Adókedvezmények és visszatérítések az OTP Pénztáraknál

Pénzcentrum
2008. december 17. 08:54

Minden év végén terítékre kerül a különböző adókedvezmények és adóvisszatérítések lehetőségeinek feltérképezése mind a munkavállalók, mind a munkáltatók részéről. Az OTP Pénztárak tagjai is számos - a személyi jövedelemadóról szóló törvényben rögzített - kedvezményben részesülhetnek, amelyeket érdemes kihasználni.

"Sokan bele sem gondolnak abba, hogy ha nagyobb összegeket fizetnek be saját vagy - munkáltatóként - munkavállalóik egészségpénztári számlájára, ezáltal nem csak több, az egészségpénztári tagság nélküli árhoz képest kedvezőbb árú szolgáltatáshoz jutnának, hanem a pénztártagok a magasabb saját és munkáltatói adóköteles befizetések után több adójóváírást is igénybe vehetnek." - nyilatkozta Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. Emellett az OTP Egészségpénztár tagjai az egyéni egészségszámlájukon 2 évre lekötött összeg után a lekötött rész 10%-át (a lekötés évében), illetve az igénybevett prevenciós szolgáltatások ellenértékének szintén 10%-át igényelhetik vissza személyi jövedelemadójukból.

Az OTP Egészségpénztár vagy az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tagja az általa fizetett tagdíj, eseti befizetés, valamint a részére jutatott támogatói adomány és az adóköteles munkáltatói hozzájárulás (havonta a minimálbér 30%-át meghaladó mértékű munkáltatói hozzájárulás) együttes összege után 30%-os adójóváírást érvényesíthet..

Az OTP Magánnyugdíjpénztár tagjai az általuk befizetett tagdíj-kiegészítés összege után - az adójogszabályok szerinti korlátozásokkal - 30%-os adókedvezményt vehetnek igénybe.

Az említett - önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári - adókedvezmények együttes összege adóévenként legfeljebb 100.000 Ft, több, különböző típusú önkéntes pénztári tagság esetén 120.000 Ft lehet. Jövedelemmel rendelkező nyugdíjas egészségpénztári tag, illetve olyan tag esetében, aki 2020. január 1-je előtt vonul nyugdíjba a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összeg maximum - egy pénztári tagság esetén - 130.000 Ft, illetve - több különböző típusú pénztári tagság esetén - 150.000 Ft lehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos tudnivaló az, hogy amennyiben valaki egyidejűleg több önkéntes biztosító pénztárnak is tagja, akkor is kizárólag csak egy, az adóévben már létező, olyan önkéntes biztosító pénztári számlájára kérheti az adóbevallásával egyidejűleg tett nyilatkozatával az adókedvezmény átutalását, amelyen történt az adóévben rendelkezési jogosultságot megalapozó befizetés, lekötés, illetve szolgáltatás igénybevétel.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem