennie: a munkavállalóknak továbbra is alkalmazkodniuk kell valamennyire, különösen, ha a munkahelyük reptációja forog kockán.

Ugyan a hibrid munkavégzés nem fog eltűnni, de az a helyzet meg fog szűnni, hogy a munkavállalók kijelenthetik, hogy aznap nem mennek be az irodába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?