4 °C Budapest

Fiktív költség, benzinszámla: az adócsökkentés titkai

Pénzcentrum
2007. március 28. 09:30

Nem elég, hogy az elvárt adóhoz kapcsolódó, illetve az attól függetlenül bevezetett kérdőív rákérdez a fiktív költségekre, ennél részletesebb információra lenne szükség az adószakértők és a könyvelők véleménye szerint - írja a Népszabadság.

A legnépszerűbb és legtisztább adóelkerülési mód továbbra az, ha a szolgáltatást végző egyszerűen nem ad számlát az elvégzett munkáról. A kereskedők egy része is gyakran próbálkozik bevételei egy részének eltitkolásával, ám az ő esetükben az ellenőrzés sokkal egyszerűbb, amelyet a vám- és adóhatóság közös csoportjai végeznek.

A fiktív számlák alkalmazása is hasznos adócsökkentési mód, szűrésük pedig egyre nehézkesebb, mert a vállalkozások olyan tételeket könyvelnek el, amelynek valóságtartalmát nehéz bizonyítani.

Az egyik kedvenc ezen a területen a tanácsadás, mert az nem igényel semmilyen dokumentációt. Marketingköltségeket már nehezebb elszámolni, hiszen a reklámozásról szóló számla mellé mellékelni a megjelent hirdetés másolatát, itt kibúvót a szórólapok használata jelent, hiszen ebben az esetben elég csupán néhány nyomatot mellékelni az akár többszázezres számla mellé.

További mentőövet jelenthet a takarítás is, hiszen ennek megtörténtét bizonyos idő után nehéz ellenőrizni, gond csupán akkor van, ha a számlagyár, ahonnan a fiktív számlákat vásárolta a vállalkozó, megbukik.

Adóoptimalizációra alkalmas eszköz lehet továbbá a számítógépek és mobiltelefonok vásárlása, hiszen ezek elég gyorsan amortizálódnak ahhoz, hogy akár egy éven belül is le lehessen őket írni és ne kelljen bemutatni őket az APEH-nek.

A vállalkozások azonban gyakorta használják még a jó öreg utazási költségek elszámolásának módszerét. Itt csupán az jelenthet problémát, ha kiderül, hogy az autó összesen nem futott annyi kilométert, mint amennyi számlát összegyűjtöttek.

Az APEH kiemelten figyeli az egy tulajdonoshoz tartozó cégek közötti számlázást, ezekről és az árazásukról külön dokumentációt kell készíteni, ennek hiánya rögtön 2 millió forintjába kerülhet a vállalkozásnak. Azonban egy két cég beillesztésével már ellenőrizhetetlenné lehet tenni a pénz mozgásának útját.

Érdekesség azonban, hogy az adómértékek változásának és az ellenőrzések megszaporodásának hatására csökkent az evás és kettős könyvelést előnyeit egyszerre kiaknázni kívánó vállalkozók száma.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?