24 °C Budapest

Az egyetemek a nyerők

Pénzcentrum
2006. november 16. 11:00

Nem a munkaerőpiacon legkeresettebb diplomát adó intézmények vezetik a most megjelent, a HVG és az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) által összeállított közös felsőoktatási rangsorát, a legjobb helyek a neves egyetemek.

Az idei rangsorban a korábbinál hangsúlyosabb szempont a minőség, így például a doktoranduszok száma. Mivel azonban a főiskolák nem képeznek ilyeneket, érthető az egyetemek jó szereplése - írja a Napi.

A rangsor összeállítása során felhasználták az egyes intézmények saját és a minisztériumi adatokat, az OFIK jelentkezési és felvételi adatgyűjtését, valamint a hallgatók és oktatók körében végzett szociológiai kutatások eredményeit, illetve egyéb nyilvános információforrásokat.

Az abszolút lista aranyérmese az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi kara, holtversenyben második helyen áll a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) természettudományi kara, és az ELTE természettudományi kara. A legjobb 15 közé a klasszikus tudományegyetemeken kívül a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem karai kerültek be.

A hallgatói rangsorban vezető helyen a BCE társadalomtudományi kara áll. A felvettek kiemelkedő pontátlagán túl ez annak is köszönhető, hogy mindegyikük rendelkezett nyelvvizsgával - a 157 rangsorolt intézményből 17-nél fordult elő hasonló helyzet. A főiskolák közül a legjobb, 47. helyezést a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) külkereskedelmi kara szerezte meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gazdaságtudományi képzések még mindig népszerűek, a képzési paletta gazdag, azonban a bekerülők színvonala alapján a legjobb helyzetben a fővárosi intézmények vannak. A képzés évei alatt azonban már a vidéki egyetemek hallgatói is kiemelkedő tudományos eredményeket érnek el. Egyre hosszabb az álláskeresési időszak, a BCE Karrier Irodájának idei felmérése szerint a kezdő fizetés átlagosan bruttó 216 ezer Ft.

A klasszikus jogászképzés mellett előretörtek az igazgatási szakok is (például a Rendőrtiszti Főiskolán és a BCE-n), azonban ezekre a helyekre egyre nehezebb a bejutás, és egyre nehezebb a friss diplomás jogászok elhelyezkedése. A műszaki diploma rendelkezik az egyik legjobb presztízzsel, a képzést a BME egyértelműen dominálja, az ágazati lista első hat helyén csak ezen intézmény karai szerepelnek. A kezdő mérnökök fizetése 200-250 ezer forintra tehető.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?