4 °C Budapest

Betegre keresheted magad Dubaiban? Tegyük tisztába a dolgokat!

Pénzcentrum
2007. május 7. 05:40

A közelmúltban megjelent, dubai munkavállalással foglalkozó írásunkra szerencsére rengeteg olvasónk reagált, akik között akadtak olyanok is, akik jelenleg kint dolgoznak az itthon álomvilágként emlegetett országban. Segítségükkel újabb összeállításunkban igyekszünk megvilágítani, hogy az itthonról beszerezhető szűrt információk néhány esetben csalókák lehetnek. Mindent összevetve a kint élők tapasztalatai segítségével reálisabb képet alkothatunk a dubai dolgos hétköznapokról, érdemes azonban kiindulási alapként elolvasni a korábbi, részletesebb írást, az alábbiakban ugyanis csak azokra a sarkalatos pontokra térünk ki, melyekkel kapcsolatban plusz információt kaptunk.


Havi 2 milliós fizetés adómentesen? - Ne csak álmodj róla!

Nincs ingyenélés, csak ajándék családi ház... de nem nekünk!

Kezdjük is rögtön a kereskedelmi tévék által többször hangoztatott "ingyenélés" kérdésével, nem egyszer szembesülhettünk ugyanis a képernyőn keresztül azzal, hogy minden egyes dubai állampolgár alanyi jogon havi 3000 dollárt kap az államtól. (Gyakorlatilag ezért is akar számos külföldi állampolgárságot, melynek megszerzése maga a lehetetlen küldetés, amint arra korábban rávilágítottunk.) A helyi lakosok elmondása szerint volt ugyan olyan időszak, amikor voltak támogatások, manapság viszont csak a rászorulókat támogatják.

Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy a helyiek kamatmentes kölcsönt kaphatnak autó- vagy lakásvásárlásra, de még a személyi kölcsön is ingyen van. Ezen túlmenően a helyi-helyi házasság esetén az állam ajándék családi házat biztosít a családnak, melyet még egy kisebb készpénz segítséggel is megfejelnek. A dubai állampolgárok számára az orvosi ellátás is teljesen ingyenes.

Mivel azonban állampolgárságot úgysem kapunk, térjünk át a munkavállalással kapcsolatos kérdésekre az irigykedés helyett.

Vízum, egészségügy, érdekességek...

Érdemes tudni, hogy a dubai munkavállaláshoz csak akkor kell rendelkezni minden családtag születési anyakönyvi kivonatával, ha például egy egyedülálló anya szeretne belépni vele nem azonos vezetéknevű gyerekével. A korábban említettek mellett fontos információ lehet, hogy az egyedülálló, terhesen érkező nőket azonnal visszafordítják és megtagadják tőlük a belépést.

Az orvosi vizsgálat a munkavállalói vízum megszerzéséhez szükséges. Ezt a hatóságok az erre kijelölt klinikán végzik, hiszen az eredmény arabul készül el, és ezt kapja meg a bevándorlási hivatal illetékes osztálya. A rezidens vízum csak ezt követően kerül beragasztásra az útlevélbe.

A vízum kérdése meglehetősen bonyolult, hiszen a szabályozás elég gyakran változik. A magyaroknak mindenképpen vízumot kell szerezniük, melynek az ára igencsak borsos lehet. Alapigazság, hogy a légitársaságok ugyan intéznek nekünk vízumot, az olcsóbb jegy esetén azonban többet kell ezért fizetnünk. (Fejenként 45 ezer forint feletti sarcba is belefuthatunk...)

A korábban említett egészségügyi kártyáról tudni kell, hogy ezek között vannak különbségek aszerint, hogy milyen betegellátást fedez a biztosítónk. A betegbiztosítást a munkáltató fedezi, de egyetlen csomagban sincs benne a fogászati ellátás fedezete, melynek kint csillagászati ára van.

Még mindig jellemző, hogy a munkáltató magánál tartja a külföldi munkavállaló útlevelét, melyet régebben a vízumot kiállító hatóság tartott megőrzés alatt és cserébe kapta a vendégmunkás a munkavállalói kártyát. Mára ez a gyakorlat annyiban változott meg, hogy a hatóság kiadja az útlevelet és a kártyát is, a munkáltató pedig eldönti, hogy melyiket tartja magánál.

Mennyit lehet keresni? A kintiek szerint...

Keserű tapasztalatokat osztottak meg velünk a kint élő magyarok, szerintük ugyanis az igazán zsíros állásokat az esetek többségében a britek, az amerikaiak, a dél-afrikaiak és a németek töltik be, így az előző összeállításunkban szereplő összegeket csak ezek a felsővezetői beosztásban dolgozók tehetik zsebre.

Viszonyításképpen érdemes néhány konkrét esetet bemutatni: egy multinacionális szállítmányozási cégnél középvezetőként dolgozó fiatal brit 16-18 ezer AED-t keres havonta, valamint az esetek 10-20%-ában céges autót is kap. Ebben a pozícióban egy megfelelő tapasztalattal rendelkező, több éve kint élő magyar 12-14 ezer AED-t kereshet, míg egy indiai nagyságrendileg 10 ezer AED-ért vállalja el ugyanazt a munkát. (1 dollár = 3,6727 AED)

Az építőipar kecsegtető területe felé csak azok a diplomások kacsingassanak, akik ismerik az angol szabványokat és van külföldi tapasztalatuk. A legjobb, ha a jelentkező dolgozott már Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, vagy bármelyik olyan országban, ahol a dubaihoz hasonló toronyházakat építenek. Így lehet heti 6 nap, napi 10-12 óra munkával 20-25 ezer AED-t keresni projektmenedzserként.

Az orvosok esetében alapvető, hogy abszolút naprakésznek kell lenni a legújabb technikák terén és a magyar diplomát természetesen nem fogadják el. A nemzetközi vizsga alapfeltétel, ha komoly munkát szeretne végezni a jelentkező.

A diploma nélküli mezőnyben a szállodákban középvezetői szint alatt 6000 AED-nél nem nagyon lehet többet keresni, ráadásul a szállás sem jár automatikusan. Általánosságban igaz, hogy a képzettséget nem nagyon igénylő munkákat az indiaiak jóval alacsonyabb bérért elvállalják, így ebben a szegmensben nem túl nagy a perspektíva. Egy szállítmányozási ügyintéző legfeljebb 4000 AED-t keres havonta, diploma nélkül így nem biztos, hogy Dubai a legjobb választás.

A diplomás-nem diplomás kérdésnél ki kell emelni, hogy a magyar diplomákat nem ismerik el Dubaiban, úgyhogy jó állást szinte csak úgy kaphatunk, ha egy hazai multinál dolgozunk és sikerül ugyanahhoz a céghez egy jobb pozícióba kimenni.

A költségek: mennyiből élnek meg a kinti magyarok?

Egy egyszobás albérletre minimum 4 ezer AED-t kell számolni, ahogy ezt korábban írtuk, azt azonban érdemes tudni, hogy rendkívül nehéz albérletet találni, az elérhető árú és jó állapotban lévők ugyanis azonnal bérlőre találnak. Meglehetősen gyakori, hogy egy-egy jobb lakásra licitálnak az érdeklődők, a díjat pedig előre egy összegben kell kifizetni, a havi fizetési lehetőség ugyanis elég ritka. Ha találunk is ilyet, akkor annak jóval magasabb az ára...

A bérleti díj mellett kb. havi 1000 AED-t kell az étkezésre számolni (egyedülálló munkavállaló esetén), míg a közüzemi számlák végösszege 500 AED-t tehet ki. Egy régebbi használt családi autó vagy egy új kisebb esetén havi 1300 AED-be kerül nagyságrendileg a közlekedés, így összességében kb. 6800 AED-ből lehet kijönni egy hónapban.

A fenti szám láttán egyértelmű, hogy diploma nélküli munkavállalóként gyakorlatilag nem nagyon tudjuk fedezni ezeket a költségeket fizetésünkből.

Mielőtt belelovalljuk magunkat a munkakeresésbe, a kint élő magyarok arra hívják fel a figyelmet, hogy egyszer mindenképpen ki kell utaznunk úgy is, hogy a munkáltatók nem fedezik a költségeket. A megfelelő állás megtalálása itthonról nehézkes lehet közvetítőkön keresztül, ha pedig kint élve próbálkozunk, akkor rengeteg pénzt emészthet fel a hosszas keresgélés.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?