Jövőre is nehéz lesz állást találni - több cég tervez leépítést!

2009. december 9. 08:02

A Manpower Munkaerőpiaci előrejelzése szerint visszaesésre számíthatunk a Magyar munkaerőpiacon 2010 első negyedévében. Nőtt a létszámcsökkentést tervező munkaadók száma.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Manpower Magyarországon harmadik alkalommal készítette el negyedéves Munkaerőpiaci Előrejelzését. A cég országszerte 750 munkaadó megkérdezésével vizsgálta a munkakeresők kilátásait. A Manpower Munkaerőpiaci mutató -7%-on áll, ami azt jelzi, hogy a munkakeresők helyzete romolni fog, mivel több munkaadó tervez létszámcsökkentést, mint munkaerő felvételt.

A kilenc szektorból és nyolc régióból kiválasztott magyar munkaadók a következő kérdésre válaszoltak: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását 2010 első három hónapjában a jelenlegi negyedévhez képest?"

A megkérdezettek 12%-a növelné a létszámot 2010. első negyedévében, 19 % csökkenést vár. Kiss Judit , a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a munkaadók többsége, (64%), a megtartaná a jelenlegi létszámot a januártól márciusig tartó időszakban. "Azt látjuk ugyan, hogy több munkaadó számolt be létszámcsökkentési tervekről az első negyedévben, ugyanakkor 10-ből több mint hatan nem látnak okot arra, hogy az újévet elbocsátásokkal kezdjék. Ez, és az a tény, hogy a gyáriparban óvatos optimizmust mutat a felmérés, az első jele lehet annak, hogy megindulhat a munkaerőpiaci fellendülés."

Iparági bontásban Magyarországon a gyáripar területén a legbizakodóbbak a válaszadók. Itt a mutató az előző negyedévi 0%-ról +5%-ra nőtt.
"A mezőgazdaság és a vendéglátóipar a két legkevésbé optimista ágazat. "Az eredményeket mindkét szektorban magyarázhatják szezonális hatások. Érdekes lesz összehasonlítani a mostani eredményeket a következő negyedév mutatóival, amikorra mindkét szektorban növekedést várunk." - jegyezte meg Kiss Judit.

A munkaadók Magyarország mind a nyolc régiójában negatív várakozásokat jeleztek a következő negyedévre, beleértve Budapestet is, ahol a munkáltatók a legkevésbé pesszimisták. Itt a mutató -1%-ra esett. Az észak-magyarországi munkakeresők helyzete a legnehezebb, itt a mutató -15%-on áll. Bár a Közép-Dunántúlon a felmérés -3%-os eredményt hozott, itt történt a legnagyobb, pozitív előjelű változás, hiszen az előző negyedévhez képest az emelkedés 14% pontos.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Európában a norvég és svéd munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+6%), őket a németek követték +5%-os várakozással.
A legkevésbé optimista kilátásokról az ír, a spanyol, és a román munkaadók számoltak be. Ezzel nem csupán Európában, de az egész világon ezek az országok számítanak a legkevésbé optimistának a munkaerőpiaci kilátásokat tekintve.

A Manpower globális felmérésében 35 országból 25-ben pozitív előjelű a 2010 első negyedévére vonatkozó munkaerőpiaci mutató. A legnagyobb munkaerőpiaci bővülés Indiában, Brazíliában, Szingapúrban, Tajvanon, Costa Ricában, Ausztráliában, Peruban és Hong Kongban várható.

A következő Manpower Munkaerőpiaci Elemzés 2010. március 9-én jelenik meg és 2010 második negyedéves kilátásaival foglalkozik majd. A Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzés a nyilvánosság számára ingyenesen elérhető a résztvevő országok Manpower képviseleteinél. Az érdeklődők számára javasoljuk a http://investor.manpower.com/investors/alerts.cfm címen található kérdőív kitöltését, így minden negyedévben e-mailben kaphatnak tájékoztatást az Elemzés megjelenéséről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?