2 °C Budapest

Tényleg vége az olcsó kínai termékek korának?

Pénzcentrum
2012. február 26. 10:30

Eredménnyel járt a jogvédő szervezet: 25 százalékkal emeli a dolgozók bérét az Apple és más nagy cégek fontos beszállítója, a Foxconn - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

Akár heti hat-hét napot és napi 14 órát is dolgoztak a tajvani tulajdonú Foxconn-üzemek dolgozói Dél-Kínában, havi maximum 64 ezer forintos fizetésükért. A gyakori öngyilkosságok, majd a dolgozók közelmúltbeli fenyegetőzései miatt a vállalat kénytelen volt beengedni gyáraiba a munkakörülményeket vizsgáló amerikai szervezetet, az FLA munkatársait. Mindez a legnagyobb megrendelő, az Apple áldásával történt, amelynek új vezetője, Tim Cook azt mondta: minden munkásnak joga van a tisztességek körülményekhez.

A több mint egymillió embert alkalmazó Foxconn üzemeit szinte katonás fegyelem jellemzi. Az iPhone-ok, iPad-ek mellett itt szerelik össze az Xboxokat, valamint Dell és HP-számítógépeket is. A 2010-es öngyilkosságok után a cég tagadta, hogy túlságosan gyors lenne a munkatempó, és elviselhetetlen mértékben túlóráztatja dolgozóit. Kénytelen volt azonban több mint a duplájára emelni a fizetésüket. Most ismét fizetésemeléseket jelentettek be, és beleegyeztek a munkaidő lerövidítésébe is.

Ipari elemzők szerint azonban nemcsak a gyártóknak, hanem a fogyasztóknak is változniuk kell. "Amikor az emberek a sokkoló kínai munkakörülményekről olvasnak, felháborodnak egy pillanatra. De aztán felmennek az internetre, és szemrebbenés nélkül megveszik a legalacsonyabb áron a kívánt terméket" - jegyezte meg David Autor, a tekintélyes Massachusettsi Technológiai Intézet közgazdásza.

Elemzők megjegyzik azt is, hogy a kínai gyárak számára drágul a munkaerő: a gyárak eddig egy olyan modellt alkalmaztak, amelynek lényege az volt, hogy emberi munkával, sok terméket és gyorsan állítsanak elő. Az ország más részeiből Dél-Kínába vándorló munkások azonban egyre kevésbé hajlandók elfogadni az alacsony béreket, azt, hogy barakk-szerű munkásszállásokon kell élniük, és egész nap dolgozzanak. A kínai társadalom öregedése miatt ráadásul csökken a fiatal munkavállalók száma.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kérdés, hogy drágulnak-e majd az elektronikai termékek, és a nyugati fogyasztóknak valóban meg kell-e majd fizetniük a kínai dolgozók jobb munkakörülményeit? A cégek egyelőre úgy próbálnak ez ellen fellépni, hogy automata gépsorokat állítanak üzembe, és a gyárakat a dél-kínai partvidékről az ország belsejébe telepítik át.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem