OTP: siker a magánnyugdíjpénztárak portfóliós rendszere

Pénzcentrum
2010. május 26. 15:32

Az elmúlt időszak piaci eseményeinek köszönhetően a pénztárak teljesítménye bár egységesen hullámzónak mutatkozott, a finomhangolások elősegítették, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer az állami nyugdíj mellett egy szilárd második pillérként nagyobb anyagi biztonságot teremtsen a tagok nyugdíjas éveiben. Ilyen lépesek voltak az elmúlt pár évben a központi-beszedés bevallás kiépítése, a garancia megteremtése és a választható portfóliós rendszer bevezetése.

Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója sikeresnek tartja a több portfólió bevezetését: 2007-ben a törvényhozók a magánnyugdíjpénztárak kapcsán a választható portfóliós rendszer bevezetése mellett döntöttek. Egyetlen céljuk volt ezzel, hogy a pénztárak, az eltérő életkorú magánpénztári tagok megtakarításait az eltérő életpályának megfelelően tudják a pénztárak befektetni és így a lehető legnagyobb pluszt termeljenek a megtakarításokon. A rendszer kialakításánál természetesen senki sem kizárólag bővülő piaci tendenciákkal, és állandóan szárnyaló tőkepiaccal számolt. Az OTP az egyes portfóliók befektetési irányait, az azt megelőző 40 év piaci tapasztalatait figyelembe véve, és rendelkezésre álló befektetési időtáv tükrében alkotta meg.

Az elmúlt években elszenvedett válsággal természetesen mi sem számolhattunk, de ennek ellenére azt állítom, hogy a nyugdíjpénztárak választható portfóliós rendszere igenis beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az OTP Pénztárak az elsők között indította be a több portfóliós rendszert, mégis a mai napig úgy tartjuk, hogy igenis jó döntés volt és a jövőben sem kívánunk az akkor megalkotott befektetési politikán lényegesen változtatni. Az OTP Magánnyugdíjpénztár klasszikus portfóliójában lévő pénztártagjaink, azaz a nyugdíjazáshoz közel állók - köszönhetően a legbiztonságosabb befektetési eszközök alkalmazásának - alig érezték megtakarításaikon a pénz és tőkepiaci válság hatását. Példaképpen ez a portfólió április végén 1,1228-es árfolyamon állt. A legkockázatosabb, legnagyobb arányban részvényt tartalmazó befektetési csomag persze még nem heverte ki az elmúlt időszak ingadozásait, de ez nem azt jelenti, hogy a tagok majd csak kevés nyugdíjjal számolhatnak. A Növekedési portfóliót legalább 15 évi befektetési időtávval terveztük, így bőven van ideje a kiegyenlítődésnek.

Az elmúlt évben meghozott intézkedés, miszerint 2010. októberig magánpénztári befektetések korlátozottan tartalmazhatnak deviza alapú eszközöket, szintén nem segítette a megtakarítások gyarapítását. Ezen korlátozással sajnos az eszköz diverzifikáció lehetősége is jelentősen lecsökkent, amit ezúttal a felügyelet is megerősített éves kockázati jelentésében.

Az elmúlt időszakban a pénztárak kimagasló teljesítménye mellett ugyanakkor az etikátlan ügynöki tevékenység még mindig nagy károkat okozhat a tagok megtakarításain. A tagtoborzásra, átcsábításra fordított összegek hatalmas költség tételt tehetnek ki egyes pénztáraknál - teszi hozzá Nagy Csaba. A szakember úgy tartja, hogy a tagtoborzási kiadások mellett az adminisztrációs költségek is jókora összeget emésztenek fel, amin a járadékszolgáltatást megteremtő jogszabályváltozásnak biztosan megoldást kell majd találnia.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18