4 °C Budapest

Megmenekülnek a kéttannyelvű iskolák

Pénzcentrum
2012. november 22. 10:32

Időt nyertek a nevelőtestületek; a helyi kerettanterveket december 31-e helyett március végéig kell csak elkészíteniük. Változás, hogy a kéttannyelvű iskolákban mégiscsak lehet majd idegen nyelven tanítani a matematikát és a történelmet - mondta el az InfoRádiónak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet vezetője.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jövő szeptemberben egy kivétellel a közoktatásban az összes iskolatípusban az első, az ötödik és kilencedik évfolyamon bevezetik az új kerettanterveket, a hat évfolyamos gimnáziumokban viszont csak a hetedikeseknél indítják el az új rendszert.

Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet vezetője azt mondta: új határideje lesz a helyi kerettantervek elkészítésének is. Azokat december 31. helyett március végéig kell csak elkészíteniük a nevelőtestületeknek.

A szakképzésről szóló kerettantervek, amelyeket nem az EMMI, hanem a nemzetgazdasági tárca dolgoztat ki, nem készültek el, és a szakközépiskolákban, valamint szakiskolákban ezek nélkül nem értelmezhető a helyi tantervek elkészítése - magyarázta Kaposi József.

Bár az oktatási államtitkár korábban ragaszkodott ahhoz, hogy a kéttannyelvű iskolákban a matematikát és a történelmet kizárólag magyarul tanítsák, ez mégsem lesz így.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kéttannyelvű iskolák esetében nem kerettanterv van, hanem irányelv, és ennek az irányelvnek a véleményezése is párhuzamosan zajlik a tantervek elkészítésével. Úgy tűnik, hogy a tárca annyiban módosítja az eredeti javaslatot, hogy matematikát és történelmet lehet majd idegen nyelven is tanítani - tette hozzá Kaposi József, aki hangsúlyozta: változnak a szabadon választható órakeret elemei is. A választékba bekerülhet majd a családi életre nevelés, a lovaskultúra megismertetése, a kerékpározás, vagy a sakk tanítása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?