15 °C Budapest

Éljenek a készpénzes vásárlások: senki sem jelent az APEH-nak!

Pénzcentrum
2008. március 25. 05:40

Már a '90-es években is voltak vagyonosodási vizsgálatok, de erről szinte csak az érintettek tudtak. Az elmúlt években viszont az ellenőrzések számának hirtelen növekedésének hatására az emberek már szinte félnek vásárolni egy drágább autót, vagy befizetni egy több százezres utazásra, ugyanis a felröppent hírek szerint az utazási irodák és az autókereskedők kötelesek jelenteni a nagy összegű készpénzes vásárlásokat. A tényekről az APEH adott felvilágosítást...

A vagyonosodási vizsgálatok idei kiemelt célpontjai a február közepén tartott sajtótájékoztatón kiderültek. Ugyan nincs konkrét kör meghatározva az ellenőrzésekre, de annyit lehet tudni, hogy azok, akik nagy összegű adókedvezményeket vesznek igénybe, nagyobb valószínűséggel számíthatnak ellenőrzésre.

Ezen túlmenően az adóhatóság a saját adatbázisában keresgél és kockázatkezeléssel szűri ki a lehetséges "áldozatokat". Új "vadászterületként" kerültek továbbá a tavalyi év során előtérbe azok, akiknek nincs rendezve a társadalombiztosítási jogviszonya. A vagyonosodási vizsgálatok leggyakoribb kiváltó okai közé tartozik a nagy összegű tagi kölcsön nyújtása és a minimálbér mellett jelentős értéket képviselő ingatlan vásárlása.

De ezzel még nem zárult be a sor, mivel az ellenőrzések két leggyakoribb indoka idén is minden valószínűség szerint az lesz, hogy valaki feljelenti az adóhatóságnál az illetőt, valamint azok is félhetnek, akinek az életszínvonala hangsúlyosan elüt a keresetének szintjétől.

A tapasztalatok szerint a feljelentéseket leggyakrabban volt feleségek, férjek, kirúgott alkalmazottak teszik, de veszélyforrást jelenthet egy kíváncsi szomszéd is, aki még ráadásul rosszindulatú is. Bár akinek tiszta a lelkiismerete, annak nem nagyon van miért aggódnia.

Sokan félnek... Van miért?

Ennek ellenére sokan félnek a nagyobb összegű vásárlásoktól a felröppent hírek miatt, miszerint az utazási irodák és az autókereskedők értesítik a hatóságot a nagy összegű készpénzes kifizetéseknél. A Pénzcentrum.hu kérdésére az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal munkatársa elmondta, hogy erről nincs szó. Százezerből legfeljebb 15 esetben fordul az adóhivatal a hazai utazási irodákhoz vagyonosodási vizsgálattal összefüggésben, az autókereskedőktől pedig eddig egyetlen esetben sem kértek adatot.

Az érintettek forgalmában ugyanakkor jelentős visszaesés tapasztalható, részben éppen a vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatos félelmek miatt. Az APEH megerősítette, hogy nem kell vagyonosodási vizsgálattól tartani pusztán azért, mert valaki nagy értékű autót, hajót vesz, esetleg befizet egy több százezer forintos útra. Sem az utazási irodák, sem a kereskedőcégek nem kötelezhetők ilyen jellegű adatközlésre.

Az adóhatóság kizárólag akkor kér adatokat a szóban forgó irodáktól és kereskedőktől, ha a vagyonosodási vizsgálat már elindult, és a bizonyításhoz szükséges a szóban forgó adatok beszerzése. A Pénzügyminisztérium is kiadott az utazási irodákkal kapcsolatban egy sajtóközleményt, amely alátámasztja ezt az állítást.

A PM szerint az utazási irodáknak nincs automatikus adatszolgáltatási kötelezettsége az adóhatóság számára. A hatályos jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az adóhatóság ún. készletező adatgyűjtést végezzen. Az APEH-nek nincs lehetősége arra, hogy az utazási irodáktól, utazásközvetítő vállalkozásoktól előzetesen, a későbbi vagyonosodási vizsgálatok céljára listát kérjen az utasokról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adóhivatalnak "mindössze" arra van lehetősége, hogy a már folyamatban lévő vagyonosodási vizsgálat esetén a vizsgált személlyel szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózóktól - így az utazási vállalkozásoktól is - adatokat, információkat kérjen. Az ilyen jellegű információkat a hazai és a külföldi cégektől egyaránt be lehet szerezni.

Vagyis a hivatal így nem csak a belföldön befizetett utakról kaphat tájékoztatást, hanem lehetősége van arra is, hogy a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján beszerezze az adatokat a külföldi befizetésekről is, és azokat hasznosítsa vagyonosodási vizsgálat során. Bár azt tudjuk, sok ország nem adja ki például a bankszámlákkal kapcsolatos adatainkat (Adómentes milliók: offshore számla egy hét alatt...).

A különböző pontgyűjtő akciók miatt is aggódtak a vásárlók egy ideig, mint a SuperShop kártyán gyűjtött pontok esetén is. Ez ugyanebbe a kategóriába tartozik, vagyis az adóhatóság nem kérhet előre adatokat, mindössze arra van lehetősége, hogy ha már elindult a vizsgálat, akkor bekérjen adatokat a vásárlásokkal kapcsolatban. Bár ha azt vizsgáljuk, hogy a kártya használatakor senki nem ellenőrzi, hogy valóban a használóé a kártya, akkor minden gond nélkül gyűjthetjük akár családilag a pontokat egy plasztikra. Ez pedig már nem ad valós képet, mivel nem csak egy ember használja.

Azért van, ami miatt aggódni kell?

A fentiekkel ellentétben viszont vannak olyan dolgok, amit igenis tudni akar az adóhatóság. A harminc millió forintnál nagyobb összegű építkezéseket ugyanis idén már jelenteni kell az APEH-nak. Ez is azt szolgálja, hogy a jogtalanul szerzett vagyonnal rendelkezőket vagyonosodási vizsgálat keretein belül kérdezzék meg, hogy miből is telik egy ilyen drága házra.

Tavaly a vizsgálatok 40 százalékára Közép-Magyarországon került sor. De azt még a revizorok is elismerik, hogy sokszor a "nagy halakat" nem tudják megfogni, mivel bevett szokás, hogy a pénzt offshore cégekbe menekítik. Bár az is igaz, hogy keveseknek van igazán komoly vagyona, így törvényszerű, hogy az átlagos jövedelemmel rendelkezők közül sokan belekerülnek a vizsgálatok szórásába.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem