Gáz van: vizsgálódik az APEH a támogatások körül

Pénzcentrum
2007. május 11. 11:00

Nehéz volt az évkezdet az APEH-nek: az illetékhivatalokban lévő rendszer nem volt integrálható a hatóság rendszerébe. A speciális területekre nem volt elég ember. Az új feladatok miatt kevesebb ellenőr jut az áfavizsgálatokra, de többen nézik az egyéni vállalkozókat, és a napokban indul a gázár-támogatási adatok ellenőrzése - mondta el Szikora János, az APEH elnöke, a Népszabadságnak adott interjújában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az illetékhivatalok év eleji integrációjában az okozta a fennakadást, hogy az informatikai rendszereik megyénként eltérőek, ráadásul meglehetősen elavultak. A mai világban már alig alkalmazott programozási nyelveket használnak, így eleve nehéz konvertálni az adatokat. Az APEH az adóazonosító, illetve adószám alapján vezeti a nyilvántartást, ami az illetékhivatalokban nem volt kötelező. A folyamatban lévő mintegy egymillió illetékügyben újra azonosítani kellett az alanyokat az adószámok szerint. Az új informatikai rendszer ősszel indulhat el.

A központosított ellenőrzések esetében ügycsoportokról van szó - mondta el az elnök. Ezekhez több vizsgálat is tartozik - minthogy egy-egy ügyben több cég több vonatkozásban is érintett lehet. Most 13 ügycsoport van előkészítés alatt, húsznál pedig elkezdődtek az ellenőrzések. Mindez 251 vizsgálatot jelent, van olyan ügycsoport, ahol húsz vizsgálatot kell elvégezni. Eddig ilyen nem volt. Óriási dolog, hogy egyszerre tudunk az egy ügyhöz tartozó vizsgálatokkal foglalkozni.

Szikora szerint nem volt könnyű feladat az elektronikus bevallás kiterjesztése sem. A rendszerben több mint 730 ezer regisztrált adózó van. Becslésünk szerint 830 ezer vállalkozónak kellene elektronikus bevallást adnia, vagyis 98-99 ezren lehetnek azok, akiknek kellett volna regisztrálniuk, de nem tették. Ám ez nem egészen biztos, mivel csak annak kell bevallást adnia és regisztrálnia, akinek alkalmazottja van, vagy más módon kifizetőnek számít. S lehet, hogy a 830 ezerből van olyan, akinek tavaly volt alkalmazottja, akár az idén is lesz, de az év eleje óta még nem volt.

Az idén még nem bírságolnak az elmaradásért. Tavaly a nagyobb cégek közül 1578 esetben szabtak ki átlagosan 300 ezer forint bírságot. A teljes vállalkozói körben azonban nem tudják mindenkinél, hogy az adott időszakban kifizető-e, munkáltató-e. De eddig türelmes is volt a hatóság. Most fontolgatják, hogy elkezdjük a 98 ezres körben az ellenőrzést, és itt már szankcionálnak is, ha kell. Bevallás elmulasztása miatt viszont már ebben az évben is bírságoltak, 6200 esetben összesen 611 millió forint volt a bírság az első három hónapban. Ezzel együtt működik a rendszer, elenyésző a hibák aránya: a mostanáig beérkezett 1,25 millió havi járulékbevallásból mindössze 36 ezer hibás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vagyonosodási vizsgálatok kapcsán arra készül az APEH, hogy ha nem is az ideihez hasonló terjedelemben, de a korábbinál nagyobb intenzitással folytatják ezeket a vizsgálatokat, de ehhez értékelni kell az egész év tapasztalatait. Az államkincstár most adja át a gyanúsnak vélt adatokat, amelyeket az APEH összevet az szja-bevallási adatokkal. Ezt a havi adó- és járulékbevallások és az szja-bevallások alapján a napokban elkezdjük. - mondta Szikora.
De a vagyonosodási vizsgálatoknál is nézzük a támogatási adatokat. Közérdekű bejelentés alapján is elég feltűnő esetek akadnak, például van olyan menő fogorvos vagy ismert művész, aki kért támogatást, holott jövedelmi helyzete ezt valószínűleg nem indokolná.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?