1 °C Budapest

Így keresnek 10 milliót a magyar celebek percek alatt

Pénzcentrum
2012. július 21. 08:01

Több millió forint jogdíjat zsebelhetnek be a valóságshowk-ban, tehetségkutatókban feltűnt magyarországi előadók a Youtube.hu internetes videómegosztó portálon futó klipjeikben elhelyezett reklámok után járó jogdíjakból. A listán toronymagasan vezet a Való Világból megismert ózdi rapper, Majka és társai Belehalok című klipje csaknem 11 millió letöltéssel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Akár 10 millió forintot is kaphat idén a youtube-os letöltések után járó jogdíjakért Majka (32), akinek már csaknem 11 millióan töltötték le Belehalok című dalának klipváltozatát a YouTube internetes videomegosztó portálról. Ez kattintásonként 1-2 forintot jövedelmezhet a jogtulajdonosnak, és a szerző(k)nek egyenlő arányban. Pénz azonban csak akkor jár, ha a nézők legalább 5 másodpercig hagyják futni a reklámot.

Mivel a március 27-én feltöltött, Belehalok című klipnél kezdettől fogva megy a reklám, feltételezhetően legalább a hallgatók fele rákattintott a hirdetésre is, így a Majkára eső rész akár 5-6 millió forint lehet. Ehhez jön, hogy a jogtulajdonos, azaz a kiadó is utal neki a részéből a szerződésben kialkudott százalék arányában - adta hírül a Blikk.

Az első magyar közösségi slágerlistán a televízió csatornák műsoraiból ismert arcok vagy korábbi valóságshow szereplők viszik a pálmát. Az év első öt hónapjában feltöltött zenei tartalmak között a legnézettebb 7,4 millió megtekintéssel Majka&Curtis&Blr "Belehalok" című produkciója toronymagasan vezeti az Artisjus videómegosztó toplistát. A rapzene toronymagasan vezet a népszerűségben: tízből hét videó előadói ezt a műfajt képviselik.

Az ózdi rapper csak július elején regisztrált az Artisjusnál, amikor még nem tudták megmondani neki, hogy pontosan mekkora összeget kaphat a reklámbevételekből. Az Artisjus egyelőre még csak az első negyedéves adatokat kapta meg a Google-tól, amelyek alapján tudja utalni a márciusi jogdíjakat.

Március 1-jén indult el a Youtube.hu üzleti modell az Artisjus és a Google közötti megállapodást követően. A szerzői jogvédő iroda sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Google ezentúl megosztja reklámbevételeit a magyar Youtube-ra tartalmat feltöltőkkel.

Ez nem jelenti azt, hogy a népszerű videoklipek után feltétlenül milliókat fizet az Artisjuson keresztül a Google. Az egyes jogtulajdonosok bevételeit ugyanis nem a videók nézettsége határozza meg, hanem az, hogy az adott videóhoz kapcsolódó hirdetések mennyi reklámbevételt termelnek. Ez az egyik oka annak, hogy a március elseje előtti letöltések visszamenőleg nem számítanak, ilyen értelemben minden videó a nulláról indult.

A reklámbevételek azért is esetlegesek, mert eleve nem kötelező a feltöltők számára, hogy engedélyezzék a videóikhoz kapcsolt reklámokat, ez esetben biztosan nem fognak pénzt látni tartalmuk YouTube-os szerepléséből. Ha viszont engedélyezik a hirdetéseket, akkor is sok mindentől függ, hogy mekkora összeget kaphatnak. Egyebek között számít, hogy a látogatók rákattintanak-e a videóhoz kapcsolt hirdetésre, vagy megnézik-e a videó előtt elhelyezett kisfilmet, amit viszont egyetlen klikkeléssel át is lehet ugrani.

A videó jogtulajdonosa - amely lehet egy televíziós csatorna, egy kiadó vagy egy zenekar - dönti el, hogy feltölti-e az adott tartalmat a weboldalra. Minden számot a megfelelő módon regisztrálni kell az Artisjusnál, pontosan jelezve a zeneszerzőt, a szövegírót, illetve az előadót, akik között a későbbiekben megosztják a jogdíjat. A reklámbevétel utáni jogdíj felét a jogtulajdonos, vagyis a kiadó kapja, a másik fele pedig megoszlik a szerző/szerzők és az előadó között. A százalékos eloszlás változhat.

Ennek alapján a feltöltött tartalmat speciális metaadatokkal látják el. Ezek az adatok - amellett, hogy segítik a fogyasztókat a tartalom vagy a művész megtalálásában - az Artisjus automatikus felismerő rendszerén keresztül azonosítják az alkotókat. A feltöltések előtt minden esetben érdemes megkérdezni az Artisjus szerzői ügyfélszolgálatát, a már korábban feltöltött zenéket pedig frissíteni vagy újra felrakni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.05 02:06
A NAVIGÁCIÓ TÖRVÉNYE az ésszerű, körültekintő és alapos tervezésről szól. A sikeres vezetéshez a csa...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20