2 °C Budapest

Az egyetemek a nyerők

Pénzcentrum
2006. november 16. 11:00

Nem a munkaerőpiacon legkeresettebb diplomát adó intézmények vezetik a most megjelent, a HVG és az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) által összeállított közös felsőoktatási rangsorát, a legjobb helyek a neves egyetemek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idei rangsorban a korábbinál hangsúlyosabb szempont a minőség, így például a doktoranduszok száma. Mivel azonban a főiskolák nem képeznek ilyeneket, érthető az egyetemek jó szereplése - írja a Napi.

A rangsor összeállítása során felhasználták az egyes intézmények saját és a minisztériumi adatokat, az OFIK jelentkezési és felvételi adatgyűjtését, valamint a hallgatók és oktatók körében végzett szociológiai kutatások eredményeit, illetve egyéb nyilvános információforrásokat.

Az abszolút lista aranyérmese az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi kara, holtversenyben második helyen áll a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) természettudományi kara, és az ELTE természettudományi kara. A legjobb 15 közé a klasszikus tudományegyetemeken kívül a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem karai kerültek be.

A hallgatói rangsorban vezető helyen a BCE társadalomtudományi kara áll. A felvettek kiemelkedő pontátlagán túl ez annak is köszönhető, hogy mindegyikük rendelkezett nyelvvizsgával - a 157 rangsorolt intézményből 17-nél fordult elő hasonló helyzet. A főiskolák közül a legjobb, 47. helyezést a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) külkereskedelmi kara szerezte meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gazdaságtudományi képzések még mindig népszerűek, a képzési paletta gazdag, azonban a bekerülők színvonala alapján a legjobb helyzetben a fővárosi intézmények vannak. A képzés évei alatt azonban már a vidéki egyetemek hallgatói is kiemelkedő tudományos eredményeket érnek el. Egyre hosszabb az álláskeresési időszak, a BCE Karrier Irodájának idei felmérése szerint a kezdő fizetés átlagosan bruttó 216 ezer Ft.

A klasszikus jogászképzés mellett előretörtek az igazgatási szakok is (például a Rendőrtiszti Főiskolán és a BCE-n), azonban ezekre a helyekre egyre nehezebb a bejutás, és egyre nehezebb a friss diplomás jogászok elhelyezkedése. A műszaki diploma rendelkezik az egyik legjobb presztízzsel, a képzést a BME egyértelműen dominálja, az ágazati lista első hat helyén csak ezen intézmény karai szerepelnek. A kezdő mérnökök fizetése 200-250 ezer forintra tehető.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?