A magasan képzett fiatalok a nyertesek

Pénzcentrum
2006. november 7. 11:00

A rendszerváltozás nyertesei még mindig a magasan képzett fiatalok. Az életkor és a munkatapasztalat nincs befolyással a jövedelemre, a végzettség és a lakóhely viszont annál inkább. A jövedelmi különbségek az utóbbi időben érdemben nem változtak - írja a Népszabadság.

A Tárki 2005-ös adatfelvétele alapján csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek, de ez csupán a 2003-as negatív "csúcshoz" képest jelent tényleges javulást. Akkor a legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmi decilis között nyolcszoros volt a különbség, ez tavaly 7,6-ra mérséklődött, amely megegyezik a kilencvenes évek közepén mért szinttel. A KSH tízévente elvégzett reprezentatív (2004-ben 18 900 háztartást kérdeztek) népszámlálásának adataiból is hasonló következtetések vonhatók le.

A jövedelmi helyzetet, és jövedelmi eloszlást vizsgáló elemzések szerint a gazdasági növekedés (vagyis a rendszerváltás) kezdetét késéssel, a kilencvenes évek végén követte az életszínvonal emelkedése. 2004-ben a jövedelmek 40 százalékkal haladták meg a tíz évvel korábbiakat.

Ugyanakkor a jövedelmi különbség számottevően 1987 és 1995 között változott, tehát a gazdasági növekedés nem befolyásolta jelentős mértékben a szegények arányát a társadalmon belül. A Tárki adatai alapján az egy főre jutó átlagjövedelem mediánjának kevesebb, mint feléből mintegy egymillióan élnek, amely két évvel ezelőtthöz képest 135 ezer fővel kevesebb, de 40-50 ezer fővel több, mint 2000-ben volt. A medián kétszeresénél magasabb jövedelműek, az úgynevezett jómódúak 900 ezren vannak.

Az egyenlőtlenségek társadalmi csoportok szerinti vizsgálata alapján elmondható, hogy a legfontosabb változás az iskolázottság szerinti különbségben történt. Míg 1987-ben a jövedelmi különbségek 8 százalékát magyarázta az iskolai végzettség, addig 2005-ben ennek jelentősége már több mint háromszorosa az 1987-ben tapasztaltakhoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A KSH elemzése szerint a végzettség meghatározó szereppel bír a jól fizető munkák megszerzésében és megtartásában. Ennél kevesebb, de még mindig meghatározó szerepe van annak is, hogy valaki rendelkezik-e munkával. 1987 óta a lakóhely fontossága is nagyobb szerepet kap, a fővárosban lakók számára már 50 százalékos jövedelmi előnyt jelent lakhelyük a községekben élőkéhez képest. Ugyanakkor a munka- és élettapasztalat fontossága csökkent.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04