3 °C Budapest

Gáz van: vizsgálódik az APEH a támogatások körül

Pénzcentrum
2007. május 11. 11:00

Nehéz volt az évkezdet az APEH-nek: az illetékhivatalokban lévő rendszer nem volt integrálható a hatóság rendszerébe. A speciális területekre nem volt elég ember. Az új feladatok miatt kevesebb ellenőr jut az áfavizsgálatokra, de többen nézik az egyéni vállalkozókat, és a napokban indul a gázár-támogatási adatok ellenőrzése - mondta el Szikora János, az APEH elnöke, a Népszabadságnak adott interjújában.

Az illetékhivatalok év eleji integrációjában az okozta a fennakadást, hogy az informatikai rendszereik megyénként eltérőek, ráadásul meglehetősen elavultak. A mai világban már alig alkalmazott programozási nyelveket használnak, így eleve nehéz konvertálni az adatokat. Az APEH az adóazonosító, illetve adószám alapján vezeti a nyilvántartást, ami az illetékhivatalokban nem volt kötelező. A folyamatban lévő mintegy egymillió illetékügyben újra azonosítani kellett az alanyokat az adószámok szerint. Az új informatikai rendszer ősszel indulhat el.

A központosított ellenőrzések esetében ügycsoportokról van szó - mondta el az elnök. Ezekhez több vizsgálat is tartozik - minthogy egy-egy ügyben több cég több vonatkozásban is érintett lehet. Most 13 ügycsoport van előkészítés alatt, húsznál pedig elkezdődtek az ellenőrzések. Mindez 251 vizsgálatot jelent, van olyan ügycsoport, ahol húsz vizsgálatot kell elvégezni. Eddig ilyen nem volt. Óriási dolog, hogy egyszerre tudunk az egy ügyhöz tartozó vizsgálatokkal foglalkozni.

Szikora szerint nem volt könnyű feladat az elektronikus bevallás kiterjesztése sem. A rendszerben több mint 730 ezer regisztrált adózó van. Becslésünk szerint 830 ezer vállalkozónak kellene elektronikus bevallást adnia, vagyis 98-99 ezren lehetnek azok, akiknek kellett volna regisztrálniuk, de nem tették. Ám ez nem egészen biztos, mivel csak annak kell bevallást adnia és regisztrálnia, akinek alkalmazottja van, vagy más módon kifizetőnek számít. S lehet, hogy a 830 ezerből van olyan, akinek tavaly volt alkalmazottja, akár az idén is lesz, de az év eleje óta még nem volt.

Az idén még nem bírságolnak az elmaradásért. Tavaly a nagyobb cégek közül 1578 esetben szabtak ki átlagosan 300 ezer forint bírságot. A teljes vállalkozói körben azonban nem tudják mindenkinél, hogy az adott időszakban kifizető-e, munkáltató-e. De eddig türelmes is volt a hatóság. Most fontolgatják, hogy elkezdjük a 98 ezres körben az ellenőrzést, és itt már szankcionálnak is, ha kell. Bevallás elmulasztása miatt viszont már ebben az évben is bírságoltak, 6200 esetben összesen 611 millió forint volt a bírság az első három hónapban. Ezzel együtt működik a rendszer, elenyésző a hibák aránya: a mostanáig beérkezett 1,25 millió havi járulékbevallásból mindössze 36 ezer hibás.

A vagyonosodási vizsgálatok kapcsán arra készül az APEH, hogy ha nem is az ideihez hasonló terjedelemben, de a korábbinál nagyobb intenzitással folytatják ezeket a vizsgálatokat, de ehhez értékelni kell az egész év tapasztalatait. Az államkincstár most adja át a gyanúsnak vélt adatokat, amelyeket az APEH összevet az szja-bevallási adatokkal. Ezt a havi adó- és járulékbevallások és az szja-bevallások alapján a napokban elkezdjük. - mondta Szikora.
De a vagyonosodási vizsgálatoknál is nézzük a támogatási adatokat. Közérdekű bejelentés alapján is elég feltűnő esetek akadnak, például van olyan menő fogorvos vagy ismert művész, aki kért támogatást, holott jövedelmi helyzete ezt valószínűleg nem indokolná.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?