16 °C Budapest

Korlátoznák a könyvvizsgálók felelősségét

Pénzcentrum
2008. június 24. 09:55

A tőzsdei cégeket fenyegeti a könyvvizsgálók korlátlan felelőssége és a szakmai felelősségbiztosításuk nem megfelelő mértékű fedezete - hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság napokban kiadott állásfoglalása. A magyar piacon nagy az árverseny és a működési kockázatok kezelését is elvárják az auditoroktól.

Miközben a nemzetközi auditor cégek száma lecsökkent, felelősségük megnövekedett, amivel nem képes lépést tartani a tevékenységükből származó kockázatok fedezetére hivatott szakmai felelősségbiztosítás mértéke. "Ez a kockázatnövekedési tendencia sem a közvetlenül érintett Big4 cégeknek, sem pedig a mögöttük feljövő közepes nemzetközi könyvvizsgáló hálózatoknak nem kedvez." - véli Gerendy Zoltán, a legnagyobb magyar tulajdonú, de a világ ötödik legnagyobb nemzetközi könyvvizsgáló hálózatának tagjaként működő BDO Forte ügyvezető igazgatója.

Tíz helyett ma már csak négy nagy nemzetközi könyvvizsgáló társaság (Big 4) van a piacon, s ez a piaci koncentráció mindössze húsz év alatt ment végbe. Az Európai Bizottság szerint félő, hogy ha folytatódik ez a tendencia és még eggyel csökken a Big 4 cégek száma, megbomlik a piac és ezek a társaságok vagy kivonulnak a könyvvizsgálatból, vagy aranyáron fogják kínálni a szolgáltatásaikat.

A cégvezetők helyett a könyvvizsgáló felel

"A nyilvánosságra került multinacionális cégekkel összefüggő pénzügyi problémák esetében szinte mindig felelősségre vonták az érintett könyvvizsgálót, miközben a ténylegesen rossz operatív döntéseket meghozó gazdasági vezetők pedig ezt gyakran megúszták." - hangsúlyozza Gerendy Zoltán, és hozzáteszi: "Az Enron botrány miatt a cég nemzetközi könyvvizsgálója közel 10 milliárd dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, tönkrement és globálisan megszűnt, melynek során 100 ezer munkatársától kellett megválnia világszerte, miközben a megbukott tőzsdei cég vezetőinek többsége - néhány esettől eltekintve - elkerülte a személyes vagy anyagi felelősségre vonást."

A jelenlegi helyzet nem csak a BIG4 csoportot veszélyezteti, de az őket követő nemzetközi könyvvizsgáló cégek és hálózatok nemzetközi tőkepiacokra történő belépését is akadályozza. A jelenlegi magas piaci koncentráció, valamint az ügyfelek korlátozott választási lehetősége az auditor cégek között, negatív hatással lehet az európai tőkepiacokra is.

A veszélyeket felmérve az Európai Bizottság javaslatot tett a könyvvizsgálók felelősségének csökkentésére, mivel úgy ítélte meg, hogy választ kell adni a szektorban tapasztalható növekvő számú jogvitára és a megfelelő mértékű biztosítási fedezet hiányára. A javaslat célja, hogy a kockázatvállalás mértékének korlátozásával helyreállítsa a könyvvizsgálói szolgáltatások terén szükséges versenyhelyzetet és erősítse az európai tőkepiacokat azáltal, hogy biztosítja az auditor cégek számára: továbbra is képesek legyenek ellátni feladatukat az uniós tőzsdei cégeknél.

Magyar piac: kisebb felelősség, nagyobb árverseny

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar piacon - a gazdasági szereplők méretéből és számából eredően - nem nehezedik ekkora nyomás a könyvvizsgálókra, de nagy köztük a verseny, ami gyakran lenyomja az árakat. Erre a kisebb könyvvizsgáló cégek rendszerint azzal reagálnak, hogy igyekeznek minél kevesebb szolgáltatást nyújtani. A vállalkozók viszont a bizonytalan gazdasági környezet és az ebből fakadó növekvő piaci kockázatok miatt a hagyományos könyvvizsgálat mellett elvárják az auditortól, hogy vegyen részt a vállalkozás pénzügyi kockázatainak feltárásában és kezelésében.

"A magyar vállalkozóknál leggyakrabban előforduló pénzügyi kockázatok a fiktív számlák befogadásából, a megállapodott bér nem pontos vagy nem jogszerű kifizetéséből, a készletgazdálkodás ellenőrizhetetlenségéből, vagy a cég informatikai rendszerének manipulálhatóságából származnak." - osztja meg a tapasztalatait Gerendy. A gyanútlan cégeknek ezek közül már egy is nagy kárt okozhat, akár tönkre is mehetnek bele. A könyvvizsgáló tapasztalatai szerint a gyakorlatban minden hibás vezetői döntés mögött található hibás információi is. Amit ebben a helyzetben a könyvvizsgáló tehet, hogy olyan belső ellenőrzési szempontrendszert ad, ami alapján fel lehet tárni ezeket a belső kockázatokat, és részt tud venni az ellenőrzésben is.

Jelentős pénzügyi problémák származhatnak a vállalatok gazdálkodását érintő jogszabály-változások nem megfelelő alkalmazásából, valamint a likviditási problémák nem időben történő kezeléséből. A könyvvizsgálótól ilyenkor azt kérik, tegyen javaslatot az ideális tőkeszerkezetre, hívja fel a figyelmet a fenntartható működés korlátaira, így például az adósságcsapdára, vagy a hibás árfolyamkezelésre.

"Mivel az ilyen típusú kockázatfelmérésének és kezelés hazai és nemzetközi ismeretanyaga nagyon gyorsan változik és folyamatosan bővül, ezért csak azok a könyvvizsgáló cégek tudnak naprakészek lenni, amelyek legalább regionális de inkább globális nemzetközi hálózat tagjaként működnek." - hangsúlyozza Gerendy Zoltán és hozzáteszi: "Egy magyar könyvvizsgáló, akármilyen tehetséges, egy idő után a nemzetközi know-how és kapcsolatrendszer hiányának korlátaiba ütközik. A BIG4 cégeihez képest a magyar tulajdonú könyvvizsgáló cégeket mégis azért tartja jobbnak a hazai vállalkozások számára, mert ezek maguk is átélik mindazokat a pénzügyi nehézségeket, amit a magyar vállalkozások és nem egy kényelmes leányvállalati pozícióból szemlélik a piaci változásokat. Mint mondja: "Mi is kint ülünk az ügyfeleinkkel a -10 fokban és ez gyakran serkentőleg hat a mi gondolkodásunkra is."

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm