19 °C Budapest

OTP: siker a magánnyugdíjpénztárak portfóliós rendszere

Pénzcentrum
2010. május 26. 15:32

Az elmúlt időszak piaci eseményeinek köszönhetően a pénztárak teljesítménye bár egységesen hullámzónak mutatkozott, a finomhangolások elősegítették, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer az állami nyugdíj mellett egy szilárd második pillérként nagyobb anyagi biztonságot teremtsen a tagok nyugdíjas éveiben. Ilyen lépesek voltak az elmúlt pár évben a központi-beszedés bevallás kiépítése, a garancia megteremtése és a választható portfóliós rendszer bevezetése.

Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója sikeresnek tartja a több portfólió bevezetését: 2007-ben a törvényhozók a magánnyugdíjpénztárak kapcsán a választható portfóliós rendszer bevezetése mellett döntöttek. Egyetlen céljuk volt ezzel, hogy a pénztárak, az eltérő életkorú magánpénztári tagok megtakarításait az eltérő életpályának megfelelően tudják a pénztárak befektetni és így a lehető legnagyobb pluszt termeljenek a megtakarításokon. A rendszer kialakításánál természetesen senki sem kizárólag bővülő piaci tendenciákkal, és állandóan szárnyaló tőkepiaccal számolt. Az OTP az egyes portfóliók befektetési irányait, az azt megelőző 40 év piaci tapasztalatait figyelembe véve, és rendelkezésre álló befektetési időtáv tükrében alkotta meg.

Az elmúlt években elszenvedett válsággal természetesen mi sem számolhattunk, de ennek ellenére azt állítom, hogy a nyugdíjpénztárak választható portfóliós rendszere igenis beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az OTP Pénztárak az elsők között indította be a több portfóliós rendszert, mégis a mai napig úgy tartjuk, hogy igenis jó döntés volt és a jövőben sem kívánunk az akkor megalkotott befektetési politikán lényegesen változtatni. Az OTP Magánnyugdíjpénztár klasszikus portfóliójában lévő pénztártagjaink, azaz a nyugdíjazáshoz közel állók - köszönhetően a legbiztonságosabb befektetési eszközök alkalmazásának - alig érezték megtakarításaikon a pénz és tőkepiaci válság hatását. Példaképpen ez a portfólió április végén 1,1228-es árfolyamon állt. A legkockázatosabb, legnagyobb arányban részvényt tartalmazó befektetési csomag persze még nem heverte ki az elmúlt időszak ingadozásait, de ez nem azt jelenti, hogy a tagok majd csak kevés nyugdíjjal számolhatnak. A Növekedési portfóliót legalább 15 évi befektetési időtávval terveztük, így bőven van ideje a kiegyenlítődésnek.

Az elmúlt évben meghozott intézkedés, miszerint 2010. októberig magánpénztári befektetések korlátozottan tartalmazhatnak deviza alapú eszközöket, szintén nem segítette a megtakarítások gyarapítását. Ezen korlátozással sajnos az eszköz diverzifikáció lehetősége is jelentősen lecsökkent, amit ezúttal a felügyelet is megerősített éves kockázati jelentésében.

Az elmúlt időszakban a pénztárak kimagasló teljesítménye mellett ugyanakkor az etikátlan ügynöki tevékenység még mindig nagy károkat okozhat a tagok megtakarításain. A tagtoborzásra, átcsábításra fordított összegek hatalmas költség tételt tehetnek ki egyes pénztáraknál - teszi hozzá Nagy Csaba. A szakember úgy tartja, hogy a tagtoborzási kiadások mellett az adminisztrációs költségek is jókora összeget emésztenek fel, amin a járadékszolgáltatást megteremtő jogszabályváltozásnak biztosan megoldást kell majd találnia.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?