18 °C Budapest

A magyar adórendszer 80 forintja - "Nem szabad hitegetni az embereket!" (2.)

Pénzcentrum
2007. április 17. 15:04

Magyarországon ma 100 forint munkavállalónak járó kifizetés a munkáltatónak 145 forintjába kerül, miközben a munkavállaló a 100 forintból a közterhek befizetése után 65 forintot vihet haza (nettó bér), amiből az általános forgalmi adóval növelt termékeket és szolgáltatásokat tudja megvenni - hívta fel a figyelmet a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) mai konferenciáján Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatója. Az APEH volt elnöke szerint a 145 és a 65 forint közötti 80 forint nagysága jól rávilágít arra, hogy a közpénzek felhasználása körül komoly hatékonysági problémák vannak. Pitti arra tett javaslatot, hogy érvényesíteni kell a fogyasztási- és vagyonarányos közteherviselést, miközben az élőmunkterhek érzékelhető csökkentése szükséges. Hasonló irányú változtatásokra a kormányzat részéről is hallhatók elképzelések, de ezek egyelőre még kidolgozatlanok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egyetemi kutató arra tett javaslatot, hogy a munkáltatói tb-járulék kulcsát (érzékelhető nagyságrenddel, pl. min. 5%-ponttal) csökkenteni kellene. Ennek költségvetési hatását egyrészt a munkavállalói járulékok növelésével, másrészt a munkáltatók felé az egy csomagba rendezett "zöldadókkal" lehetne ellensúlyozni. Mindehhez széleskörű társadalmi egyeztetés lenne szükséges - ismerte el Pitti.

Cikkünk korábbi verziójához képest pontosítottuk Pitti Zoltán gondolatait az adórendszer belső szerkezeti átalakításáról.

Ne hitegessük az embereket!

Az APEH volt első embere leszögezte: "a mai adórendszer megszűnt rendszernek lenni" és hangsúlyozta: "láttatni kell, hogy mire fordítódik a (köz)pénz". Véleménye szerint bár halaszthatatlan az adórendszer modernizációja, de a változtatásokat komplexen, a nemzetközi trendek figyelembe vételével kell megtenni. Úgy látja, hogy "nem szabad hitegetni az embereket jelentős adócsökkentéssel", mert "aki adót akar csökkenteni, az ki nem mondottan a közszolgáltatások csökkentését is akarja". Hozzátette: "nem az adók magasak, hanem a jövedelemtermelő-képesség alacsony, amely mellett ez az adóterhelés szükséges".

Pitti a nemzetközi trendek között felhívta a figyelmet az angol és a brit társasági adócsökkentési tervekre, de figyelmeztetett, hogy a gazdaságok versenyképessége szempontjából az adórendszer csak egy elem. Egy másik fontos elem a rejtett gazdaság kérdése, amely Magyarországon arra hivatkozva nem vesz részt a közteherviselésben, hogy így tudja fenntartani versenyképességét. Pitti szerint ez az érvrendszer igencsak elgondolkodtató.

Komoly gondok a vállalati szférában

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A magyar adórendszer, illetve a vállalati mentalitás kapcsolatát jól jellemzi pl. az a magyar tény, hogy "nincs annyi vállalati beruházás, mint amennyit a költségek között amortizációként elszámolnak" - hívta fel a figyelmet Pitti. Ehhez szorosan kapcsolódik az a tény is, hogy mintegy 1.2 millió regisztrált vállalkozás van hazánkban, de ebből az APEH felé 640 ezer "látható". Elgondolkodtató az APEH volt elnöke szerint az is, hogy a 320 ezer működő társaságból alig 500 végez érdemi kutatás-fejlesztési tevékenységet, holott jelentős az adórendszerbeli ösztönzés.

Pitti úgy látja, hogy a forráshiányos vállalatok nagy száma ellenére a nemzetközi trendeket messze meghaladóan alkalmazzuk a zárt társasági formát (ami nem igazán teszi lehetővé pótlólagos tőke bevonását a tulajdonosok felől). Mindez oda vezetett, hogy a magyar tulajdonú vállalatok 265 milliárd forint társasági adót fizettek 2005-ben, ami mellett 626 milliárd forintnyi kamatot és 116 milliárd forintnyi kezelési költséget "róttak le" a hitelintézeteknek.

A konferenciáról beszámoló további cikkeink:

2007.04.17 11:06
Hatalmasak a problémák, mi lehet a gyógyír? Akar László a közpénzügyi reformról

2007.04.17 13:49
Fogyasszon kevesebbet a lakosság! - Egy a megszokottól gyökeresen eltérő álláspont

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00