Kelet-Európa milliárdosai: van magyar a listán?

Pénzcentrum
2007. november 8. 14:00

A leggazdagabb kelet-európai vállalkozók vagyonában bekövetkezett változások arról tanúskodnak, hogy az új technológiák megjelenése és főként a privatizáció során magántulajdonba került ipari vállalatok, pénzügyi intézmények és médiumok kiemelkedően jó befektetési lehetőséget kínáltak a "szemfüles" üzletemberek számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A régió leggazdagabb üzletembere meglepetésre nem ukrán és nem lengyel, Petr Kellnert 1033 milliárdos vagyona alapján, a világranglista 119-dik helyére sorolja a listát készítő Forbes. A 43 éves üzletember 1992-ben, a cseh állami vagyon privatizációjának hajnalán kezdte meg vállalatbirodalmának építését, egy milliárd dollárnyi hitelből vásárolva magának részesedést Csehország legnagyobb biztosítójában.

Kelet-Európa leggazdagabbjainak listáját azonban nem a csehek, hanem az ukránok és a lengyelek uralják. A leggazdagabb ukrán üzletember, 688 milliárd forintos vagyonával, a szén- és acéliparból meggazdagodó Riman Akhmetov, míg a lengyelek üzleti világban a 396 milliárd forintos vagyonnal rendelkező Michal Solowow számít a legtehetősebbnek.

Lengyelország és Ukrajna esetében is a fejlődés motorját a régióba érkező tőke jelenti: a Lengyelországba érkező működő tőke mértéke, csak a tavalyi évben elérte a 11 milliárd dollárt, és várhatóan idén sem lesz kisebb az ide érkező pénzösszeg. Lengyelország esetében a tőkeáramlás dinamikusan csökkenő munkanélküliséget hozott, a gazdasági növekedés pedig 9 éve nem volt akkora mint most.

Ugyanez elmondható Ukrajnára is, bár a politikai bizonytalanság és az általánosan elharapódzó korrupció jelentősen csökkentheti az ország attraktivitását. Jelentős pozitívumot jelenthet azonban, hogy Ukrajna most készül csatlakozni a WTO-hoz, amely újabb kapukat nyithat meg a kelet-európai ország kereskedelmében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legnagyobb vagyonnal rendelkező üzletemberek többsége a rendszerváltás előtt állami kézben lévő nehéz, illetve vegyipari vállalatok átvételéből szerezte vagyonát, de az elmúlt 15 évben hangsúlyos szerepet kapott a média és a pénzügyi szektor is.

A lengyel és ukrán vállalkozókon kívül csak egy szerb és egy román milliárdos fért fel a listára: Miroslav Miskovic és Ion Tiriac is pénzügyi területen szerzett vagyont magának. A Forbes számításai szerint a leggazdagabb magyar üzletemberek, tehát Csányi Sándor és Demján Sándor sem rendelkezik akkora vagyonnal, hogy felkerülhessenek a kelet-európai milliárdosok listájára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07