24 °C Budapest

Megszűnhet a nyugdíjad, ha pihenés helyett dolgozol!

2009. december 29. 05:55

Decemberben enyhített a nyugdíj melletti munkavégzés január elsejétől életbe lépő szabályain a parlament, lássuk, kinek is kerül veszélybe az öregségi nyugdíja, ha túl sokat keres a munkájával.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosított verziója szerint mindazok számára, akik 2008. január elseje után vonultak nyugdíjba, de 62 éves koruk betöltése előtt öregségi nyugdíjasként keresőtevékenységet folytatnak, meghatározott összegű jövedelem megszerzése után a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. (A 2008. január elseje előtt nyugdíjba vonultak számára a nyugdíj jövedelemtől függetlenül folyósításra kerül.)

A rendelkezések szerint mindaddig, amíg a törvény hatálya alá eső nyugdíjas adott évi (járulékalapot képező) keresete nem ér el egy bizonyos éves keretösszeget keresete mellett a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Az idén decemberben elfogadott törvény szerint ezt a korlátot 2010. január elseje után a tárgyév első napján érvényes kötelező minimálbér összegének tizennyolcszorosa jelenti, vagyis jövőre (73 500*18=) 1 323 000 forintot meghaladó jövedelem után nem jár öregségi nyugdíj.

Amennyiben a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a túllépést követő hónap 1. napjától az év végéig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. (Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni.) E korlátozás megszűnik a nyugdíjkorhatár betöltésekor, amely az 1952. január 1-je előtt születettek esetében a betöltött 62. életév, az 1952-es születési évjárattól kezdődően pedig évente 183 nappal emelkedik a 65. életévig.

A törvény vonatkozik azokra is akik előrehozott, csökkentett összegű öregségi nyugdíjat; korkedvezményes nyugdíjat; korengedményes nyugdíjat; bányásznyugdíjat vagy "művész" nyugdíjat kapnak. A rendelkezést a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíjára is alkalmazni kell, ám a korlátozás esetükben az 57. életév betöltésekor szűnik meg.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem