15 °C Budapest
Businessman leaving the revolving door of the office building

Régi-új mumussal kénytelenek szembenézni a munkahelyek: egyetlen megoldás van a problémára

2021. augusztus 31. 12:31

Jól érzékelhető a munkaerőpiacon a vírusválságot követő gazdasági visszarendeződés: a legfrissebb KSH adatok szerint rekordszinten a foglalkoztatottság, és újra munkaerőhiány sújt több ágazatot is, mely akár a további gazdasági növekedést is lassíthatja. A vállalat a termelőszektorban jelenleg is közel 1300 betöltetlen álláshelyre keres munkavállalót, de a folyamatos dinamikus bővülés miatt az üzleti szolgáltató központokban, IT területen, illetve a szálloda- és vendéglátóiparban is rengeteg jelenleg a nyitott pozíció.

A legfrissebb GDP adatok mellett, a foglalkoztatottságra vonatkozó statisztikák is azt jelzik, hogy Magyarország gazdasága a tavalyi meredek visszaesést követően ismét elérte a 2019-es, pandémia előtti teljesítményt. Ez a munkaerőpiacon is érzékelhető, hiszen számos szektorban visszatért a korábban jellemző munkaerőhiány. „Vannak olyan munkaerőpiaci területek, amelyeket szinte érintetlenül hagyott a világjárvány, sőt inkább még növekedést is hozott, ilyen például az IT, ahová jelenleg is, ahogyan a korábbi években, több tízezer szakembert keresnek a cégek. De ilyen az üzleti szolgáltatóközpontok, SSC-k, BSC-k területe is, melyen megállíthatatlannak tűnik a bővülés, hiszen 2020-ban is több mint tízezer új munkahely keletkezett a szektorban. Más területek, mint amilyen a termelés vagy a szálloda- és vendéglátóipar, jobban megszenvedték a válságot, hiszen átmenetileg rengeteg munkahely megszűnt, viszont mostanra ezekben az ágazatokban is újra munkaerőhiány tapasztalható” – hívta fel a figyelmet Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője. A cég csak a termelőszektorban működő ügyfelei számára jelenleg közel 1300 nyitott pozícióra keres munkaerőt, de számos álláshelyre toboroznak szellemi foglalkozású munkavállalót is, főként az említett informatikai és üzleti szolgáltatóközpont területekre.

A chiphiány bizonytalanságot okoz, de egyelőre nincs leépítés az autóiparban

A sajtóban megjelenő hírekkel összhangban a WHC tapasztalata is az, hogy a Magyarországon működő autóipari cégek számára is jelentős kihívást jelent a félvezető alkatrészek globális hiánya. Azonban az autóipari gyártók sem gondolkodnak egyelőre létszámleépítésben, inkább a meglévő munkaerő megtartására törekszenek, hiszen általánosságban újra munkaerő vezérelt piac alakult ki, a munkavállalók ismét válogathatnak és a stabilitást, kiszámíthatóságot biztosító munkaadók előnyt élveznek ebben a versenyben.

Szükség van külföldi munkaerőre is

Egyes hiányterületeken a külföldi, nem Európai Uniós államokból érkező munkavállalók enyhítést jelenthetnek. Rájuk a gazdasági növekedés ütemének fenntartása, és a hazánkba érkező rengeteg munkahelyteremtő beruházás kiszolgálása érdekében is nagy szükség van. A vállalat szerint a szabályozott és biztonságos keretek között megvalósuló munkaerőkölcsönzés jó megoldás, hiszen kellő rugalmasságot biztosít a munkaadók számára, és rengeteg adminisztrációs terhet vesz le vállukról. A WHC éppen ezért üdvözli, hogy a kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt szigorúan szabályozott keretek között elősegítse a külföldi munkaerő szerepvállalását. Az erről szóló 407/2021. (VII. 8.) rendelet szeptember 1-jén lép hatályba, mely többek között szigorú minősítéshez köti a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását.

Célunk, hogy összekössük a munkát keresőket a foglalkoztatókkal, elősegítve így azt is, hogy minden magyar ember boldogulhasson itthon. Az látszik jelenleg, hogy a foglalkoztatottság rekordszinten van, de még mindig rengeteg a betöltetlen állás bizonyos szektorokban ez pedig már a gazdasági növekedés ütemének fenntartását is veszélyeztetheti. Ezen gazdaságpolitikai célok és a kívánt GDP növekedés elérése érdekében, amihez számos jóléti intézkedést is kötött a kormány, jó eszköz bizonyos szektorokban a kölcsönzött külföldi munkaerő célzott alkalmazása. A kormány a most hatályba lépő rendelettel és az abban meghatározott szigorú kritériumrendszerrel megfelelő kereteket teremt véleményünk szerint ahhoz, hogy ez gördülékenyen, a magyar gazdaság érdekeit szem előtt tartva valósuljon meg

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– tette hozzá Göltl Viktor.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem