Az egyetemek a nyerők

Pénzcentrum
2006. november 16. 11:00

Nem a munkaerőpiacon legkeresettebb diplomát adó intézmények vezetik a most megjelent, a HVG és az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) által összeállított közös felsőoktatási rangsorát, a legjobb helyek a neves egyetemek.

Az idei rangsorban a korábbinál hangsúlyosabb szempont a minőség, így például a doktoranduszok száma. Mivel azonban a főiskolák nem képeznek ilyeneket, érthető az egyetemek jó szereplése - írja a Napi.

A rangsor összeállítása során felhasználták az egyes intézmények saját és a minisztériumi adatokat, az OFIK jelentkezési és felvételi adatgyűjtését, valamint a hallgatók és oktatók körében végzett szociológiai kutatások eredményeit, illetve egyéb nyilvános információforrásokat.

Az abszolút lista aranyérmese az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi kara, holtversenyben második helyen áll a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) természettudományi kara, és az ELTE természettudományi kara. A legjobb 15 közé a klasszikus tudományegyetemeken kívül a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem karai kerültek be.

A hallgatói rangsorban vezető helyen a BCE társadalomtudományi kara áll. A felvettek kiemelkedő pontátlagán túl ez annak is köszönhető, hogy mindegyikük rendelkezett nyelvvizsgával - a 157 rangsorolt intézményből 17-nél fordult elő hasonló helyzet. A főiskolák közül a legjobb, 47. helyezést a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) külkereskedelmi kara szerezte meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gazdaságtudományi képzések még mindig népszerűek, a képzési paletta gazdag, azonban a bekerülők színvonala alapján a legjobb helyzetben a fővárosi intézmények vannak. A képzés évei alatt azonban már a vidéki egyetemek hallgatói is kiemelkedő tudományos eredményeket érnek el. Egyre hosszabb az álláskeresési időszak, a BCE Karrier Irodájának idei felmérése szerint a kezdő fizetés átlagosan bruttó 216 ezer Ft.

A klasszikus jogászképzés mellett előretörtek az igazgatási szakok is (például a Rendőrtiszti Főiskolán és a BCE-n), azonban ezekre a helyekre egyre nehezebb a bejutás, és egyre nehezebb a friss diplomás jogászok elhelyezkedése. A műszaki diploma rendelkezik az egyik legjobb presztízzsel, a képzést a BME egyértelműen dominálja, az ágazati lista első hat helyén csak ezen intézmény karai szerepelnek. A kezdő mérnökök fizetése 200-250 ezer forintra tehető.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem