Hihetetlen vagyon ingatlanokból - mi a titkuk?

Pénzcentrum
2007. október 29. 10:10

Az elmúlt évtizedben tapasztalható ingatlanboom alatt hatalmas vagyont halmoztak fel a jó szimattal és rendkívüli időérzékkel rendelkező befektetők Nagy-Britanniában. Az Estate Gazette 500-as ranglistája szerint a leggazdagabb befektetők összesített vagyona eléri a 117 milliárd fontot, vagyis 42 ezer milliárd forintot.

Az 500 legnagyobb brit befektető ingatlanvagyonának értékéből kétszer kifizethetnénk a magyar államadósságot, úgy hogy még bőven maradna forrás egyéb célokra. A 42 ezer milliárd forint elég lenne arra is, hogy Magyarország teljes lakosságának öt éven keresztül minden hónapban a minimálbér érétkével megegyező összeget juttassanak.

A britek leggazdagabb ingatlanbefektetője Westminster hercege lett, a 7 milliárd fontra (2500 milliárd forintra) rúgó ingatlanvagyonban több londoni, mayfairi és belgráviai, illetve cheshire-i, lancashire-i és skóciai ingatlan is megtalálható.

Westminster hercegét az ingatlanbirodalmukat tisztán saját erejükből felépítő David és Simon Reuben követi. 3,5 milliárd fontos vagyonuk főként nyugdíjas otthonokban és versenypályákban fekszik. A ranglista harmadik helyét pedig az ír vállalkozó Sen Quinn vitte el, aki a lista első két helyezettjével szemben inkább a hoteleket, szórakoztató egységeket és szélerőmű-farmokat preferálta befektetései során.

A legöregebb ingatlanmilliomos ugyancsak ír: John Byrne 87 millió font (31 milliárd forint) értékben tudhat magáénak ingatlanokat. A legfiatalabb vállalkozó pedig Simon Morris, aki mindössze 30 éves és máris egy 70 millió fontos (25,1 milliárd forintos) portfolió irányítója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A ranglistát készítő magazin főszerkesztője úgy vélte, hogy az ingatlanpiac mindig is lehetőséget adott hatalmas vagyon felhalmozására, ám a mostani helyzet kialakulásában jelentős szerepet játszott az elmúlt években tapasztalható boom. A nemzetközi piacokon a nyári hónapokban végigsöpört hitelválság a brit piacot is lelassította, amely komoly átrendeződést hozhat a leggazdagabbak listáján is.

2007-ben az 500 leggazdagabb befektető vagyonának átlaga elérte a 230 millió fontot (82 milliárd forintot), ez 15 százalékos növekedést jelent a tavalyi évi eredményekhez képest.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07