22 °C Budapest
Egyre jobban fizetik a szobalányokat: ennyiért már külföldről is hazajönnek

Egyre jobban fizetik a szobalányokat: ennyiért már külföldről is hazajönnek

2018. augusztus 19. 13:00

Idén nyáron országszerte tele vannak a szállodák vendégekkel, a dolgozók hiánya azonban egyre súlyosabb probléma. Van olyan hotellánc, ahol jelenleg 80-90 állás betöltetlen, nemcsak a képesítést nem igénylő takarítás és mosogatás területén, hanem például egy ötcsillagos szállodában több recepciós pozíció is üresen áll. A hiánynak köszönhetően komoly verseny indult a munkaerőért: nemcsak a fizetések, hanem a munkafeltételek is sokat javultak az elmúlt 1-2 évben. Utánajártunk, milyen bérre és juttatásokra számíthat az, aki ma szobalányként helyezkedik el Magyarországon.

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon: a vendégéjszakák számának bővülése már negyedik éve 6 százalék feletti, a 2017-es év pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. Valószínűleg idén is folytatódik a rekordsorozat: május végére már elérte a 10 milliót a vendégéjszakák száma Magyarországon, ami az előző év első öt hónapjához képest 7,1 százalékos növekedést jelent. A nyári hónapok forgalma is kiemelkedő a szállodaipar szereplői szerint, azonban a munkaerőhiány még mindig komoly problémát jelent. Komoly verseny alakult ki az olyan dolgozókért, mint a szobalányok vagy a takarítók, az egyre bőkezűbb fizetések és juttatások pedig már külföldön dolgozó magyarokat is hazacsalogatnak.

Sok a vendég, de kevés a dolgozó

Jól indult az év a turizmusban, és már tavasszal látszott, hogy az idei nyár a tavalyinál is forgalmasabb lesz a hazai szállodákban.

Főleg a vidéki wellness-, valamint Balaton-parti hotelekben tapasztaltuk, hogy a tavaszi hónapokban már 5-10 százalékkal több foglalást rögzítettünk a nyári időszakra, mint tavaly

- mondta el a Portfolio-nakKerek Péter, az Accent Hotels stratégiai igazgatója. A szállodalánc által üzemeltetett balatoni és wellness szállodákban továbbra is a magyar vendégek vannak többségben (desztinációtól függően 50 és 80 százalék között), míg Budapesten a külföldiek aránya 90 százalék fölött alakul.

Augusztusban is magas vendégszámokat várnak a hazai hotelek: mivel a 20-ai hosszúhétvége kiváló alkalom lesz egy utolsó, nyár végi kikapcsolódásra, ezzel megint csak jól járnak. Bogár Zoltán, a Danubius Hotels Group központi üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy az egyéni szabadidős vendégeknek továbbra is vonzó város Budapest, emellett a hónap első felében a Sziget Fesztivál tovább élénkítette a keresletet a főváros iránt. A lánc budapesti szállodái összességében 90 százalék feletti havi foglaltsággal üzemelnek majd, több teltházas éjszakával, illetve az átlagos szobaárban is legalább 5-6 százalékos emelkedést vár.

A megkérdezett szállodák egyetértettek abban, hogy üzemeltetési oldalról a nyári időszak egyik legnagyobb kihívása a szállodaipart és a vendéglátást is sújtó munkaerőhiány. Temesvári Zsolt, a Danubius Hotels Group képzési és szervezetfejlesztési igazgatója szerint Budapesten kívül - néhány kivétellel - már a vidéki városokat (Bük, Sárvár, Hévíz, Győr) is elérte a probléma, illetve a balatoni szállodákban is nehéz munka volt tavasszal - a szezonális üzemelésből adódóan - a létszámok feltöltése.

Így csábítják a dolgozókat a szállodák


Jelenleg 80-90 nyitott pozíció van cégszinten, a szakmunkások közül főleg pincéreket és szakácsokat keresünk, illetve a szállodai műszaki szakmunkások területén is nehéz a pótlás

 - tette hozzá Temesvári Zsolt, aki azt is elmondta, hogy már hosszabb ideje kiemelkedő a kereslet a szobatakarítók iránt, ami a munkakör értékét is átárazta. A különösebb képzettséget nem igénylő mosogatás és takarítás területén is hiányok vannak, és meglepő módon, az ötcsillagos szállodájukban is több recepciós munkakör betöltetlen.

A cégcsoport a munkatársaknak kedvező intézkedésekkel és egyre színesebb juttatási csomaggal igyekszik vonzóvá tenni a nyitott pozíciókat, illetve hozzájárulni a meglévő munkaerő megtartásához. Az Accent Hotels szintén az iparágon belül kiemelkedő feltételeket kínál a munkavállalóknak a fenti probléma csökkentése érdekében. Ez Kerek Péter szerint nemcsak a bérezésben, hanem az egyéb juttatásokban (például cégcsoporton belüli üdülés), valamint a képzési- és karrierlehetőségben is megmutatkozik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke szerint a nyári szezonban segítséget jelent a szektornak a diákmunka, azonban az olyan felelősségteljes és komoly szakmai tapasztalatot igénylő pozícióknál, mint a szakács, a főpincér vagy a szállodamenedzser, nem lehet betanított munkaerőt alkalmazni.

Az elnök szerint egyre gyakrabban látni példákat arra is, hogy a külföldön szakmai tapasztalatot szerzett munkaerőt visszacsábítják Magyarországra, mert a szállodaipar nagyobb szereplői már itthon is ki tudják termelni az ehhez szükséges színvonalú bért.


Mennyit változtak a fizetések?

A szállodákat is elérte tehát a trend, hogy a munkaadók igyekeznek versenyezni a munkaerőért, azonban továbbra sem csak egymással versengenek, hanem többek között Ausztria vagy Nagy-Britannia hotelláncaival is. Korábban írtunk arról, hogy ezekben az országokban mennyit lehet keresni szobalányként, ebből kiderült, hogy

  • Londonban szobalányként körülbelül nettó 15 ezer fontot lehet keresni évente, vagyis körülbelül havi 416 ezer forintot;
  • Ausztriában pedig nettó 1100 eurós fizetéssel lehet számolni, ami 330 ezer forint havonta.

A Tiroli Álláskereső nevű állásközvetítő portál szerint Ausztriában tartományonként és szakmánként változik a minimálbér, de általánosságban elmondható, hogy minél nyugatabbra megy az ember, annál jobban megfizetik a munkáját. A portál azt írja, hogy szobalányként teljes munkaidőben - 8 óra/6 nap - 1000-1200 eurós fizetéssel lehet számolni, vagyis a nettó 320-380 ezer forint körüli fizetés átlagosnak mondható.

Magyarországon jelenleg egy szobalány havi bruttó átlagbére körülbelül 200 ezer forint a Fizetesek.hu szerint, és az álláshirdetéseket böngészve is hasonló összegeket találunk. Ezenkívül több szálloda kínál ingyen étkezést, akár naponta többször, rugalmas (4 vagy 6 órás) munkarendet, illetve cafeteriát és tréningeket.

Azokban az álláshirdetésekben, amelyekben feltüntetik a konkrét fizetést, általában nettó 170-200 ezer forint közötti összegek szerepelnek. Bár ez még mindig alulmarad a külföldi fizetésekhez képest, láthatóan javulnak a körülmények és a fizetések is. Így aki mindenképp Magyarországon szeretne boldogulni, jobb lehetőségek közül választhat, mint akár néhány évvel ezelőtt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?