27 °C Budapest
Durva jelentés: így zsákmányolja ki a magyart a saját munkahelye

Durva jelentés: így zsákmányolja ki a magyart a saját munkahelye

2016. szeptember 30. 12:31

Ellenőrzést tartott a munkaügyi hatóság nyár közepén, hogy a magyar cégek mennyire tartják be a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályokat. Az eredmény elkeserítő.

A vizsgálatok összesen 1032 vállalkozást és 4032 munkavállalót érintettek, amiből a cégek 86, a dolgozóknak pedig a 78 százalékánál találtak valamilyen jogsértést. Az ellenőrzött ágazatok között a folyamatos rossz eredményei miatt kiemelt helyet kapott az építőipar, de sokat vizsgálták a vendéglátóiparban, a kereskedelemben és a vagyoniparban dolgozókat is - derül ki az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentéséből.

A legtöbb gond, ahogy a korábbi években is, most is a feketefoglalkoztatással volt, egészen elképesztő adat, de az ellenőrzött dolgozók negyedénél találkozott valamiféle trükkel a hatóság.

A legjellemzőbb csalás persze a be nem jelentés (az esetek 80 százaléka), amivel természetesen a különböző adók befizetése alól akarnak kibújni a munkáltatók.

Tipikus eset, hogy a cég havi 15 napnál többször foglalkoztatja a dolgozót, ám rendes munkaviszonyban történő bejelentés helyett inkább megpróbálja "elbliccelni" az alkalmi munka havi korlátját meghaladó munkanapok bejelentését. Hasonló eset, amikor valakit részmunkaidőre jelentenek be, de a gyakorlatban teljes állásban foglalkoztatják. A különbség annyi, hogy ez utóbbi eseteket nagyon nehéz bizonyítani, mert 

a munkájukat féltő munkavállalók ritkán mernek a munkáltatójuk ellen nyilatkozni.

Persze a cégek többsége nem ismeri el a csalást, gyakran hivatkoznak arra, hogy a szabálytalanság oka nem szándékos mulasztás, egyszerűen elfelejtették a bejelentést, vagy "sok dolguk volt", ezért nem volt rá idejük. Gyakori hivatkozás volt még a folyamatosan változó jogszabályi környezet, ám a hatóság felhívja a figyelmet, hogy a munkajogi szabályozás nem változtatott érdemben az elmúlt időszakban. 

Voltak olyan foglalkoztatottak is, akik - félve a munkáltató által "betanítottaktól" való eltérő nyilatkozattétel következményeitől - akadályozták a hatósági ellenőrzést például a helyszín elhagyásával, vagy a dokumentumok bemutatásának megtagadásával.

Inkább kockáztatnak

A hatóság szerint egyértelműen megjelent a foglalkoztatók részéről a kockáztatás. Egyes cégek például nehezen megközelíthető, eldugott helyen dolgoztatnak, így pedig nem számolnak ellenőrzéssel. Sokatmondó az is, hogy a munkáltató sok esetben alig pár perccel az ellenőrzés megkezdése után már bejelenti a dolgozóit - azaz minden szükséges adat a birtokában volt, csak reménykedett az ellenőrzések elmaradásában. Ahogy korábban, úgy idén is sokan számítanak azzal a kis és középvállalkozásokat "segítő" jogszabállyal, mely szerint első alkalommal nem kell bírságot fizetni - bármekkora is legyen a szabálytalanság mértéke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyilvántartással sem sokat törődnek a cégek, jellemző, hogy például a munkaidőt semmilyen szinten nem könyvelik le.

Ez már csak azért is fontos lenne, hogy sokszor ez alapján fizetik a cégek a dolgozóikat, akik így hiába panaszkodnak, ha például túlóráztak. Ezek után nem meglepő, hogy igen sok gond volt a munkaidőre vonatkozó szabályok betartásával is. Ugyanakkor a hatósági jelentés kiemeli, hogy a munkaidővel kapcsolatos adatok - egy-egy munkanapra vonatkozó - hiányos nyilvántartása mögött inkább figyelmetlenség, feledékenység, a következetesség hiánya található, mintsem szándékosság. Persze ha nincs az ellenőrzés helyszínén a nyilvántartás, majd amikor előkerül minden rendben van benne, az már azért minimum gyanús.

Jó hír is van

A munkabérrel kapcsolatos jogsértések, mind az intézkedések számát, mind az érintett munkavállalói létszámot tekintve jóval kisebb mértékben fordultak elő, mint a korábbi akcióellenőrzésen. Itt a vagyonvédelem volt a leginkább érintett terület, főképp a pótlékok fizetésének (rendkívüli munkavégzésért járó pótlék, műszakpótlék) elmaradása miatt.

A hatósági jelentés még külön ki is emeli, hogy most már nemcsak a kis cégeknél, hanem a nagyobbaknál is jellemző a trükközés. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy néhány esettől eltekintve alapvetően együttműködtek velük az ellenőrizettek.

A hatóság összegzése szerint a fent említett esetek miatt 112 munkaügyi bírság kiszabása várható, a kkv-k által - első esetben - elkövetett szabálytalanságok miatt pedig 348 darab figyelmeztetést adhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?