29 °C Budapest

A magasan képzett fiatalok a nyertesek

Pénzcentrum
2006. november 7. 11:00

A rendszerváltozás nyertesei még mindig a magasan képzett fiatalok. Az életkor és a munkatapasztalat nincs befolyással a jövedelemre, a végzettség és a lakóhely viszont annál inkább. A jövedelmi különbségek az utóbbi időben érdemben nem változtak - írja a Népszabadság.

A Tárki 2005-ös adatfelvétele alapján csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek, de ez csupán a 2003-as negatív "csúcshoz" képest jelent tényleges javulást. Akkor a legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmi decilis között nyolcszoros volt a különbség, ez tavaly 7,6-ra mérséklődött, amely megegyezik a kilencvenes évek közepén mért szinttel. A KSH tízévente elvégzett reprezentatív (2004-ben 18 900 háztartást kérdeztek) népszámlálásának adataiból is hasonló következtetések vonhatók le.

A jövedelmi helyzetet, és jövedelmi eloszlást vizsgáló elemzések szerint a gazdasági növekedés (vagyis a rendszerváltás) kezdetét késéssel, a kilencvenes évek végén követte az életszínvonal emelkedése. 2004-ben a jövedelmek 40 százalékkal haladták meg a tíz évvel korábbiakat.

Ugyanakkor a jövedelmi különbség számottevően 1987 és 1995 között változott, tehát a gazdasági növekedés nem befolyásolta jelentős mértékben a szegények arányát a társadalmon belül. A Tárki adatai alapján az egy főre jutó átlagjövedelem mediánjának kevesebb, mint feléből mintegy egymillióan élnek, amely két évvel ezelőtthöz képest 135 ezer fővel kevesebb, de 40-50 ezer fővel több, mint 2000-ben volt. A medián kétszeresénél magasabb jövedelműek, az úgynevezett jómódúak 900 ezren vannak.

Az egyenlőtlenségek társadalmi csoportok szerinti vizsgálata alapján elmondható, hogy a legfontosabb változás az iskolázottság szerinti különbségben történt. Míg 1987-ben a jövedelmi különbségek 8 százalékát magyarázta az iskolai végzettség, addig 2005-ben ennek jelentősége már több mint háromszorosa az 1987-ben tapasztaltakhoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A KSH elemzése szerint a végzettség meghatározó szereppel bír a jól fizető munkák megszerzésében és megtartásában. Ennél kevesebb, de még mindig meghatározó szerepe van annak is, hogy valaki rendelkezik-e munkával. 1987 óta a lakóhely fontossága is nagyobb szerepet kap, a fővárosban lakók számára már 50 százalékos jövedelmi előnyt jelent lakhelyük a községekben élőkéhez képest. Ugyanakkor a munka- és élettapasztalat fontossága csökkent.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem