3 °C Budapest

A magyar adórendszer 80 forintja - "Nem szabad hitegetni az embereket!" (2.)

Pénzcentrum
2007. április 17. 15:04

Magyarországon ma 100 forint munkavállalónak járó kifizetés a munkáltatónak 145 forintjába kerül, miközben a munkavállaló a 100 forintból a közterhek befizetése után 65 forintot vihet haza (nettó bér), amiből az általános forgalmi adóval növelt termékeket és szolgáltatásokat tudja megvenni - hívta fel a figyelmet a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) mai konferenciáján Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatója. Az APEH volt elnöke szerint a 145 és a 65 forint közötti 80 forint nagysága jól rávilágít arra, hogy a közpénzek felhasználása körül komoly hatékonysági problémák vannak. Pitti arra tett javaslatot, hogy érvényesíteni kell a fogyasztási- és vagyonarányos közteherviselést, miközben az élőmunkterhek érzékelhető csökkentése szükséges. Hasonló irányú változtatásokra a kormányzat részéről is hallhatók elképzelések, de ezek egyelőre még kidolgozatlanok.

Az egyetemi kutató arra tett javaslatot, hogy a munkáltatói tb-járulék kulcsát (érzékelhető nagyságrenddel, pl. min. 5%-ponttal) csökkenteni kellene. Ennek költségvetési hatását egyrészt a munkavállalói járulékok növelésével, másrészt a munkáltatók felé az egy csomagba rendezett "zöldadókkal" lehetne ellensúlyozni. Mindehhez széleskörű társadalmi egyeztetés lenne szükséges - ismerte el Pitti.

Cikkünk korábbi verziójához képest pontosítottuk Pitti Zoltán gondolatait az adórendszer belső szerkezeti átalakításáról.

Ne hitegessük az embereket!

Az APEH volt első embere leszögezte: "a mai adórendszer megszűnt rendszernek lenni" és hangsúlyozta: "láttatni kell, hogy mire fordítódik a (köz)pénz". Véleménye szerint bár halaszthatatlan az adórendszer modernizációja, de a változtatásokat komplexen, a nemzetközi trendek figyelembe vételével kell megtenni. Úgy látja, hogy "nem szabad hitegetni az embereket jelentős adócsökkentéssel", mert "aki adót akar csökkenteni, az ki nem mondottan a közszolgáltatások csökkentését is akarja". Hozzátette: "nem az adók magasak, hanem a jövedelemtermelő-képesség alacsony, amely mellett ez az adóterhelés szükséges".

Pitti a nemzetközi trendek között felhívta a figyelmet az angol és a brit társasági adócsökkentési tervekre, de figyelmeztetett, hogy a gazdaságok versenyképessége szempontjából az adórendszer csak egy elem. Egy másik fontos elem a rejtett gazdaság kérdése, amely Magyarországon arra hivatkozva nem vesz részt a közteherviselésben, hogy így tudja fenntartani versenyképességét. Pitti szerint ez az érvrendszer igencsak elgondolkodtató.

Komoly gondok a vállalati szférában

A magyar adórendszer, illetve a vállalati mentalitás kapcsolatát jól jellemzi pl. az a magyar tény, hogy "nincs annyi vállalati beruházás, mint amennyit a költségek között amortizációként elszámolnak" - hívta fel a figyelmet Pitti. Ehhez szorosan kapcsolódik az a tény is, hogy mintegy 1.2 millió regisztrált vállalkozás van hazánkban, de ebből az APEH felé 640 ezer "látható". Elgondolkodtató az APEH volt elnöke szerint az is, hogy a 320 ezer működő társaságból alig 500 végez érdemi kutatás-fejlesztési tevékenységet, holott jelentős az adórendszerbeli ösztönzés.

Pitti úgy látja, hogy a forráshiányos vállalatok nagy száma ellenére a nemzetközi trendeket messze meghaladóan alkalmazzuk a zárt társasági formát (ami nem igazán teszi lehetővé pótlólagos tőke bevonását a tulajdonosok felől). Mindez oda vezetett, hogy a magyar tulajdonú vállalatok 265 milliárd forint társasági adót fizettek 2005-ben, ami mellett 626 milliárd forintnyi kamatot és 116 milliárd forintnyi kezelési költséget "róttak le" a hitelintézeteknek.

A konferenciáról beszámoló további cikkeink:

2007.04.17 11:06
Hatalmasak a problémák, mi lehet a gyógyír? Akar László a közpénzügyi reformról

2007.04.17 13:49
Fogyasszon kevesebbet a lakosság! - Egy a megszokottól gyökeresen eltérő álláspont

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?