12 °C Budapest

Mit kell tudni a tanároknak a magasabb fizetéshez?

Pénzcentrum
2012. október 21. 11:09

A pedagógusok 2013 szeptemberétől tervezett béremelése a legutóbbi kormányzati bejelentés értelmében csak akkor valósulhat meg, ha az ország gazdasági mutatói javulnak. Függetlenül attól, hogy 2014 januárjától indul-e a program, vagy esetleg előbb, az InfoRádió összefoglalójából kiderül, mit is jelent a pedagógus életpályamodell, hogyan változnak majd a tanárok munkakörülményei.

A Nemzeti köznevelési törvényben a pedagógus életpályamodell a jelenleginél nagyságrendekkel magasabb béreket irányoz elő, s rögzíti az előmeneteli rendszert. A pedagógus életpálya kétéves gyakornoki időszakot követően négy - a Pedagógus I., a Pedagógus II., a Mesterpedagógus és a Kutatótanár - fokozatból áll. Az új bértábla nemcsak a megszerzett képesítéseket és a pályán töltött éveket veszi figyelembe, hanem a minősítés eredményét is - hangsúlyozza a minisztériumi tájékoztatás.

Béremelkedés

A pedagógus életpálya bevezetésének pillanatában minden pedagógus többet fog keresni, a minősítés megszerzését követően pedig további jelentős béremelkedésre számíthatnak.

A nem állami, nem önkormányzati fenntartású intézmények pedagógusaira ugyanezek a szabályok érvényesek. A bérek értékállóságának megőrzése érdekében az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér (jelenleg 93 ezer forint) száznyolcvan, egyetemi végzettség esetén kétszáz százaléka lesz.

A Pedagógus II. kategóriát 9 év szolgálati idő után lehet elérni, itt a pályán eltöltött 9. és 11. év között a fenti módon beszorzott illetményalap 150 százaléka lesz a fizetés. Az 50 éves korú tanárok 185-190 százalékra számíthatnak majd.

Valamit valamiért

A minősítő vizsga és a minősítési eljárás során minden pedagógusra egységes szabályok vonatkoznak. A bizottság a jelölt teljes körű iskolai tevékenységét vizsgálja, a pedagógusok minősítő vizsgáját és minősítési eljárását a kormányhivatal szervezi. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás részletes szabályait rendelet szabályozza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A pedagógusok meghatározott feltételek teljesítése esetén legfeljebb egy éves "alkotói szabadságot" vehetnek majd igénybe.

A pedagógus életpálya-modellben a pedagógusképzésnek, a pályakezdők mentorálásának, támogatásának és a pedagógusok folyamatos - egész pályafutás alatt zajló - szakmai fejlődésének, továbbképzésének egységes rendszerré kellene összeállnia. A modellnek csupán az egyik, bár kétségtelenül igen fontos eleme a bérezés. A rendszer lényege, hogy átállás történik (majd) az egyéni teljesítménybérekre, tudás és készségalapú lesz a javadalmazás.

Pedagóguspiac

Nagyon fontos elem, hogy az életpályamodell koncepciója a tanárok egyéni teljesítményének értékelésén alapul majd. A hivatalos anyagok kissé prospektus-illatú megfogalmazásaiban ezek szerepeltek: "a pálya vonzóvá tétele, a jó pedagógusok megtartása". (Vagyis a nem jó pedagógusok kirostálása a cél.) Ha emelkedik a pálya presztízse, és ezzel összefüggésben több lesz a fizetés, akkor emelkedhet a pedagógusoknak jelentkezők száma. (Vagyis lehet válogatni a tanári állásokra jelentkezők között.)

A rendszer majd "motiválja a tanárokat". (Vagyis a tanárok igyekeznek majd egyre jobb teljesítményt nyújtani, már csak azért is, hogy ne cseréljék le őket egy náluk jobbra.)

Az ellenőrzés nehézségei

A megkérdezett tanárok egy része nem ismeri részleteiben az életpályamodellt, bár mindegyikük jelezte, hogy korábban kaptak hivatalos tájékoztatást. Néhány pedagógus kiemelte, hogy teljes mértékben egyetért a teljesítményalapú bérezéssel, és az ehhez kapcsolódó minősítési rendszerrel, de ennek gyakorlati alkalmazása vélhetően nem lesz problémamentes. Utaltak rá, hogy a tanári teljesítmény mérése egyes más tevékenységekhez képest nehezebb.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem