16 °C Budapest

Itt a HR-magyar szótár: ezt jelenti a versenyképes fizetés a hirdetésekben

2021. február 4. 15:03

Manapság szinte minden álláshirdetésben találkozhatunk olyan kulcsszavakkal, amelyek dekódolásához szakértők kellenek: pörgős munkahelyre keresnek önálló munkavégzésre alkalmas, agilis nindzsákat, versenyképes fizetésért. De mit is takarnak pontosan ezek a gyakran puffogtatott fordulatok? Mire készüljünk, ha olyan pozícióra jelentkezünk ahová rugalmas, és elhivatott kollégákat keresnek? 

Bizonyára mindenki találkozott már olyan álláshirdetéssel, amelyben hemzsegnek a ködösítések, a nem túl konkrét utalások. Már-már külön szótárat lehetne vezetni azokról a kifejezésekről, amelyekkel gyakorta élnek a HR-esek: ezek jobbára arra szolgálnak, hogy vonzóbbá tegyék az álláshirdetést, miközben jellemzően nem túl sok minden derül ki belőlük a meghirdetett pozícióról, vagy magáról a munkaadóról

Alább a HuffPost szakértők segítségvel dekódolt pár ilyen fogalmat, hogy legközelebb már te is tudd, mit akarnak mondani valójában a HR-esek.

Változatos, pörgős állás

Melanie L. Denny álláskeresési stratéga szerint ez jelenthet akár nagy munkaterhelést is.

Ez általában azt jelenti, hogy sok a munka, és minden mindennel összefügg, valamint szinte mindennek van határideje. Gyorsan kell tanulnod és dolgoznod, a munkád s veszélybe kerülhet, ha nem tudsz lépést tartani.

-  mondta a szakértő, úgyhogy ha nem ilyen munkahelyre vágysz, akkor gondold át kétszer a jelentkezés előtt.

Önálló munkavégzésre alkalmas...

Ez akár azt is jelentheti, hogy kevés képzést kapsz majd, és önállóan kellúj ötleteket előállítanod - mondta Denny.

Ez vörös jelzésnek tekinthető annak, aki viszonylag új a szakmájában, és még tanulnia kell egyet s mást. De ideális lehet mondjuk egy korábban vezető beosztású álláskereső számára, aki készen áll ötleteinek megvalósítására.

Rugalmas munkatárs kerestetik

A rugalmasság és az agilitás egyaránt szubjektív követelmény, ezért is lehet szükséges tisztázni, mit is takarnak.

Néha azt mondják, azt szeretnék, hogy rugalmas legyél, de ez inkább a kompromisszumról szól, mintsem arról, hogy valóban rugalmasnak kellene lenni. A lényeg inkább az, hogy te mindig a kompromisszum rossz végén állsz, mindent megcsinálsz, amit kérnek tőled

- mondta Ashley Watkins álláskeresési coach. Az egyik módja annak, hogy rájöjjünk, mit jelent valójában a rugalmasság az, ha utánajárunk, hogy akinek a helyére érkezünk, miért hagyta el a céget.

Tejal Wagadia , az MST Solutions vezető szakembere ennek kapcsán arról beszélt, hogy ha egy álláshirdetésben agilis jelöltet keresnek, az azt jelenti, hogy nem lehetsz például makacs: például, ha egy projekt, vagy feladat kellős közepén közlik, hogy mostantól azt más csinálja, akkor azt el kell fogadni, tovább kell lépni.

Versenyképes fizetés

Amikor versenyképes fizetést látsz az állásajánlatban, az nem azt jelenti, hogy nem tudsz tárgyalni a béredről az interjún - mondta Diana Chan HR-szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagyon sok ügyfelem van, akik megnézik az átlagbéreket, és azt gondolják: nem is kérhetnek többet a leendő munkahelyüktől. De ha a magasabb fizetési igényeink vannak, akkor sincs veszve minden, erősen ki kell állni értékeink mellett, és többet kell kérni. Annak tisztázása érdekében, hogy mit is értenek pontosan versenyképes fizetés alatt, már a legelső interjún kérdezd meg, hogy pontosan milyen tartományban gondolkodnak

- mondta Chan.

Nyomás alatt is jólt teljesítő munkatársat keresünk

Ez vélhetően azt jelenti, hogy rengeteg olyan sürgős projekt és határidő vár rád, amelyek olykor nem lesznek reálisak, és a menedzsment is tudja, hogy ez a helyzet - mondta Tejal Wagadia. "A legtöbb ember egy-két év múlva távozik az ilyen helyekről, nem fog hosszú távon boldogulni - tette hozzá.

Légy elhivatott

Az elhivatottság nem azt jelenti, hogy valóban lelkesnek kell lenned az iparág iránt, de úgy kell eljönnöd egy interjúra, hogy fel tudd mutatni szakértelmedet a témában - mondta Wagadia. "Még ha nem is értesz hozzá annyira, végez előzetes kutatást, a cégről, így az interún megmutathatod, hogy érdeklődsz irántuk - mondta.

Önálló problémamegoldó képesség

Ha ezt is elvárják, akkor valószínűleg olya interjúkérdéseket is fogsz hallani, amikben arra kérdeznek rá, hogy eddigi karriered során milyen nagyobb problémákat kellett már elhárítanod mondta Chan, aki szerint  ha ilyen jellegű kérést kapunk, akkor nagyjából tisztában kell lennünk azzal, milyen kihívásokkal kell szembenézni a megpályázott pozícióban, és fel kell készülni arra, hogy elmagyarázzuk, hogyan kezelnénk azokat.

Nindzsák, rocksztárok, jedik, guruk, és más szupersztárok

Ezekhez a fantasztikus címekhez gyakran társul egy bizonyos szintű szakértelemi elvárás, de ezek az gyakran irreálisak - mondta Wagadia. A homályos szupersztár címek arra is utalhatnak, hogy a cég nem tudja, mit akar. A legtöbb munkahely, ha nem tudja 5-7 könnyen érthető mondattal meghatározni, kit keres - tette hozzá. A hívószavakkal kapcsolatban sokan egyenesen összezavarodnak.

Ha már azelőtt zavart keltenek, mielőtt munkába állnál, képzeld el, mi élesz, ha meg is kapod az állást.Fontos tudni, hogy mit is jelent a siker az adott pozícióban

- fejtette ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem