19 °C Budapest
Több fizetésre vágysz? Ezt kell tenned, hogy megkapd a vágyott bért

Több fizetésre vágysz? Ezt kell tenned, hogy megkapd a vágyott bért

2018. augusztus 3. 14:29

Úgy érzed, nem becsülnek meg annál a cégnél, ahol dolgozol? Úgy érzed, az eredményeid és a teljesítményed alapján indokolt lenne valamivel magasabb fizetés? Mutatjuk, mit tehetsz a cél érdekében és mire figyelj, ha bértárgyalásra kerül sor.

Sokan elégedetlenek a bérükkel, a téma akár baráti összejöveteleken is felmerül. Ilyenkor gyakran kapja meg az ember: próbáltál valaha beszélni erről a főnöködről? A téma persze kényes, sokan nem is tudják, hogyan hozakodjanak elő vele a felsővezetésnél. Most viszont tippeket adunk, hogyan érdemes bértárgyalást kezdeményezni és mire érdemes figyelni a beszélgetés során.

Fontos észben tartani, hogy ha meg sem kérdezed, a válasz biztosan nemleges

- mondta a Business Insidernek Joanna Echols karriertanácsadó. Viszont mielőtt előhozakodnánk a fizetésemeléssel, néhány dolgot gondoljunk át:

  • Ha még nem vagy egy éve a cégnél, ne kérj emelést. Ez alól kivételt jelent, ha hirtelen a munkaszerződésben foglaltnál jóval több és nagyobb felelőséggel járó munka szakad a nyakadba.
  • Legyen bizonyítékod, hogy jól végzed a munkád: vedd szemügyre, mennyi mindent értél el a munkahelyeden, hogyan járultál hozzá a cég bevételének növekedéséhez.
  • Tudd, mennyit érsz a piacon, mérd fel, van-e számodra más lehetőség, másik cégnél.
  • Az, hogy "több pénzre van szükségem", nem érv.
  • Találd ki, mi az az összeg, amivel elégedett lennél.
  • Készülj fel, mit mondasz és mit teszel, ha elutasítják a kérésedet.

Ha ez megvan, jöhet a beszélgetés. Lehetőleg személyesen jelezd, hogy szeretnél leülni a főnököddel beszélgetni, és mondd meg őszintén, miről is van szó. A beszélgetésen légy magabiztos, hangsúlyozd, mit értél el az utóbbi időben, miért érzed úgy, hogy ideje lenne a béremelésnek. Azt, hogy tudod, hogy az egyik kollégád, aki esetleg később jött a céghez, mint te, ne említsd.

Ne hasonlítsd magad másokhoz, a saját erényeidet hangsúlyozd, az általad elért eredményekre fókuszálj

- javasolja Michael Kerr kommunikációs szakértő. Ha a főnököd nemleges választ ad, ne kezdj védekezni, ne reagálj negatívan, kérdezd meg, mi kellene szerinte ahhoz, hogy megkapd a vágyott fizetést. Ha egyszerűen anyagi okokból nem tudnak neked fizetést adni, kérdezz rá, milyen más lehetőségek vannak: home office, egyszeri bónusz, plusz fizetett szabadnapok?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ne törj le, ha a fentiekre is elutasító választ kapsz. Magyarországon soha nem látott méreteket öltött a munkaerőhiány, a Profession.hu adatai alapján a tavalyi második negyedévhez képest 17 százalékkal emelkedett a havi hirdetésszám, így az elmúlt negyedévben minden idők legtöbb új hirdetését adták fel a cégek online. A munkaerőt kereső cégek száma átlagosan 14 százalékkal növekedett az elmúlt évben. Érdemes tehát figyelni az álláshirdetéseket és küldeni az önéletrajzokat, ugyanis könnyen lehet, hogy rövid időn belül találsz új állást egy olyan helyen, ahol azonnal megadják a vágyott bért.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?