13 °C Budapest

Korlátoznák a könyvvizsgálók felelősségét

Pénzcentrum
2008. június 24. 09:55

A tőzsdei cégeket fenyegeti a könyvvizsgálók korlátlan felelőssége és a szakmai felelősségbiztosításuk nem megfelelő mértékű fedezete - hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság napokban kiadott állásfoglalása. A magyar piacon nagy az árverseny és a működési kockázatok kezelését is elvárják az auditoroktól.

Miközben a nemzetközi auditor cégek száma lecsökkent, felelősségük megnövekedett, amivel nem képes lépést tartani a tevékenységükből származó kockázatok fedezetére hivatott szakmai felelősségbiztosítás mértéke. "Ez a kockázatnövekedési tendencia sem a közvetlenül érintett Big4 cégeknek, sem pedig a mögöttük feljövő közepes nemzetközi könyvvizsgáló hálózatoknak nem kedvez." - véli Gerendy Zoltán, a legnagyobb magyar tulajdonú, de a világ ötödik legnagyobb nemzetközi könyvvizsgáló hálózatának tagjaként működő BDO Forte ügyvezető igazgatója.

Tíz helyett ma már csak négy nagy nemzetközi könyvvizsgáló társaság (Big 4) van a piacon, s ez a piaci koncentráció mindössze húsz év alatt ment végbe. Az Európai Bizottság szerint félő, hogy ha folytatódik ez a tendencia és még eggyel csökken a Big 4 cégek száma, megbomlik a piac és ezek a társaságok vagy kivonulnak a könyvvizsgálatból, vagy aranyáron fogják kínálni a szolgáltatásaikat.

A cégvezetők helyett a könyvvizsgáló felel

"A nyilvánosságra került multinacionális cégekkel összefüggő pénzügyi problémák esetében szinte mindig felelősségre vonták az érintett könyvvizsgálót, miközben a ténylegesen rossz operatív döntéseket meghozó gazdasági vezetők pedig ezt gyakran megúszták." - hangsúlyozza Gerendy Zoltán, és hozzáteszi: "Az Enron botrány miatt a cég nemzetközi könyvvizsgálója közel 10 milliárd dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, tönkrement és globálisan megszűnt, melynek során 100 ezer munkatársától kellett megválnia világszerte, miközben a megbukott tőzsdei cég vezetőinek többsége - néhány esettől eltekintve - elkerülte a személyes vagy anyagi felelősségre vonást."

A jelenlegi helyzet nem csak a BIG4 csoportot veszélyezteti, de az őket követő nemzetközi könyvvizsgáló cégek és hálózatok nemzetközi tőkepiacokra történő belépését is akadályozza. A jelenlegi magas piaci koncentráció, valamint az ügyfelek korlátozott választási lehetősége az auditor cégek között, negatív hatással lehet az európai tőkepiacokra is.

A veszélyeket felmérve az Európai Bizottság javaslatot tett a könyvvizsgálók felelősségének csökkentésére, mivel úgy ítélte meg, hogy választ kell adni a szektorban tapasztalható növekvő számú jogvitára és a megfelelő mértékű biztosítási fedezet hiányára. A javaslat célja, hogy a kockázatvállalás mértékének korlátozásával helyreállítsa a könyvvizsgálói szolgáltatások terén szükséges versenyhelyzetet és erősítse az európai tőkepiacokat azáltal, hogy biztosítja az auditor cégek számára: továbbra is képesek legyenek ellátni feladatukat az uniós tőzsdei cégeknél.

Magyar piac: kisebb felelősség, nagyobb árverseny

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar piacon - a gazdasági szereplők méretéből és számából eredően - nem nehezedik ekkora nyomás a könyvvizsgálókra, de nagy köztük a verseny, ami gyakran lenyomja az árakat. Erre a kisebb könyvvizsgáló cégek rendszerint azzal reagálnak, hogy igyekeznek minél kevesebb szolgáltatást nyújtani. A vállalkozók viszont a bizonytalan gazdasági környezet és az ebből fakadó növekvő piaci kockázatok miatt a hagyományos könyvvizsgálat mellett elvárják az auditortól, hogy vegyen részt a vállalkozás pénzügyi kockázatainak feltárásában és kezelésében.

"A magyar vállalkozóknál leggyakrabban előforduló pénzügyi kockázatok a fiktív számlák befogadásából, a megállapodott bér nem pontos vagy nem jogszerű kifizetéséből, a készletgazdálkodás ellenőrizhetetlenségéből, vagy a cég informatikai rendszerének manipulálhatóságából származnak." - osztja meg a tapasztalatait Gerendy. A gyanútlan cégeknek ezek közül már egy is nagy kárt okozhat, akár tönkre is mehetnek bele. A könyvvizsgáló tapasztalatai szerint a gyakorlatban minden hibás vezetői döntés mögött található hibás információi is. Amit ebben a helyzetben a könyvvizsgáló tehet, hogy olyan belső ellenőrzési szempontrendszert ad, ami alapján fel lehet tárni ezeket a belső kockázatokat, és részt tud venni az ellenőrzésben is.

Jelentős pénzügyi problémák származhatnak a vállalatok gazdálkodását érintő jogszabály-változások nem megfelelő alkalmazásából, valamint a likviditási problémák nem időben történő kezeléséből. A könyvvizsgálótól ilyenkor azt kérik, tegyen javaslatot az ideális tőkeszerkezetre, hívja fel a figyelmet a fenntartható működés korlátaira, így például az adósságcsapdára, vagy a hibás árfolyamkezelésre.

"Mivel az ilyen típusú kockázatfelmérésének és kezelés hazai és nemzetközi ismeretanyaga nagyon gyorsan változik és folyamatosan bővül, ezért csak azok a könyvvizsgáló cégek tudnak naprakészek lenni, amelyek legalább regionális de inkább globális nemzetközi hálózat tagjaként működnek." - hangsúlyozza Gerendy Zoltán és hozzáteszi: "Egy magyar könyvvizsgáló, akármilyen tehetséges, egy idő után a nemzetközi know-how és kapcsolatrendszer hiányának korlátaiba ütközik. A BIG4 cégeihez képest a magyar tulajdonú könyvvizsgáló cégeket mégis azért tartja jobbnak a hazai vállalkozások számára, mert ezek maguk is átélik mindazokat a pénzügyi nehézségeket, amit a magyar vállalkozások és nem egy kényelmes leányvállalati pozícióból szemlélik a piaci változásokat. Mint mondja: "Mi is kint ülünk az ügyfeleinkkel a -10 fokban és ez gyakran serkentőleg hat a mi gondolkodásunkra is."

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?