Vagyonadó: az egyéni vállalkozók és az eva alanyok már most fizetnek

Pénzcentrum
2010. február 23. 05:42

Ki fizet és mikor? Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó - köznapi nevén a vagyonadó - az Alkotmánybíróság határozatát követően már csak három vagyontárgy típust, a vízi járműveket, a légi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terheli. Az adónem a döntés nyomán lényegesen szűkebb adózói kört érint, ám az őket terhelő adókötelezettségről továbbra sem szabad megfeledkezniük.

Először 2010. február 25-ig az egyéni vállalkozóknak, az általános forgalmi adó fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, valamint az eva alany egyéni vállalkozóknak és bevételi nyilvántartást vezető eva alany társaságoknak keletkezik vagyonadó bevallási és befizetési kötelezettségük - hívja fel a figyelmet az állami adóhivatal.

A magánszemélyeknek SZJA bevallásukkal egyidejűleg, 2010. május 20-ig kell a bevallás-benyújtási kötelezettségüknek eleget tenniük.

A nem magánszemély adózóknak a társasági adóról szóló bevallásukkal, az eva-alanyoknak pedig az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló bevallásukkal kell a bevallás-benyújtási kötelezettségüknek eleget tenniük.

Kivételt képeznek azok a társaságiadó-alanyok, akik az adóévtől eltérő üzleti évet választottak, nekik ugyanis a társasági adó bevallásuk benyújtási határidejétől függetlenül 2010. május 31-ig kell a vagyonadó-bevallást beadniuk.

A vagyonadó bevallására az alapbevallás benyújtására kötelezett adózók esetében kötegelt nyomtatványok (például 0953-1042, 0943-1042) szolgálnak, egyéb esetekben pedig a 1042-es nyomtatvány áll rendelkezésre.

A bevallás benyújtását az adózó akár elektronikus, akár postai úton megteheti, míg a havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett adózóknak a vagyonadó-bevallásukat is elektronikus úton kell benyújtaniuk. Ez utóbbi esetben a nyomtatványt két példányban kell kézzel kitölteni vagy az adóhatóság internetes kitöltő programjával elkészíteni, és a kitöltött egyik példányt határidőben eljuttatni az illetékes adóhatósághoz.

Az elektronikus adóbevallásról részletesebben a következő cikk második felében olvashatsz:Ez a legegyszerűbb módja az adóbevallásnak

Fontos, hogy a nyomtatvány aláírásáról egyetlen esetben sem szabad megfeledkezni, mert aláírás nélkül a bevallás érvénytelen lesz.

Adómértékek és számlaszámok

A különböző típusú vagyontárgyakra a következő adómértékek érvényesek:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Személygépkocsik adója

Vitorlás vízi járművek adója


Vitorlával nem rendelkező vízi járművek adója


Motoros légi járművek adója


Nem motoros légi járművek adója


A fizetendő adót két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részletet a bevallás benyújtására előírt határidőig, a másodikat pedig 2010. szeptember 30-ig kell teljesíteni az alábbi számlaszámokra:


A magánszemélyek csekken, banki átutalással, illetve az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon akár bankkártyával is fizethetnek. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók pedig a belföldi fizetési számlájukról történő átutalással vagy bankkártyával teljesíthetik fizetési kötelezettségüket.

Részletesebb és példákkal is illusztrált információkat a vagyonadóról az APEH 2010. évi 34. számú információs füzetében találhatsz.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25