20 °C Budapest

Fejenként 200 ezer- Ennyibe kerül egy hiba az APEH szerint

Pénzcentrum
2007. április 17. 09:30

Hozzávetőleg öt és fél ezer magánszemély foglalkoztatójának van izgulnivalója annak kapcsán, hogy - alaki szempontból - mindent rendben talál-e az APEH az adott személy adóhatósági adómegállapításra (adam) vonatkozó nyilatkozatában - írja a Világgazdaság.

Egy tavaly év végi törvénymódosítás kötelezi arra a munkahelyet, hogy az elektronikus űrlapon történő elküldés előtt ellenőrizze és szükség esetén javítsa az adatokat, ám ha a nyilatkozat a munkáltatónak felróható okból mégis hibás vagy hiányos marad, úgy mulasztási bírságot szabnak ki a cégre. A hiba meglehetősen sokba kerülhet: akár annyiszor 200 ezer forint büntetést róhat ki az adóhivatal, ahány magánszemély esetében történt mulasztás.

További közel kilencezer magánszemély jelezte az APEH-nek, hogy a szervezettel kívánják elkészíttetni a 2006. évi személyi jövedelemadó-bevallásukat. Összességében tehát 14 ezer körül alakulhat az adamosok száma az idén, ez ugyan közel másfélszerese az elmúlt két év adatának, mégis jól mutatja az adóhatósági adómegállapítás iránti csekély érdeklődést.

Arra vonatkozóan egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok, hogy az adóbevallás másik két formájával - a munkáltatói adómegállapítással és az önadózással - összesen hányan teljesítik a kötelezettségüket. Előbbi esetében június 11-ig kell - elektronikus úton - az APEH-nek eljuttatni az adóbevallást, míg annak, aki saját maga készíti el a nyomtatványt, május 21-e a határidő. A tapasztalatokból arra lehet számítani, hogy a munkáltatói adóbevallást mintegy kétmillió személy választja, az önadózók száma pedig 2,4 millió körül alakulhat. Utóbbiak közül jó néhányan már túl vannak ezen, ezt jelzi az is, hogy az APEH eddig 25,5 milliárd forintnyi visszajáró adót utalt vissza.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?