12 °C Budapest

Miben utaznak az igazán gazdagok? - Ez már nyílt titok!

Pénzcentrum
2006. május 5. 08:30

Érdekes kutatás látott napvilágot a közelmúltban, mely az amerikai óriásvállalatok felsővezetőinek fizetését, illetve juttatásait vizsgálja, az eddigiekhez képest rendhagyó módon. A végkövetkeztetés egyértelmű: az olajcégek menedzserei keresnek a legjobban, emellett azonban azt is megtudhatjuk, mi magyarázza a keresetek közötti számottevő eltéréseket.



A kutatás 492 olyan vezetőre terjedt ki, akik 3 milliárd dollárnál magasabb piaci értékű vállalatok élén állnak. A 2005-ös számokat alapul véve elmondható, hogy a legjobban fizetett 16-ból 5 vezérigazgató az olajbizniszben utazik, sőt a dobogó első két fokán is olajmenedzserek állnak, amint az az alább bemutatott táblázaton is látszik.

A közölt adatok az éves juttatások összeségének értékét tartalmazzák, azaz az alapfizetés mellett a bónusz és a részvényopciók piaci értéke is szerepel a számokban. Ezeket az értékeket alapul véve a 492 menedzsernél 6 millió dolláros mediánt és 8.8 millió dolláros átlagfizetést kapunk. (A 2004-es adatokhoz képest a mediánérték 11, az átlag pedig 9.9%-os emelkedést mutat.)

A fentieknél azonban nagyságrendekkel érdekesebb, hogy mi indokolja a vezetők közötti hatalmas kereset különbségeket. (A mintában szereplő menedzserek legjobbika: 64.3 millió dolláros juttatáscsomaggal büszkélkedhet, míg a legalacsonyabb érték "mindössze" 13.5 milliós.)

Az adatok statisztikai elemzése kimutatta, hogy a fizetési szint varianciájának 32%-át a következő három tényező együttese magyarázza:


· a vállalat mérete, a 2005-ös nettó árbevétel alapján,
· a vállalat 2005-ös jövedelmezősége a Standard &Poor's 500 index hozamához viszonyítva,
· a vezető juttatáscsomagjában a kockázatos elemek súlya (az opciók jelenértékének részaránya a teljes csomagban).

Mindhárom faktor pozitív irányban befolyásolja a fizetést, azaz a nagyobb, az indexet jobban felülteljesítő vállalatnál jobban lehet keresni és annál nagyobb juttatásra számíthat egy-egy menedzser, minél magasabb a kockázatos elemek aránya a kompenzációs csomagban. (Az utóbbi kettő persze összefügghet, hiszen az opciók akkor értékesek igazán, ha a cég kiemelkedően teljesít.)

Nézzünk meg egy példát, hogy könnyebb legyen értelmezni az alábbi táblázatban szereplő eltérés-százalékokat!

Henry McKinnel, a Pfizer gyógyszercég vezérigazgatója 2005-ben 17.2 millió dollárt keresett, mely első látásra azt sugallja, hogy az átlagnál 94%-kal értékesebb csomagot kapott. Most vegyük figyelembe a következő tényeket:


· A vizsgálatban szereplő vállalatok átlagos 2005-ös árbevétele 12.7 milliárd dollár volt, ezzel szemben a Pfizer 51.3 milliárdos bevételig jutott. (A korábban közölt 8.8 milliós átlagot ezzel felfelé korrigálva 18.8 milliós fair-juttatást kapunk.)
· A Pfizer azonban 11 százalékponttal alacsonyabb hozamot termelt az S&P 500-nál, míg a vizsgált cégek átlagosan 13 százalékponttal magasabb hozamot értek el az indexnél. (Ezzel a tétellel lefelé korrigálva 16.6 millió dolláros lenne a vezető fair-fizetése.)
· McKinnel juttatáscsomagjában azonban magas arányban szerepelnek a kockázatos elemek, a végső indokolt kereset szint így 17 millióra jön ki.

Ha tehát a modell tényezőivel korrigálunk, már csak 1%-kal túlfizetett a menedzser és nem 94-gyel...

A következő táblázatban a fentieknek megfelelően a %-os eltérés azt jelöli, hogy egyes menedzserek juttatása hány %-kal több vagy kevesebb a modell által indokolt szintnél. (Figyelemre méltó, hogy az olajtársaságok menedzserei esetén ezen eltérés mediánja 361%.)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem