27 °C Budapest

Így lehet söralátét az adóbevallás - Mire vár a kormány?

Pénzcentrum
2011. július 18. 13:02

Egy tollvonással meg lehetne teremteni a feltételeit a söralátét nagyságú adóbevallásnak, ráadásul a vállalkozások is jelentős adminisztrációs terhektől szabadulnának meg. Ehhez az kellene, hogy az adóhatóság a munkáltatók által havonta elektronikusan megküldött adatok alapján minden munkavállaló számára - az év közben munkahelyet váltóknak is - megküldje az év végén, mekkora jövedelem után kell adózniuk. Ez esetben elég lenne 6 sor az adó bevallásához, ami tényleg ráférne egy söralátétre.

Valódi tehercsökkentés helyett egyelőre csak ellenőrizhetetlen számokkal dobálózik a kormány, amikor a vállalkozások több százmilliárdos adminisztrációs tehercsökkentését hirdeti - véli Angyal József okleveles adószakértő. A Pénzcentrum.hu érdeklődésére vázolt javaslatai viszont jelentős terhektől szabadíthatnák meg a munkáltatókat, ráadásul megteremtenék a söralátétnyi adóbevallás alapjait is.

Jelenleg csak azok a munkavállalók választhatják az egyszerűsített adóbevallást, akik egész évben ugyanazon a munkahelyen dolgoztak, és csak egy kifizetőtől volt jövedelmük. Az év közben munkahelyet váltók számára nem adott ez a lehetőség.

Öt éve működik a havi elektronikus adatszolgáltatás és bevallás, amelynek keretében a vállalkozások adatot szolgáltatnak a magánszemélyeknek kifizetett jövedelmekről, járulékokról, foglalkoztatási adatokról, járulékkedvezményekről. Tehát minden munkavállaló összes jövedelemszerzéshez kapcsolódó adata fellelhető az adóhatóságnál.

Ennek ellenére továbbra is megmaradt az a kötelezettség, hogy a vállalkozásoknak egymás, illetve a magánszemélyek felé papíralapon kell kiállítaniuk az igazolásokat. Ha megszűnik a dolgozó munkaviszonya, akkor papíron kell kiadni a kilépő adatlapot, ami tartalmazza a magánszemély tárgyévben kifizetett jövedelmeit. Ennek egyetlen célja van: ha a magánszemély új munkaviszonyt létesít, akkor az új foglalkoztató tudomást szerezzen a tárgyévben halmozott jövedelem adatairól.

Hogyan lehetne megszüntetni a "papírozást"?

A papírlapú kilépő adatlap adatait a munkáltatónak kézzel kell rögzítenie a bérszámfejtő szoftverében. Ha még abban az évben kilép tőle a dolgozó, akkor papíralapon ki kell állítani egy újabb kilépő adatlapot, amelyik már az év során korábban más munkáltatónál szerzett jövedelmeket is tartalmazza. Ha egy magánszemély egy évben például 5 munkahelyen volt, akkor van neki 4 papíralapú kilépő adatlapja és az 5. munkáltató év végén kiállít egy 5. adatlapot, az úgynevezett M30-as jövedelemigazolást, természetesen szigorúan papíralapon.

Ezekről az adatokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) pontos nyilvántartása van a havi elektronikus adatszolgáltatások révén. Angyal József szerint ezeket az információkat az ügyfélkapun keresztül lekérhetővé kellene tenni a munkavállalók számára, hasonlóan a folyószámlaadatokhoz.

Vagyis a munkáltatókat meg lehetne kímélni attól, hogy temérdek papírt kelljen kiállítaniuk. Így a munkaviszony megszűnésekor feleslegessé válna a papíralapú kilépő adatlap, a jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához, igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához, igazolás az egészségbiztosítási járulékalapot és nyugdíjbiztosítási járulékalapot képező kifizetésekről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a munkáltatókat meg lehetne szabadítani attól a tehertől is, hogy az év végén igazolást (M30-as) kelljen adniuk a dolgozóknak a szerzett jövedelmekről. Ehelyett az adóhatóság küldené meg a magánszemélyeknek az év végén - akinek lehet, az ügyfélkapun keresztül -, hogy a munkáltatók által elektronikus úton benyújtott havi adatszolgáltatások alapján mekkora jövedelem után, mennyi adót kell megfizetniük.

Az adóbevalláson elég lenne 6 sort feltüntetni:

1. Összevont adóalap
2. Összevont adóalap adója
3. Külön adózó (például vállalkozásból, vagyonátruházásból, osztalékból származó) jövedelmek
4. Külön adózó jövedelmek adója
5. Év közben a munkáltató által levont adóelőleg
6. Fizetendő adó

Ezek az adatok már tényleg elférnének akár egy söralátéten is. Az adóhatósági adatszolgáltatás mellett pedig valamennyi magánszemély számára lehetővé válna az egyszerűsített adóbevallás - hangsúlyozza Angyal József.


Felesleges a külön bevallás a szakképzési hozzájárulásról

Az adószakértő szerint jelentős tehertől szabadulnának meg a vállalkozások azáltal is, ha nem kellene félévente külön bevallásban elszámolniuk a szakképzési hozzájárulással. Miután ennek a köztehernek ugyanaz az alapja, mint a tb-járuléknak, része lehetne a havonta benyújtandó elektronikus munkáltatói adatszolgáltatásnak.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?