6 °C Budapest

Jövőre is nehéz lesz állást találni - több cég tervez leépítést!

2009. december 9. 08:02

A Manpower Munkaerőpiaci előrejelzése szerint visszaesésre számíthatunk a Magyar munkaerőpiacon 2010 első negyedévében. Nőtt a létszámcsökkentést tervező munkaadók száma.

A Manpower Magyarországon harmadik alkalommal készítette el negyedéves Munkaerőpiaci Előrejelzését. A cég országszerte 750 munkaadó megkérdezésével vizsgálta a munkakeresők kilátásait. A Manpower Munkaerőpiaci mutató -7%-on áll, ami azt jelzi, hogy a munkakeresők helyzete romolni fog, mivel több munkaadó tervez létszámcsökkentést, mint munkaerő felvételt.

A kilenc szektorból és nyolc régióból kiválasztott magyar munkaadók a következő kérdésre válaszoltak: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását 2010 első három hónapjában a jelenlegi negyedévhez képest?"

A megkérdezettek 12%-a növelné a létszámot 2010. első negyedévében, 19 % csökkenést vár. Kiss Judit , a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a munkaadók többsége, (64%), a megtartaná a jelenlegi létszámot a januártól márciusig tartó időszakban. "Azt látjuk ugyan, hogy több munkaadó számolt be létszámcsökkentési tervekről az első negyedévben, ugyanakkor 10-ből több mint hatan nem látnak okot arra, hogy az újévet elbocsátásokkal kezdjék. Ez, és az a tény, hogy a gyáriparban óvatos optimizmust mutat a felmérés, az első jele lehet annak, hogy megindulhat a munkaerőpiaci fellendülés."

Iparági bontásban Magyarországon a gyáripar területén a legbizakodóbbak a válaszadók. Itt a mutató az előző negyedévi 0%-ról +5%-ra nőtt.
"A mezőgazdaság és a vendéglátóipar a két legkevésbé optimista ágazat. "Az eredményeket mindkét szektorban magyarázhatják szezonális hatások. Érdekes lesz összehasonlítani a mostani eredményeket a következő negyedév mutatóival, amikorra mindkét szektorban növekedést várunk." - jegyezte meg Kiss Judit.

A munkaadók Magyarország mind a nyolc régiójában negatív várakozásokat jeleztek a következő negyedévre, beleértve Budapestet is, ahol a munkáltatók a legkevésbé pesszimisták. Itt a mutató -1%-ra esett. Az észak-magyarországi munkakeresők helyzete a legnehezebb, itt a mutató -15%-on áll. Bár a Közép-Dunántúlon a felmérés -3%-os eredményt hozott, itt történt a legnagyobb, pozitív előjelű változás, hiszen az előző negyedévhez képest az emelkedés 14% pontos.

Európában a norvég és svéd munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+6%), őket a németek követték +5%-os várakozással.
A legkevésbé optimista kilátásokról az ír, a spanyol, és a román munkaadók számoltak be. Ezzel nem csupán Európában, de az egész világon ezek az országok számítanak a legkevésbé optimistának a munkaerőpiaci kilátásokat tekintve.

A Manpower globális felmérésében 35 országból 25-ben pozitív előjelű a 2010 első negyedévére vonatkozó munkaerőpiaci mutató. A legnagyobb munkaerőpiaci bővülés Indiában, Brazíliában, Szingapúrban, Tajvanon, Costa Ricában, Ausztráliában, Peruban és Hong Kongban várható.

A következő Manpower Munkaerőpiaci Elemzés 2010. március 9-én jelenik meg és 2010 második negyedéves kilátásaival foglalkozik majd. A Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzés a nyilvánosság számára ingyenesen elérhető a résztvevő országok Manpower képviseleteinél. Az érdeklődők számára javasoljuk a http://investor.manpower.com/investors/alerts.cfm címen található kérdőív kitöltését, így minden negyedévben e-mailben kaphatnak tájékoztatást az Elemzés megjelenéséről.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?