2 °C Budapest

Stresszes a munka: kik járnak élen?

Pénzcentrum
2007. április 11. 10:25

Az Európai Unió munkavállalóinak jelentős hányada úgy látja, hogy állásának komoly árnyoldala is van: a válaszadók 41 százaléka szerint munkája túl megerőltető és idegőrlő, 21 százalékuk érzi úgy, hogy veszélyes és egészségtelen körülmények között dolgozik, 14 százalék pedig úgy véli, hogy munkája akadályozza a szakmai, családi és magánélet egyensúlyának fenntartását - állapítja meg a TNS legfrissebb Eurobarometer tanulmánya. Tíz magyar válaszadóból négy (41 százalék) szintén stresszesnek és megerőltetőnek találta munkáját, mely arány azonos az Uniós átlaggal.

A 27 tagállamban mintegy 26 800 embert megszólító kutatás másik következtetése, hogy a munkahelyi stressz problémája a menedzsereket (45 százalék) és a magánvállalkozókat (44 százalék) többnyire más csoportoknál gyakrabban érinti, míg a fizikai munkát végzők esetében a veszélyes és egészségtelen körülmények között végzett munka aránya számottevően magasabb (29 százalék). A magánvállalkozók, illetve a legalább 55 éves dolgozók gyakrabban (74-74 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy szakmai, családi és magánéletüket egyensúlyban tudják tartani. Ebben a kérdésben a nők elégedettebbeknek tűnnek a férfiaknál (71, illetve 67 százalék). Azok, akik legfeljebb 15 éves korukig tanultak nappali tagozaton, gyakrabban nyilatkoznak negatívan munkahelyi körülményeikről, mint azok, akik hosszabb ideig jártak iskolába.

Ha megvizsgáljuk, hogy az egyes országokban mennyire érzik a dolgozók munkájukat túl megerőltetőnek és stresszesnek, Litvániában (71 százalék), Görögországban és Romániában (70-70 százalék) a legmagasabb ez az arány, míg Hollandiában (24 százalék) és Finnországban (25 százalék) a legalacsonyabb szintű. Ami a skandináv országokat illeti, a megkérdezett svédek több mint fele találta munkáját túl megerőltetőnek és idegőrlőnek (54 százalék), amely a dániai dolgozók 35 százalékos eredményével összevetve igen magas arány.

Marita Carballo, a TNS Polling & Social globális vezetője így nyilatkozott az eredmé-nyekről: "Míg az ideális munkahelyen az embereknek kellemesen és jókedvűnek kellene érezniük magukat, jelenlegi tapasztalatunk szerint az európai dolgozók 42 százaléka túl megerőltetőnek és stresszesnek találja azt. Ez nem csupán az emberek általános megelégedettségét befolyásolja, de hosszú távon a munkahelyi hatékonyság kérdését is felveti."

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem