20 °C Budapest
Itt a HR-magyar szótár: ezt jelenti a versenyképes fizetés a hirdetésekben

Itt a HR-magyar szótár: ezt jelenti a versenyképes fizetés a hirdetésekben

2021. február 4. 15:03

Manapság szinte minden álláshirdetésben találkozhatunk olyan kulcsszavakkal, amelyek dekódolásához szakértők kellenek: pörgős munkahelyre keresnek önálló munkavégzésre alkalmas, agilis nindzsákat, versenyképes fizetésért. De mit is takarnak pontosan ezek a gyakran puffogtatott fordulatok? Mire készüljünk, ha olyan pozícióra jelentkezünk ahová rugalmas, és elhivatott kollégákat keresnek? 

Bizonyára mindenki találkozott már olyan álláshirdetéssel, amelyben hemzsegnek a ködösítések, a nem túl konkrét utalások. Már-már külön szótárat lehetne vezetni azokról a kifejezésekről, amelyekkel gyakorta élnek a HR-esek: ezek jobbára arra szolgálnak, hogy vonzóbbá tegyék az álláshirdetést, miközben jellemzően nem túl sok minden derül ki belőlük a meghirdetett pozícióról, vagy magáról a munkaadóról

Alább a HuffPost szakértők segítségvel dekódolt pár ilyen fogalmat, hogy legközelebb már te is tudd, mit akarnak mondani valójában a HR-esek.

Változatos, pörgős állás

Melanie L. Denny álláskeresési stratéga szerint ez jelenthet akár nagy munkaterhelést is.

Ez általában azt jelenti, hogy sok a munka, és minden mindennel összefügg, valamint szinte mindennek van határideje. Gyorsan kell tanulnod és dolgoznod, a munkád s veszélybe kerülhet, ha nem tudsz lépést tartani.

-  mondta a szakértő, úgyhogy ha nem ilyen munkahelyre vágysz, akkor gondold át kétszer a jelentkezés előtt.

Önálló munkavégzésre alkalmas...

Ez akár azt is jelentheti, hogy kevés képzést kapsz majd, és önállóan kellúj ötleteket előállítanod - mondta Denny.

Ez vörös jelzésnek tekinthető annak, aki viszonylag új a szakmájában, és még tanulnia kell egyet s mást. De ideális lehet mondjuk egy korábban vezető beosztású álláskereső számára, aki készen áll ötleteinek megvalósítására.

Rugalmas munkatárs kerestetik

A rugalmasság és az agilitás egyaránt szubjektív követelmény, ezért is lehet szükséges tisztázni, mit is takarnak.

Néha azt mondják, azt szeretnék, hogy rugalmas legyél, de ez inkább a kompromisszumról szól, mintsem arról, hogy valóban rugalmasnak kellene lenni. A lényeg inkább az, hogy te mindig a kompromisszum rossz végén állsz, mindent megcsinálsz, amit kérnek tőled

- mondta Ashley Watkins álláskeresési coach. Az egyik módja annak, hogy rájöjjünk, mit jelent valójában a rugalmasság az, ha utánajárunk, hogy akinek a helyére érkezünk, miért hagyta el a céget.

Tejal Wagadia , az MST Solutions vezető szakembere ennek kapcsán arról beszélt, hogy ha egy álláshirdetésben agilis jelöltet keresnek, az azt jelenti, hogy nem lehetsz például makacs: például, ha egy projekt, vagy feladat kellős közepén közlik, hogy mostantól azt más csinálja, akkor azt el kell fogadni, tovább kell lépni.

Versenyképes fizetés

Amikor versenyképes fizetést látsz az állásajánlatban, az nem azt jelenti, hogy nem tudsz tárgyalni a béredről az interjún - mondta Diana Chan HR-szakértő.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nagyon sok ügyfelem van, akik megnézik az átlagbéreket, és azt gondolják: nem is kérhetnek többet a leendő munkahelyüktől. De ha a magasabb fizetési igényeink vannak, akkor sincs veszve minden, erősen ki kell állni értékeink mellett, és többet kell kérni. Annak tisztázása érdekében, hogy mit is értenek pontosan versenyképes fizetés alatt, már a legelső interjún kérdezd meg, hogy pontosan milyen tartományban gondolkodnak

- mondta Chan.

Nyomás alatt is jólt teljesítő munkatársat keresünk

Ez vélhetően azt jelenti, hogy rengeteg olyan sürgős projekt és határidő vár rád, amelyek olykor nem lesznek reálisak, és a menedzsment is tudja, hogy ez a helyzet - mondta Tejal Wagadia. "A legtöbb ember egy-két év múlva távozik az ilyen helyekről, nem fog hosszú távon boldogulni - tette hozzá.

Légy elhivatott

Az elhivatottság nem azt jelenti, hogy valóban lelkesnek kell lenned az iparág iránt, de úgy kell eljönnöd egy interjúra, hogy fel tudd mutatni szakértelmedet a témában - mondta Wagadia. "Még ha nem is értesz hozzá annyira, végez előzetes kutatást, a cégről, így az interún megmutathatod, hogy érdeklődsz irántuk - mondta.

Önálló problémamegoldó képesség

Ha ezt is elvárják, akkor valószínűleg olya interjúkérdéseket is fogsz hallani, amikben arra kérdeznek rá, hogy eddigi karriered során milyen nagyobb problémákat kellett már elhárítanod mondta Chan, aki szerint  ha ilyen jellegű kérést kapunk, akkor nagyjából tisztában kell lennünk azzal, milyen kihívásokkal kell szembenézni a megpályázott pozícióban, és fel kell készülni arra, hogy elmagyarázzuk, hogyan kezelnénk azokat.

Nindzsák, rocksztárok, jedik, guruk, és más szupersztárok

Ezekhez a fantasztikus címekhez gyakran társul egy bizonyos szintű szakértelemi elvárás, de ezek az gyakran irreálisak - mondta Wagadia. A homályos szupersztár címek arra is utalhatnak, hogy a cég nem tudja, mit akar. A legtöbb munkahely, ha nem tudja 5-7 könnyen érthető mondattal meghatározni, kit keres - tette hozzá. A hívószavakkal kapcsolatban sokan egyenesen összezavarodnak.

Ha már azelőtt zavart keltenek, mielőtt munkába állnál, képzeld el, mi élesz, ha meg is kapod az állást.Fontos tudni, hogy mit is jelent a siker az adott pozícióban

- fejtette ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?