12 °C Budapest

Jövőre is nehéz lesz állást találni - több cég tervez leépítést!

2009. december 9. 08:02

A Manpower Munkaerőpiaci előrejelzése szerint visszaesésre számíthatunk a Magyar munkaerőpiacon 2010 első negyedévében. Nőtt a létszámcsökkentést tervező munkaadók száma.

A Manpower Magyarországon harmadik alkalommal készítette el negyedéves Munkaerőpiaci Előrejelzését. A cég országszerte 750 munkaadó megkérdezésével vizsgálta a munkakeresők kilátásait. A Manpower Munkaerőpiaci mutató -7%-on áll, ami azt jelzi, hogy a munkakeresők helyzete romolni fog, mivel több munkaadó tervez létszámcsökkentést, mint munkaerő felvételt.

A kilenc szektorból és nyolc régióból kiválasztott magyar munkaadók a következő kérdésre válaszoltak: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását 2010 első három hónapjában a jelenlegi negyedévhez képest?"

A megkérdezettek 12%-a növelné a létszámot 2010. első negyedévében, 19 % csökkenést vár. Kiss Judit , a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a munkaadók többsége, (64%), a megtartaná a jelenlegi létszámot a januártól márciusig tartó időszakban. "Azt látjuk ugyan, hogy több munkaadó számolt be létszámcsökkentési tervekről az első negyedévben, ugyanakkor 10-ből több mint hatan nem látnak okot arra, hogy az újévet elbocsátásokkal kezdjék. Ez, és az a tény, hogy a gyáriparban óvatos optimizmust mutat a felmérés, az első jele lehet annak, hogy megindulhat a munkaerőpiaci fellendülés."

Iparági bontásban Magyarországon a gyáripar területén a legbizakodóbbak a válaszadók. Itt a mutató az előző negyedévi 0%-ról +5%-ra nőtt.
"A mezőgazdaság és a vendéglátóipar a két legkevésbé optimista ágazat. "Az eredményeket mindkét szektorban magyarázhatják szezonális hatások. Érdekes lesz összehasonlítani a mostani eredményeket a következő negyedév mutatóival, amikorra mindkét szektorban növekedést várunk." - jegyezte meg Kiss Judit.

A munkaadók Magyarország mind a nyolc régiójában negatív várakozásokat jeleztek a következő negyedévre, beleértve Budapestet is, ahol a munkáltatók a legkevésbé pesszimisták. Itt a mutató -1%-ra esett. Az észak-magyarországi munkakeresők helyzete a legnehezebb, itt a mutató -15%-on áll. Bár a Közép-Dunántúlon a felmérés -3%-os eredményt hozott, itt történt a legnagyobb, pozitív előjelű változás, hiszen az előző negyedévhez képest az emelkedés 14% pontos.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Európában a norvég és svéd munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+6%), őket a németek követték +5%-os várakozással.
A legkevésbé optimista kilátásokról az ír, a spanyol, és a román munkaadók számoltak be. Ezzel nem csupán Európában, de az egész világon ezek az országok számítanak a legkevésbé optimistának a munkaerőpiaci kilátásokat tekintve.

A Manpower globális felmérésében 35 országból 25-ben pozitív előjelű a 2010 első negyedévére vonatkozó munkaerőpiaci mutató. A legnagyobb munkaerőpiaci bővülés Indiában, Brazíliában, Szingapúrban, Tajvanon, Costa Ricában, Ausztráliában, Peruban és Hong Kongban várható.

A következő Manpower Munkaerőpiaci Elemzés 2010. március 9-én jelenik meg és 2010 második negyedéves kilátásaival foglalkozik majd. A Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzés a nyilvánosság számára ingyenesen elérhető a résztvevő országok Manpower képviseleteinél. Az érdeklődők számára javasoljuk a http://investor.manpower.com/investors/alerts.cfm címen található kérdőív kitöltését, így minden negyedévben e-mailben kaphatnak tájékoztatást az Elemzés megjelenéséről.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem