7 °C Budapest

Vigyázz, csalók igényelhetnek vissza adót a nevedben!

Pénzcentrum
2012. május 10. 10:35

Több esetben találkozott az adóhatóság az elmúlt években olyan hamis személyi jövedelemadó-bevallásokkal, amelyeket csalók nyújtottak be, visszaélve a magánszemélyek személyes adataival, hogy így jussanak jogosulatlan adó-visszatérítéshez.

Közeleg a személyi jövedelemadó-bevallások benyújtási határideje. Az idén - mivel május 20-a vasárnapra esik -, a magánszemélyeknek május 21-ig (hétfő) kell számot adniuk a 2011 évben megszerzett jövedelmeikről és az ahhoz kapcsolódó adókötelezettségeikről. A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának tapasztalata szerint a 2010. évre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallások kapcsán 35 fővárosi, illetve Pest megyei magánszemély nevében csalók kértek adó-visszatérítést. Ennek összege néhány tízezertől akár több százezer forintig terjedt.

A csalók általában munkakapcsolatok révén jutnak hozzá a vétlen adózók személyes adataihoz. Nem ritka, hogy az elkövetők a korábbi munkáltatónál szerzik meg az adóbevallás benyújtásához szükséges adatokat, de volt olyan is, amikor egy könyvelő a korábbi ügyfelei nevében sorozatosan nyújtott be visszaigénylést tartalmazó személyi jövedelemadó-bevallásokat. Ezekben kiutalási címként ugyanazt a fővárosi, illetve Pest megyei lakcímet, vagy az általa nyitott bankszámlát jelölte meg.

Egy másik, szintén a közép-magyarországi régióban feltárt esetben olyan üzletszerűen elkövetett csalásra derült fény, ahol a csaló több címet és bankszámlaszámot használt abban bízva, hogy "ténykedése" így nem tűnik fel.

A magánszemélyek a legegyszerűbben úgy tudják elkerülni, hogy ilyen jellegű csalás áldozatává váljanak, hogy adóbevallási kötelezettségüknek a törvényes határidőn belül eleget tesznek. Az adóhatóság informatikai rendszere ugyanis a bevallás feldolgozása során észleli, és azonnal jelzi, ha az adott időszakra egynél több bevallás érkezett. Ebben az esetben a "hamisan" benyújtott bevallást az adóhatóság érvényteleníti, valamint csalás és magánokirat-hamisítás miatt haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményez.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?