15 °C Budapest

Nincs pénzed az adódra? Részletekben is fizethetsz!

2011. május 20. 14:35

Nem elég ma éjfélig elküldeni a személyi jövedelemadó bevallásokat, a pótlólagos adót is meg kell fizetni. A 100 forintot el nem érő tartozást nem kell leróni. Részletfizetési lehetőség is van abban az esetben, ha 100 ezer forintnál kevesebb adót kell pótlólagosan megfizetnie a magánszemélynek - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A 1053-as bevallás C lapjának utolsó blokkjában lehet nyilatkozni arról, ha az adózó részletekben kívánja megfizeti meg a tartozását. Legfeljebb négy hónapon keresztül egyenlő részletekben lehet rendezni az elmaradást. Ezzel a lehetőséggel csak a 100 ezer forintnál kisebb összegű hátraléknál lehet élni.

Fontos tudni, hogy elkésett a befizetéssel az, aki ma adja fel postai csekken vagy utalja át bankszámlájáról a fizetendő adóját. Tavaly júniusban ugyanis úgy változott a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló törvény és a vonatkozó jegybanki rendelet, hogy a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénz a kedvezményezett számláján megjelenik.

A jogszabály szerint a Magyar Postának két napja van arra, hogy a pénzt továbbítsa az adott számlára. A banki átutalások átfutása pedig minimum egy munkanap.

Nem kell bevallást benyújtani annak, akinek nincsen jövedelme vagy csak adóterhet nem viselő járandóságot (például nyugdíjat vagy gyest) kapott. Akinek azonban a gyes vagy a nyugdíj mellett adóköteles jövedelme is volt, annak el kell készítenie a bevallását.

Általánosságban kötelező érvényű a május 20-ai bevallási határidő. Ha azonban valaki önhibáján kívül álló ok miatt nem tud időben eleget tenni a kötelezettségének, az igazolási kérelemmel mentheti ki a késedelmét. Ekkor az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell a kérelemmel együtt benyújtania a bevallását.

A késlekedés csak nagyon alapos ok, például betegség vagy hosszabb idejű külföldi tartózkodás lehet. Az azonban nem mentség, ha valaki a bevallási határidőt megelőző napokban utazik külföldre. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, nem szab ki mulasztási bírságot. Ellenkező esetben viszont akár 200 ezer forint is lehet a büntetés.

Belebukhatsz, ha utolsó pillanatra hagyod az adóbevallást - KATTINTS!

Mire figyelj a kitöltéskor?

- Írd alá a bevallást minden oldalon!

- Az előlapon jelöld be, ha visszakéred a többletadó-befizetést!

- Jelöld meg a bankszámlaszámot, vagy a postai címedet, ahová kéred a kiutalást!

- A munkajövedelmeket bruttósítani kell, azaz az "a" oszlopba írt összeget meg kell szorozni 1,27-tel és a kapott összeget beírni a "d" oszlopba.

- A nyugdíj, a gyes, a gyermeknevelési és az anyasági támogatás, a nevelőszülői díj beleszámítanak ugyan az összevont jövedelembe, de nem kell bruttósítani őket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- A külföldről származó, illetve a külföldön szerzett jövedelem, valamint a magánnyugdíj-pénztártól kapott, nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetésnél nem a bruttó jövedelmet, hanem annak a 78 százalékát kell megszorozni 1,27-tel.

- A gyedről kapott igazolásokon a "d" oszlopban szerepel a bruttó jövedelem és az "a" oszlopban az adóalap. Ezeket fordítva kell az adóbevallásba beírni.

- Írd rá a bevallásra az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár számlaszámát, amelyre kéred az egyéni számlára befizetett munkáltatói hozzájárulás utáni adójóváírás átutalását.

- Tüntesd fel a bevalláson a nyugdíj-előtakarékossági számlaszámot, ha az ilyen célú befizetések után járó adókedvezményt jóvá kívánod íratni.

- Ajánld fel az 1+1 százalékot civil szervezeteknek, illetve egyházaknak vagy a kiemelt költségvetési elirányzat javára, amely idén a Nemzeti Tehetség Program. Csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmek utáni adóról lehet rendelkezni. A különadózó jövedelmek - például az ingatlanértékesítésből, árfolyamnyereségből származó jövedelem, kamatjövedelem, egyéni vállalkozói kivét - után fizetett adóból nem lehet felajánlani.

A leggyorsabbanaz Ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani a bevallásokat. Ráadásul az interneten akár éjfél előtt egy perccel is el lehet küldeni az elszámolást, akkor is időben teljesíti az adózó a kötelezettségét.

Budapesten három posta - a Nyugati pályaudvarnál lévő 62-es, a Keleti pályaudvari 72-es, valamint a Fogarasi úti TESCO posta - 24 óráig, a Mamut bevásárlóközpontban lévő 114-es hivatal pedig 21 óráig tart nyitva.

Vidéken valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta 20 óráig tart nyitva

• Debrecen 1-es posta
• Eger 1-es posta
• Kaposvár 1-es posta
• Kecskemét 1-es posta
• Miskolc 1-es posta
• Nyíregyháza 1-es posta
• Salgótarján 1-es posta
• Szekszárd 1-es posta
• Szolnok 1-es posta
• Tatabánya 1-es posta
• Veszprém 1-es posta
• Zalaegerszeg 1-es posta

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?