Rengeteg magyar végez önkéntes munkát szabadidejében: ezért csinálják

Rengeteg magyar végez önkéntes munkát szabadidejében: ezért csinálják

2021. augusztus 7. 11:50

Százezrek vesznek részt önkéntesként a hazai civil szervezetek munkájában. A téma szakértője szerint a trendek a professzionalizálódás irányába mutatnak – és ez egyáltalán nem baj.

A nonprofit szektorban tevékenykedő önkéntes segítők becsült száma 366 ezer fő. Az általuk teljesített 46 millió munkaóra több mint 22,3 ezer teljes munkaidős foglalkoztatott munkaidejének felel meg, munkájuk értéke 73 milliárd forintra tehető – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es állapotokat tükröző kimutatásában. A lakossági segítség különösen a kisebb szervezetek számára jelentős - írja a Népszava.

Az elmúlt húsz-huszonöt évben rengeteget tisztult a kép

– hangsúlyozta F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. Annak idején a többség nem tudta, mi fán terem az önkéntes tevékenység. Az emberek a fogalom jelentésével se voltak tisztában, nem értették, mi a jó abban, ha valaki „ingyen dolgozik”. Az elmúlt évek, évtizedek során az önkéntesség nem csupán elfogadottá, hanem népszerűvé is vált Magyarországon – állapította meg F. Tóth András.

A társadalom nagy részében tudatosult, hogy az önkéntesség nem izzadtságszagú kötelezettség, hanem olyan nemes és hasznos cselekedet, amely lehetőséget teremt a tapasztalatszerzésre vagy akár a kapcsolatteremtésre is. Sokakat elsősorban a tenni akarás vezérel: érzékelik a társadalomban meglévő feszültségeket, szeretnének közreműködni azok enyhítésében

- mondta el az alapítvány ügyvezető igazgatója, és példaként a Budapest Bike Maffiát említette, amelyet tíz éve „bringások” hoztak létre, hogy ételadományok gyűjtésével és eljuttatásával segítsenek hajléktalanokon.

„Senki nem kérdezte, ki vagy, mit akarsz, honnan jöttél, mivel foglalkozol. Ott a kenyér, ott a vaj, ott a felvágott, csináld! Ez nekem pont megfelelt” – meséli saját történetét a Budapest Bike Maffia oldalán Annaházi Dénes önkéntes, aki beépítette az életébe, hogy heti két alkalommal részt vesz a szervezet munkájában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ételpazarlás problémája régóta foglalkoztatott, de csak magamban dohogtam. Nonszensz, hogy mennyi ételt dobnak ki nap mint nap, miközben rengeteg az éhező, rászoruló. Csak össze kéne kötni a két végpontot, gondoltam, de persze ez nem ilyen egyszerű. Ezért nagyon örültem, amikor az egyik újságcikkben azt olvastam, hogy valakik végre ráugrottak erre, azon dolgoznak, hogy lehetőleg minél kevesebb étel menjen a szemétbe és jusson el a rászorulókhoz

– ez már egy másik önkéntes, Beliczai Bea beszámolója. F. Tóth András szerint a Budapesti Bike Maffia a profi kommunikációra is példa. Az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója biztosra veszi: ha felmérést készítenének arról, hogy a közvélemény milyen hajléktalanokat segítő szervezetek létezéséről tud, a legtöbben a Budapest Bike Maffiát mondanák első helyen.

A nonprofit szektor egy része ódzkodik a professzionalizmustól, attól tart, hogy ez olyasfajta intézményesüléssel jár együtt, ami kiöli a lényeget a spontán civil kezdeményezésekből. A kettő azonban – állítja F. Tóth András – egyáltalán nem zárja ki egymást. Ellenkezőleg. Azok a civil szerveződések igazán sikeresek, amelyek – működésük megszervezésétől kezdve a kommunikációig – profi módon képesek menedzselni saját tevékenységüket, és ezzel népszerűsíteni az általuk felvállalt társadalmi célokat. A téma szakértője egyértelműnek tartja, hogy a trendek a jó értelemben vett professzionalizálódás irányába mutatnak a civil szférában.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05