19 °C Budapest

A leggazdagabb családok: övék a világ vagyonának harmada...

Pénzcentrum
2007. október 3. 15:00

Úgy tűnik, egyre több a nagyon gazdag család a világon. 2005-ről 2006-ra 14 százalékkal emelkedett a számuk, és a világ becsült vagyonának közel harmadát ők tartják a kezükben.

A Boston Consulting Csoport idén is elkészítette tanulmányát a leggazdagabb családokról. A 9,6 millió família az összes háztartás 0,7 százalékát teszi ki mindössze, ennek ellenére ők tartják irányításuk alatt a világ teljes vagyonának harmadát, 33 200 milliárd dollárt (5 866 440 milliárd forint).

Ezen családok több mint fele Amerikában és Kanadában, negyedük Európában, egy ötödük pedig az ázsiai és csendes-óceáni térségben él, valószínűleg nem túl rossz életszínvonalon.

A gazdagokon belül is egyre nagyobb a koncentrálódás, miszerint a leggazdagabb 0,1 százalék birtokolja a világ vagyonának 17,5 százalékát, összesen 17 500 milliárd dollárt (3 092 250 milliárd forint).

A kutatás azt a szempontot is vizsgálta, hogy a befektetések milyen hatással vannak a vagyongyarapodásra. Az értékpapírpiac évi 20 százalékos átlagos növekedése a legnagyobb mértékben Észak-Amerikában növelte a már egyébként sem szegény rétegek vagyonát.

2006-ban így nem csak a gazdag családok száma emelkedett meg, hanem a világvagyon is folyamatosan gyarapodott, az előző évhez képest összesen 7,5 százalékos növekedést produkált, nagyrészt a befektetéseknek köszönhetően.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eredetileg a tanulmány elkészítésének célja nem az ámítás, hanem a figyelemfelhívás volt, hogy oda kellene végre figyelni a gazdagok és szegények közötti távolság szélesedésére. Az idén hetedszerre elkészült kutatás megmutatta, hogy a szegényebb, 100 ezer dollár (17 670 ezer forint) alatti jövedelmű háztartások által birtokolt eszközök értéke 2001-ről 2006-ra jelentősen lecsökkent.

Közben ugyanezen időszak alatt a 100 ezer dollár feletti jövedelemmel rendelkezők eszközeinek értéke megkétszereződött, aminek köszönhetően egyre nagyobb mértékben szélesedik a szakadék a gazdagok és szegények jövedelmi helyzete, és életszínvonala között.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?