Fiktív költség, benzinszámla: az adócsökkentés titkai

Pénzcentrum
2007. március 28. 09:30

Nem elég, hogy az elvárt adóhoz kapcsolódó, illetve az attól függetlenül bevezetett kérdőív rákérdez a fiktív költségekre, ennél részletesebb információra lenne szükség az adószakértők és a könyvelők véleménye szerint - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legnépszerűbb és legtisztább adóelkerülési mód továbbra az, ha a szolgáltatást végző egyszerűen nem ad számlát az elvégzett munkáról. A kereskedők egy része is gyakran próbálkozik bevételei egy részének eltitkolásával, ám az ő esetükben az ellenőrzés sokkal egyszerűbb, amelyet a vám- és adóhatóság közös csoportjai végeznek.

A fiktív számlák alkalmazása is hasznos adócsökkentési mód, szűrésük pedig egyre nehézkesebb, mert a vállalkozások olyan tételeket könyvelnek el, amelynek valóságtartalmát nehéz bizonyítani.

Az egyik kedvenc ezen a területen a tanácsadás, mert az nem igényel semmilyen dokumentációt. Marketingköltségeket már nehezebb elszámolni, hiszen a reklámozásról szóló számla mellé mellékelni a megjelent hirdetés másolatát, itt kibúvót a szórólapok használata jelent, hiszen ebben az esetben elég csupán néhány nyomatot mellékelni az akár többszázezres számla mellé.

További mentőövet jelenthet a takarítás is, hiszen ennek megtörténtét bizonyos idő után nehéz ellenőrizni, gond csupán akkor van, ha a számlagyár, ahonnan a fiktív számlákat vásárolta a vállalkozó, megbukik.

Adóoptimalizációra alkalmas eszköz lehet továbbá a számítógépek és mobiltelefonok vásárlása, hiszen ezek elég gyorsan amortizálódnak ahhoz, hogy akár egy éven belül is le lehessen őket írni és ne kelljen bemutatni őket az APEH-nek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vállalkozások azonban gyakorta használják még a jó öreg utazási költségek elszámolásának módszerét. Itt csupán az jelenthet problémát, ha kiderül, hogy az autó összesen nem futott annyi kilométert, mint amennyi számlát összegyűjtöttek.

Az APEH kiemelten figyeli az egy tulajdonoshoz tartozó cégek közötti számlázást, ezekről és az árazásukról külön dokumentációt kell készíteni, ennek hiánya rögtön 2 millió forintjába kerülhet a vállalkozásnak. Azonban egy két cég beillesztésével már ellenőrizhetetlenné lehet tenni a pénz mozgásának útját.

Érdekesség azonban, hogy az adómértékek változásának és az ellenőrzések megszaporodásának hatására csökkent az evás és kettős könyvelést előnyeit egyszerre kiaknázni kívánó vállalkozók száma.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?