24 °C Budapest

Tisztulunk? Eltűnt 800 ezer potyautas a biztosítási rendszerből!

Pénzcentrum
2010. május 20. 08:32

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) évek óta egy nagyjából 130 ezer nevet tartalmazó potyautaslistát kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Három évvel ezelőtt még 1,1 millió volt a biztosítás nélküliek száma, ami mára 300 ezer körülire csökkent - írja a Napi Gazdaság.

Az első évek sikere után megállt a potyautasok számának csökkenése. Az OEP az I. negyedévben 133 ezer magánszemély adatát adta át az APEH-nak, mert az ellenőrzéseknél "piros lámpát" kaptak és nem rendezték jogviszonyukat. Nagyjából ennyi magánszemély adatát vizsgálta tavaly és tavalyelőtt az APEH az OEP-nél összegyűlt jelzések miatt.

Az adótörvényekben 2007-ben jelent meg az a módosítás, amely szerint minden magyar állampolgárnak rendelkeznie kell valamilyen biztosítotti jogviszonnyal. Ilyen keletkezhet önfoglalkoztatás, munkaviszony, hallgatói jogviszony révén, de e kategóriába tartoznak a kiskorúak és a nyugdíjasok is. A többi állampolgárnak magának kell megoldania a biztosítást az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével. A biztosítás nélkül maradtak közé tartoznak a háztartásbeliek, azok a munkanélküliek, akik már nem tartoznak a regisztrált álláskeresők körébe, valamint akik csak feketemunkából tartják el magukat.

Az idei I. negyedéves adatok szerint több mint 244 ezer állampolgár tartja fenn jogviszonyát a járulék megfizetésével - ezt ugyanakkor ennél valamivel többen fizetik, a nyugdíjas vállalkozóknak ugyanis lényegében egyfajta büntetésként kell fizetniük havonta a járulékot. A bevezetéskor összesen körülbelül 1,1 millió állampolgár viszonya volt tisztázatlan, sokan voltak azonban, akik csak adminisztrációs hiba miatt nem voltak nyilvántartva (például a felsőoktatási intézmények nem szolgáltattak adatot a hallgatókról). E problémák nagyrészt megoldódtak, így 2007 júniusában már csak nagyjából 500 ezer embernek nem volt rendezett jogviszonya, e szám 2008-ban 370 ezerre csökkent, a becslések szerint pedig 300 ezren lehetnek. Az OEP rostáján közülük csak azok akadnak fenn, akik biztosítás nélkül szeretnének egészségügyi ellátást kérni.

Az adóhatóság 2007 óta sok járulék-ellenőrzést végez, tavaly több mint 94,5 ezret. Ezek nem tárnak fel nagy adóhiányt, tavaly összesen 13,4 milliárd forintig jutottak, ez személyenként átlagosan 142 ezer forint.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?