Vigyázz, csalók igényelhetnek vissza adót a nevedben!

Pénzcentrum
2012. május 10. 10:35

Több esetben találkozott az adóhatóság az elmúlt években olyan hamis személyi jövedelemadó-bevallásokkal, amelyeket csalók nyújtottak be, visszaélve a magánszemélyek személyes adataival, hogy így jussanak jogosulatlan adó-visszatérítéshez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Közeleg a személyi jövedelemadó-bevallások benyújtási határideje. Az idén - mivel május 20-a vasárnapra esik -, a magánszemélyeknek május 21-ig (hétfő) kell számot adniuk a 2011 évben megszerzett jövedelmeikről és az ahhoz kapcsolódó adókötelezettségeikről. A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának tapasztalata szerint a 2010. évre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallások kapcsán 35 fővárosi, illetve Pest megyei magánszemély nevében csalók kértek adó-visszatérítést. Ennek összege néhány tízezertől akár több százezer forintig terjedt.

A csalók általában munkakapcsolatok révén jutnak hozzá a vétlen adózók személyes adataihoz. Nem ritka, hogy az elkövetők a korábbi munkáltatónál szerzik meg az adóbevallás benyújtásához szükséges adatokat, de volt olyan is, amikor egy könyvelő a korábbi ügyfelei nevében sorozatosan nyújtott be visszaigénylést tartalmazó személyi jövedelemadó-bevallásokat. Ezekben kiutalási címként ugyanazt a fővárosi, illetve Pest megyei lakcímet, vagy az általa nyitott bankszámlát jelölte meg.

Egy másik, szintén a közép-magyarországi régióban feltárt esetben olyan üzletszerűen elkövetett csalásra derült fény, ahol a csaló több címet és bankszámlaszámot használt abban bízva, hogy "ténykedése" így nem tűnik fel.

A magánszemélyek a legegyszerűbben úgy tudják elkerülni, hogy ilyen jellegű csalás áldozatává váljanak, hogy adóbevallási kötelezettségüknek a törvényes határidőn belül eleget tesznek. Az adóhatóság informatikai rendszere ugyanis a bevallás feldolgozása során észleli, és azonnal jelzi, ha az adott időszakra egynél több bevallás érkezett. Ebben az esetben a "hamisan" benyújtott bevallást az adóhatóság érvényteleníti, valamint csalás és magánokirat-hamisítás miatt haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20