18 °C Budapest

48 ezer a nyugdíja a magyar Oscar-díjasnak

2011. február 5. 15:32

Az öregségi nyugdíjminimum alig több mint másfélszeresével, mindössze havi 48 ezer forinttal szúrja ki a szemét a nyugdíjfolyósító Rofusz Ferenc animációs rendezőnek, aki 1981-ben a Légy című filmjével elnyerte az Oscar-díjat.

A jelenlegi jogszabályok szerint hiába az Oscar-díj, sőt akkor sem kapna magasabb összegű nyugdíjat, ha Nobel-díjas lenne.

Három évtized telt el azóta, hogy Rofusz Ferenc a Légy című animációs filmjével megnyerte az egyetemes filmszakma legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat, igaz pénz nem járt érte. Ő volt az első magyar, aki Magyarországon készült alkotásért vehette kézbe az aranyozott szobrocskát, bár csak utólag, mivel az átadó ünnepségre nem utazhatott ki Los Angelesbe.


Rofusz Ferenc az Oscar-díjával

A fővárosban élő 65 éves Rofusz - aki napjainkban is aktív - még 2009-ben kérte a nyugdíjának megállapítását. Az Oscar-díj mellett Balázs Béla-díjjal is kitüntetett rendezőnek a Magyarországon harmincévnyi, németországi és kanadai munkásságával együtt összesen 45 munkaéve után 46 ezer forint nyugdíjat állapítottak meg, ez az összeg emelkedett januártól 48 ezer forintra.

Ezekkel a díjakkal nem jár kiemelt járadék, ami azt jelenti, hogy a Nobel-díjas Kertész Imre sem kap az olimpikonokéhoz hasonló külön juttatást, ráadásul ez egy ideje így van a Kossuth-díjasokkal is.


TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Belenyugodtam a helyzetbe, pedig esetemben messze nem a pénzről van szó. Magyarországról nyertem Oscar-díjat, ma is itt élek, itt szeretnék alkotni. Csak néha eszembe jut, ha sportolóira - teljes joggal - oly büszke ez az ország, a filmeseire vajon miért nem?" - mondta a Borsnak a filmrendező.

Korábban: Korda után Kardával bővült a celebnyugdíjasok listája

"A változásához egy olyan jogszabály szükséges, amely kimondja, hogy a Nobel-díj és az Oscar-díj után mekkora összeg járhat és azt ki biztosítja a jogosultaknak. Ilyen törvény jelenleg nincs hatályban" - mondta a lapnak Gondán Csaba, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?