15 °C Budapest

Mit kell tudni a tanároknak a magasabb fizetéshez?

Pénzcentrum
2012. október 21. 11:09

A pedagógusok 2013 szeptemberétől tervezett béremelése a legutóbbi kormányzati bejelentés értelmében csak akkor valósulhat meg, ha az ország gazdasági mutatói javulnak. Függetlenül attól, hogy 2014 januárjától indul-e a program, vagy esetleg előbb, az InfoRádió összefoglalójából kiderül, mit is jelent a pedagógus életpályamodell, hogyan változnak majd a tanárok munkakörülményei.

A Nemzeti köznevelési törvényben a pedagógus életpályamodell a jelenleginél nagyságrendekkel magasabb béreket irányoz elő, s rögzíti az előmeneteli rendszert. A pedagógus életpálya kétéves gyakornoki időszakot követően négy - a Pedagógus I., a Pedagógus II., a Mesterpedagógus és a Kutatótanár - fokozatból áll. Az új bértábla nemcsak a megszerzett képesítéseket és a pályán töltött éveket veszi figyelembe, hanem a minősítés eredményét is - hangsúlyozza a minisztériumi tájékoztatás.

Béremelkedés

A pedagógus életpálya bevezetésének pillanatában minden pedagógus többet fog keresni, a minősítés megszerzését követően pedig további jelentős béremelkedésre számíthatnak.

A nem állami, nem önkormányzati fenntartású intézmények pedagógusaira ugyanezek a szabályok érvényesek. A bérek értékállóságának megőrzése érdekében az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér (jelenleg 93 ezer forint) száznyolcvan, egyetemi végzettség esetén kétszáz százaléka lesz.

A Pedagógus II. kategóriát 9 év szolgálati idő után lehet elérni, itt a pályán eltöltött 9. és 11. év között a fenti módon beszorzott illetményalap 150 százaléka lesz a fizetés. Az 50 éves korú tanárok 185-190 százalékra számíthatnak majd.

Valamit valamiért

A minősítő vizsga és a minősítési eljárás során minden pedagógusra egységes szabályok vonatkoznak. A bizottság a jelölt teljes körű iskolai tevékenységét vizsgálja, a pedagógusok minősítő vizsgáját és minősítési eljárását a kormányhivatal szervezi. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás részletes szabályait rendelet szabályozza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pedagógusok meghatározott feltételek teljesítése esetén legfeljebb egy éves "alkotói szabadságot" vehetnek majd igénybe.

A pedagógus életpálya-modellben a pedagógusképzésnek, a pályakezdők mentorálásának, támogatásának és a pedagógusok folyamatos - egész pályafutás alatt zajló - szakmai fejlődésének, továbbképzésének egységes rendszerré kellene összeállnia. A modellnek csupán az egyik, bár kétségtelenül igen fontos eleme a bérezés. A rendszer lényege, hogy átállás történik (majd) az egyéni teljesítménybérekre, tudás és készségalapú lesz a javadalmazás.

Pedagóguspiac

Nagyon fontos elem, hogy az életpályamodell koncepciója a tanárok egyéni teljesítményének értékelésén alapul majd. A hivatalos anyagok kissé prospektus-illatú megfogalmazásaiban ezek szerepeltek: "a pálya vonzóvá tétele, a jó pedagógusok megtartása". (Vagyis a nem jó pedagógusok kirostálása a cél.) Ha emelkedik a pálya presztízse, és ezzel összefüggésben több lesz a fizetés, akkor emelkedhet a pedagógusoknak jelentkezők száma. (Vagyis lehet válogatni a tanári állásokra jelentkezők között.)

A rendszer majd "motiválja a tanárokat". (Vagyis a tanárok igyekeznek majd egyre jobb teljesítményt nyújtani, már csak azért is, hogy ne cseréljék le őket egy náluk jobbra.)

Az ellenőrzés nehézségei

A megkérdezett tanárok egy része nem ismeri részleteiben az életpályamodellt, bár mindegyikük jelezte, hogy korábban kaptak hivatalos tájékoztatást. Néhány pedagógus kiemelte, hogy teljes mértékben egyetért a teljesítményalapú bérezéssel, és az ehhez kapcsolódó minősítési rendszerrel, de ennek gyakorlati alkalmazása vélhetően nem lesz problémamentes. Utaltak rá, hogy a tanári teljesítmény mérése egyes más tevékenységekhez képest nehezebb.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25