27 °C Budapest

Francia munkavállalás: eddig sem kerestük, ezután sem érdemes?

Pénzcentrum
2008. július 21. 05:55

A franciák már várnak minket 2008. július 1-jétől Franciaország is megnyitotta munkaerőpiacát a 2004. május 1-én csatlakozott tagállamok munkavállalói előtt, így a magyar állampolgárok is munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát Franciaországban. A külföldön szerencsét próbálók többségét azonban eddig sem vonzotta annyira Franciaország, különösen a vendékmunásokat nem. Ez elsősorban talán annak tudható be, hogy meglehetősen kevesen beszélnek hazánkban franciául, de az ottani magas megélhetési költségek sem teszik túl vonzóvá az egyébként turisztikailag ellenállhatatlan országot.

A munkaerőpiac feloldása mellett hatályban maradt a magyar és francia kormányok közötti, szakmai gyakornokok cseréjéről szóló egyezmény, mely lehetővé teszi, hogy az egyezményben foglalt feltételek alapján a magyar állampolgárok szakmai, nyelvi továbbképzési céllal, általában egy éven keresztül munkát vállalhassanak Franciaországban.

Természetesen Franciaországban sem könnyű munkát találni. A munkanélküliségi ráta tavaly ugyan csökkenni tudott, de még így is 8,3 százalékos volt 2007 végén, ami 1,3 százalékponttal magasabb, mint az EU-15 átlaga, és 2,7 százalékponttal az OECD átalag felett van. A munkaképes korú lakosság 64,4 százaléka rendelkezett tavaly év végén állással, ami azért még mindig magasabb, mint hazánkban, ahol a 60 százalékot sem érte el. Ugyanakkor a fiatalok munkakeresése ott sem könnyű, a 15-24 éves korosztály 20 százaléka munkanélküliként tengeti napjait.

Ennek ismeretében tehát szerencsésebb még itthonról megkezdeni a keresgélést internetes álláskereső oldalakon, vagy a hazai és francia munkaügyi szolgálatok honlapjain. Ezen kívül minden nagyobb francia városban található egy helyi foglalkoztatási hivatal (Agence Local pour l'Emploi - ALE), így ha már nekivágtunk a szerencsepróbáló útnak, ezek irodáit mindenképp érdemes felkeresni. Persze ennél is egyszerűbb, ha felregisztrálunk ezen hivatalok honlapjain (amit meg tudunk tenni, ha rendelkezünk már franciaországi bejelentett lakcímmel), hogy a nekünk megfelelő állásajánlatokról tájékoztatást küldjenek.

Ezeken kívül az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálján (EURES) is rendszeresen megjelennek álláshirdetések, és tanácsot is kérhetünk munkatársaiktól külföldi munkavállalást illetően. Az oldalon a cikkírás időpontjában (2008. 07. 17.) 55 990 franciaországi állást hirdettek, a legtöbb betöltetlen állás (12663) Île-de-France körzetben található, de a dél-keleti Rhőne-Alpes és Provence-Alpes-Cőte d'Azur régiókban is több ezer munkavállalót keresnek.

A országos és regionális sajtótermékekben szintén találhatunk magunknak állást, ezeknek természetesen online változata is létezik. A legismertebbek talán a Le Monde, a Le Figaro, L´Express, vagy a Le Moniteur.

Ha már megtaláltuk az igazit...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Franciaországban a munkaszerződést szóban és írásban is lehet kötni. A munkáltatónak azonban írásban kell tájékoztatnia a munkavállalót a munkavégzés helyéről, a szerződés megkötésének idejéről, hosszúságáról, a fizetési feltételekről, stb. Franciaországban a heti munkaidő 39 óra/hét, az OECD statisztikái szerint 2006-ban átlagosan 38 órát dolgoztak a franciák egy héten, szemben a hazai 40,3 órával. A szabadság 25-30 nap/év, a nemzeti ünnepek pedig általában 11 napot tesznek ki. A túlórákat pénzbeli juttatással, illetve szabadsággal fizetik ki.

Franciaországban - Németországtól és Ausztriától eltérően, ahol szakszervezeti megállapodások döntenek egy-egy szakma adott évi bérminimumáról - létezik dolgozói minimálbér, melynek mértéke 2008-ban 1,321 euro, vagyis hozzávetőleg 307 ezer forint. Ennek mértéke bizonyos szektorokban, az ott tevékenykedő érdekvédelmi szervezetek megállapodásai nyomán magasabb is lehet.

Persze hosszabb külföldi tartózkodás alatt balszerencsések is lehetünk, vagyis nem biztos, hogy az első munkahelyünk lesz az igazi is. Amennyiben elveszítenénk állásunkat, mindenképp jelentkezzünk a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatalnál (Agence national pour l'emploi, ANPE), hogy jogosultak lehessünk a munkanélküliségi segélyre. Ezen kívül regisztrálni kell magunkat a francia munkanélküli segélyekkel foglalkozó illetékes hivatalnál (Assédic) is, ahol be kell mutatni az útlevelünket/személyi igazolványunkat, a társadalombiztosítást igazoló okmányt, valamint a bankszámla kivonatot. Az Assédic ezek után egy úgynevezett munkakeresői kártyát bocsát ki számunkra.

Természetesen ahhoz, hogy valaki jogosult legyen munkanélküli segélyre, számos feltételnek teljesülnie kell, például igazolnia kell, hogy az előző 22 hónapban legalább 6 hónapot dolgozott, nem saját maga hagyta ott állását, és havonta legalább egyszer be kell jelentkezni az ANPE-nál, igazolni, hogy munkát keres. Ha mindez teljesül, akkor is csak 7-23 hónapig részesülhet segélyben, melynek mértéke a korábbi bruttó munkabérétől függ.

Mennyit visz el az állam, és mennyit a közértek?

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?