0 °C Budapest

Szigorúbb feltételek a közigazgatásban

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 09:30

A törvénymódosítás értelmében az egyes tárcák, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőit, valamint a kormányhivatal irányítóit szeptember elsejétől már csupán pályázat útján lehet kinevezni - adja hírül a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az állásokra pályázók anyagát, az önéletrajzokat és motivációs leveleket elektronikusan tárolják majd a Kormányzati Személyügyért Felelős Államtitkárság, a nyilvántartásban az összes jogviszonyban álló köztisztviselő anyaga elérhető lesz.

A köztisztviselői törvény egy másik vonatkozásban is módosul, így például a főosztályvezetők eddigi határozatlan idejű megbízása határozott idejűvé változik. Hat évre kellett megváltoztatni augusztus közepéig a megbízatást, vagy pedig pályázatot kellett kiírni a pozíció betöltésére.

Ezáltal vélik megvalósulni a kormányzati ciklusokon átívelő kinevezést, hiszen egy új kormány megalakulásakor indokolni kell a kinevezés visszavonását, amely lehet átszervezés, létszámcsökkentés, a feladatkör megszűnése, illetve probléma a vezető magatartásával, sőt, a nem hatékony munkavégzés.

Amennyiben bíróságra kerül a felmentés ügye, a munkaadónak kell majd bizonyítania, hogy miért került erre sor. Abban az esetben is megszüntethető a kinevezés, amennyiben átszervezés következtében ugyan a munkakör nem válik feleslegessé, de a köztisztviselő nem járul hozzá a munkavégzés helyének módosulásához.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ilyen esetekben egyébként a dolgozó írásban kérhet tájékoztatást a munkaadótól a köztisztviselő számára elérhető, a képzettségének és besorolásának megfelelő másik betöltetlen munkakörről.

Az újonnan belépőket a próbaidőre vonatkozó szabályok módosulása érintheti, ugyanis a leendő köztisztviselőnek legalább három, de legfeljebb hat hónapig kell "próbaidősnek" lennie.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06