Ezt mutatja a kalkulátor: tízezreket buknak a több műszakban dolgozók

Pénzcentrum
2012. május 11. 13:32

Éves szinten akár 20 ezer forinttal is megrövidíti a július 1-jétől hatályba lépő új Munka törvénykönyve a több műszakban dolgozókat - derül ki a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) által végzett számításokból. A VDSZ a honlapján közzétett egy műszakpótlék-kalkulátort, amelynek segítségével mindenki kiszámolhatja, hogyan változik az új szabályok életbe lépése után a nettó keresete.

Műszakpótlék-kalkulátort üzemeltet honlapján a vegyipari szakszervezet (www.vdsz.hu), hogy ennek segítségével már most bárki, aki többműszakos munkarendben dolgozik, kiszámíthassa, mennyivel kevesebb pénzt visz haza júliustól, az új Munka törvénykönyve hatályba lépésétől - jelentette be az Országház elé szervezett megmozduláson Székely Tamás, a szakszervezet elnöke. Az előzetes felmérésekből kiderül, hogy százezreknek, évente több tízezer forinttal lesz kevesebb a "borítékban".

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban többször is megírta, az új Munka törvénykönyve változtat a korábbi pótlékrendszeren, s a jelenleginél jóval hátrányosabb helyzetbe hozza a folyamatos munkarendben dolgozókat: havonta ezrekkel csökken a délutáni, esti és az éjszakai munkáért számolt pótlék. A vegyipari szakszervezet elnöke a műszakpótlék kapcsán is kijelentette, ma Magyarországon súlyos megszorítások vannak, a nagyvállalkozók és oligarchák haszna egyre nő, míg a melósok fizetése csak csökken. Azok veszik el a több műszakban, délután és este dolgozó munkásoknak járó pótlékot, akik hetente alig három napot dolgoznak parlamenti munkahelyükön.

Székely felhívja az érintett dolgozók figyelmét, hogy számoljanak a VDSZ-szel! Kalkulálják ki, mennyivel lesz kevesebb a pótlékuk és szembesítsék a döntéshozókat a felelősséggel: írják meg saját parlamenti képviselőjüknek, hogy az ő segítségével évente hány tízezer forinttal rövidíti meg a kormány a dolgozókat Az elnök felajánlja a szakszervezet segítségét, a hozzájuk eljuttatott levelek alapján felkutatja a közvetlen felelősöket.

Székely kiemelte, ahol működik és erős a szakszervet, ott keményen tárgyalnak azért, hogy a munkáltató továbbra is kifizesse a munkáért járó megfelelő bért és pótlékot, vagyis azt az időt, amit a munkások a családjuktól távol töltenek, vegyszerek között, veszélyes gépek között, megterhelő és egészségkárosító munkát végezve. A VDSZ folyamatosan azért harcol, hogy a kollektív szerződések továbbra se az alamizsnát, hanem a munkáért járó fizetséget rögzítsék. Ahol pedig nincs szakszervezet, ott a VDSZ segít megszervezni az érdekvédelmet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?