16 °C Budapest

Fejenként 200 ezer- Ennyibe kerül egy hiba az APEH szerint

Pénzcentrum
2007. április 17. 09:30

Hozzávetőleg öt és fél ezer magánszemély foglalkoztatójának van izgulnivalója annak kapcsán, hogy - alaki szempontból - mindent rendben talál-e az APEH az adott személy adóhatósági adómegállapításra (adam) vonatkozó nyilatkozatában - írja a Világgazdaság.

Egy tavaly év végi törvénymódosítás kötelezi arra a munkahelyet, hogy az elektronikus űrlapon történő elküldés előtt ellenőrizze és szükség esetén javítsa az adatokat, ám ha a nyilatkozat a munkáltatónak felróható okból mégis hibás vagy hiányos marad, úgy mulasztási bírságot szabnak ki a cégre. A hiba meglehetősen sokba kerülhet: akár annyiszor 200 ezer forint büntetést róhat ki az adóhivatal, ahány magánszemély esetében történt mulasztás.

További közel kilencezer magánszemély jelezte az APEH-nek, hogy a szervezettel kívánják elkészíttetni a 2006. évi személyi jövedelemadó-bevallásukat. Összességében tehát 14 ezer körül alakulhat az adamosok száma az idén, ez ugyan közel másfélszerese az elmúlt két év adatának, mégis jól mutatja az adóhatósági adómegállapítás iránti csekély érdeklődést.

Arra vonatkozóan egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok, hogy az adóbevallás másik két formájával - a munkáltatói adómegállapítással és az önadózással - összesen hányan teljesítik a kötelezettségüket. Előbbi esetében június 11-ig kell - elektronikus úton - az APEH-nek eljuttatni az adóbevallást, míg annak, aki saját maga készíti el a nyomtatványt, május 21-e a határidő. A tapasztalatokból arra lehet számítani, hogy a munkáltatói adóbevallást mintegy kétmillió személy választja, az önadózók száma pedig 2,4 millió körül alakulhat. Utóbbiak közül jó néhányan már túl vannak ezen, ezt jelzi az is, hogy az APEH eddig 25,5 milliárd forintnyi visszajáró adót utalt vissza.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?