4 °C Budapest

Kelet-Európa milliárdosai: van magyar a listán?

Pénzcentrum
2007. november 8. 14:00

A leggazdagabb kelet-európai vállalkozók vagyonában bekövetkezett változások arról tanúskodnak, hogy az új technológiák megjelenése és főként a privatizáció során magántulajdonba került ipari vállalatok, pénzügyi intézmények és médiumok kiemelkedően jó befektetési lehetőséget kínáltak a "szemfüles" üzletemberek számára.

A régió leggazdagabb üzletembere meglepetésre nem ukrán és nem lengyel, Petr Kellnert 1033 milliárdos vagyona alapján, a világranglista 119-dik helyére sorolja a listát készítő Forbes. A 43 éves üzletember 1992-ben, a cseh állami vagyon privatizációjának hajnalán kezdte meg vállalatbirodalmának építését, egy milliárd dollárnyi hitelből vásárolva magának részesedést Csehország legnagyobb biztosítójában.

Kelet-Európa leggazdagabbjainak listáját azonban nem a csehek, hanem az ukránok és a lengyelek uralják. A leggazdagabb ukrán üzletember, 688 milliárd forintos vagyonával, a szén- és acéliparból meggazdagodó Riman Akhmetov, míg a lengyelek üzleti világban a 396 milliárd forintos vagyonnal rendelkező Michal Solowow számít a legtehetősebbnek.

Lengyelország és Ukrajna esetében is a fejlődés motorját a régióba érkező tőke jelenti: a Lengyelországba érkező működő tőke mértéke, csak a tavalyi évben elérte a 11 milliárd dollárt, és várhatóan idén sem lesz kisebb az ide érkező pénzösszeg. Lengyelország esetében a tőkeáramlás dinamikusan csökkenő munkanélküliséget hozott, a gazdasági növekedés pedig 9 éve nem volt akkora mint most.

Ugyanez elmondható Ukrajnára is, bár a politikai bizonytalanság és az általánosan elharapódzó korrupció jelentősen csökkentheti az ország attraktivitását. Jelentős pozitívumot jelenthet azonban, hogy Ukrajna most készül csatlakozni a WTO-hoz, amely újabb kapukat nyithat meg a kelet-európai ország kereskedelmében.

A legnagyobb vagyonnal rendelkező üzletemberek többsége a rendszerváltás előtt állami kézben lévő nehéz, illetve vegyipari vállalatok átvételéből szerezte vagyonát, de az elmúlt 15 évben hangsúlyos szerepet kapott a média és a pénzügyi szektor is.

A lengyel és ukrán vállalkozókon kívül csak egy szerb és egy román milliárdos fért fel a listára: Miroslav Miskovic és Ion Tiriac is pénzügyi területen szerzett vagyont magának. A Forbes számításai szerint a leggazdagabb magyar üzletemberek, tehát Csányi Sándor és Demján Sándor sem rendelkezik akkora vagyonnal, hogy felkerülhessenek a kelet-európai milliárdosok listájára.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?